Προσωρινή διαταγή υπέρ των αιολικών πάρκων στην Κρήτη

Προσωρινή διαταγή υπέρ των αιολικών πάρκων στην Κρήτη

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε προσωρινή διαταγή ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή των αιολικών πάρκων. Σημαντικό ρόλο για την τελική απόφαση θα έχει η απόφαση για προσφυγή κατοίκων κατά των έργων

Ένα βήμα πριν την τελική απόφαση για το αν θα κατασκευαστεί αιολικό πάρκο φαραωνικού επιπέδου σε όλη την Κρήτη, βρίσκεται το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου  της Επικρατείας εξέδωσε προσωρινή διαταγή για την κατασκευή του έργου, όμως τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί εφόσον δεν υπάρξει απόφαση για την προσφυγή που έχουν καταθέσει κάτοικοι κατά των αιολικών πάρκων.

Μάλιστα, νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δεν είναι ουσιαστική και καθοριστική για την πορεία των έργων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄  αριθμ. 528/2015 απόφασή της απέρριψε την προσφυγή των φορέων και κατοίκων και όλους τους ισχυρισμούς τους ως αβάσιμους, λέγοντας ότι το πλαίσιο της επενδυτικής δραστηριότητας στρατηγικού μεγέθους με το οποίο ευνοείται η οικονομική ανάπτυξη, δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος  και της χωροταξικής αναδιάρθρωσης της χώρας.

Στο στάδιο αυτό κρίνεται μόνο «αν το επενδυτικό σχέδιο έχει καταρχήν πιθανότητα υλοποίησης και αν είναι ικανό να συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση», σημειώνει η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Με άλλα λόγια δεν μπορεί να κριθεί η νομιμότητα του έργου αφού είναι σε επίπεδο  ακόμη στρατηγικής επένδυσης κλπ., χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις-πράξεις υλοποίησης του έργου που μπορούν να εξεταστεί  η νομιμότητα τους.

Το «κλειδί» για την νομιμότητα της  πορείας των έργων, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, είναι  η έκδοση της πράξης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του όλου έργου.  Κάτι που το χρονικό σημείο κατά το οποίο οι σύμβουλοι Επικρατείας εξέταζαν την αίτηση των φορέων και κατοίκων της Κρήτης δεν είχε εκδοθεί ακόμη και κατά συνέπεια δεν περιλαμβανόταν ούτε στο περιεχόμενο της προσφυγής τους, αλλά ούτε στον έλεγχο νομιμότητας του ΣτΕ. Η νομική τύχη υλοποίησης του όλου έργου θα κριθεί με άλλη απόφαση του ΣτΕ που εκκρεμεί να εκδοθεί για το ίδιο θέμα μετά από προσφυγή κατοίκων και φορέων -και πάλι- της Κρήτης.

Τι λένε οι κάτοικοι

Στην προσφυγή τους οι 1.369 φορείς και κάτοικοι της Κρήτης υποστηρίζουν ότι πρέπει να ακυρωθεί η από 28.5.2012 απόφαση της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων (ΔΕΣΕ).

Η απόφαση αυτή της ΔΕΣΕ αφορούσε  την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «αιολικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει την κατασκευή 33 αιολικών  σταθμών ισχύος 1.077 ΜW στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεση τους με το εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της εταιρείας «Τέρνα Ενεργειακή».

Η τελευταία μάλιστα εταιρεία είχε κάνει παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ του επίμαχου έργου η οποία έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

Οι κάτοικοι, υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικής όρους του επίμαχου έργου παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, καθώς θα βλάψει ανεπανόρθωτα τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και την ποιότητα ζωή των κατοίκων της Κρήτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα