Το πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισμό θα διεξαχθεί την Κυριακή 22 Μαΐου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα "Αντώνης Τρίτσης"). Το συνέδριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των Ελλήνων Μυθικιστών και των Μυθικιστών του Μιλγουόκι των ΗΠΑ.
Σύνεδροι από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, διαφορετικών φιλοσοφικών κατευθύνσεων ο καθένας και η καθεμία, παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό τις θέσεις τους για μια πληθώρα ζητημάτων όπως τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την έρευνα για την ιστορικότητα του Ιησού, τα ίχνη της Ηλιακής λατρείας στις νεότερες θρησκείες, άγνωστες πτυχές της Βίβλου, καθώς επίσης και τα δάνεια του χριστιανισμού από την αρχαία ελληνική κοσμοθέαση.
O αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου, στη μακρόχρονη πανεπιστημιακή θητεία του ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφιερώθηκε στη διδασκαλία και την έρευνα θεμάτων, τα οποία έχουν ως κέντρο τους αφενός μεν την Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών, αφετέρου δε την Αστροφυσική στις κατευθύνσεις Δορυφορική φασματοσκοπία στο υπεριώδες, Ενεργές θερμοκρασίες αστέρων προγενεστέρων φασματικών τύπων, Διπλοί και μεταβλητοί αστέρες κ.ά.
Ομιλεί αγγλικά, ιταλικά και ρωσικά, γλώσσες που τον βοήθησαν πολύ στην ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) και μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U.), όπως και πολλών άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών ενώσεων και ομίλων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από τριακόσιες πενήντα πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε Διεθνή αστρονομικά περιοδικά και Πρακτικά διεθνών συνεδρίων, εκατοντάδες άρθρα στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ενώ έχει δώσει πλέον των τριακοσίων διαλέξεων σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία, σε Επιστημονικές Ενώσεις, καθώς και σε άλλους φορείς.
Έχει συγγράψει είκοσι έξι βιβλία σχετικά με την Αστροφυσική και την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Επιστημών, ενώ έχει παρουσιάσει τρεις ποιητικές συλλογές, με τίτλους: «Συμπαντικές Ενοράσεις», «Αστρονομία, Ιστορία, Μυθολογία-Γήινα και Συμπαντικά» και «Ο αχός του Σύμπαντος». Τέλος, έχει παρουσιάσει σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Μάνο Δανέζη, για πέντε συνεχή χρόνια, στην τηλεόραση της ΕΤ-3 τις τηλεοπτικές εκπομπές «Το Σύμπαν που αγάπησα» (110 επεισόδια) και «Έτσι βλέπω τον κόσμο « (16 επεισόδια) με αντίστοιχη επιστημονική θεματολογία.
Συμμετέχουν με τις εργασίες τους οι: Ραδάμανθυς Αναστασάκης (Ιδρυτής του κέντρου Φιλοσοφίας “Ιδεοθέατρον”), Ευρυνόμη Γαβρά (Νομικός-υπ. Δρ. Φιλοσοφίας), Γιώργος Γκουσγκούνης (ερευνητής), Στράτος Θεοδοσίου (καθηγητής παν/μίου Αθηνών), Γιώργος Ιωαννίδης (ψυχολόγος-συγγραφέας), Γιώργος Λεκάκης (δημοσιογράφος-λαογράφος), Χαρίτα Μήνη (φιλόλογος-συγγραφέας), Ιωάννης-Παρμενίδης Μπουσίου (πολιτισμολόγος), Στέφανος Παϊπέτης (ομ. Καθηγητής Παν/μίου Πατρών), Χρήστος-Πανδίων Πανόπουλος (πολιτισμολόγος), Μηνάς Παπαγεωργίου (δημοσιογράφος-συγγραφέας), Kenneth Humphreys (ιστορικός-συγγραφέας), Brian Edward (μέλος τηςMythicist Milwaukee Team), Sean Fracek (μέλος της Mythicist Milwaukee Team)
Ο Μυθικισμός αποτελεί ένα άγνωστο στην Ελλάδα ρεύμα ιδεών που έχει τις ρίζες του στα τέλη του 18ου αιώνα, στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Εξετάζει την ιστορία των θρησκειών και μέσα από τη χρησιμοποίηση μιας σειράς επιστημονικών εργαλείων και θεματικών πεδίων (ιστορία, αρχαιολογία, συγκριτική μυθολογία, εθνολογία κ.α) επιχειρεί να διαχωρίσει τον μύθο από την ιστορική πραγματικότητα.
Οι εκπρόσωποι του Μυθικιστικού ρεύματος έριξαν εξ’ αρχής το μεγαλύτερο βάρος των ερευνών τους στο πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού, την αμφισβήτηση δηλαδή της ιστορικής παρουσίας της πρωταγωνιστικής φιγούρας του χριστιανισμού επί της γης και τα κοινά αρχετυπικά στοιχεία που παρουσιάζει στις ευαγγελικές εξιστορήσεις με μια σειρά από μυθικές και ιστορικές φιγούρες από τις παραδόσεις της Μεσογειακής λεκάνης (και όχι μόνο).
Το ίδιο το ρεύμα του Μυθικισμού αποτελείται από διάφορες σχολές που έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα των αιώνων.
D.M. Murdock για τον Μυθικισμό:
"Ο Μυθικισμός εκπροσωπεί την πεποίθηση ότι πολλοί Θεοί, Θεές και άλλοι ήρωες και θρυλικές φιγούρες οι οποίοι και συνδέονταν με εκπληκτικές και υπερφυσικές ικανότητες, δεν υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα, αλλά μυθολογικοί χαρακτήρες. Οι Μυθικιστές υποστηρίζουν επίσης ότι αρκετές από αυτές τις φιγούρες αντιπροσώπευαν ή συμβόλιζαν φυσικά φαινόμενα όπως τον Ήλιο, τη Σελήνη, τα αστέρια, τους πλανήτες, τους αστερισμούς κτλ., οπτική που αντανακλάται στους όρους "αστρομυθολογία" ή "αστροθεολογία". Ως ένα ενδεικτικό παράδειγμα της θέσης των Μυθικιστών, μπορούμε να αναφέρουμε πως διάφοροι βιβλικοί χαρακτήρες όπως ο Αδάμ και η Εύα, ο Σατανάς, ο Νώε, ο Αβραάμ, ο Μωυσής, ο βασιλιάς Δαυϊδ, ο Σολομώντας και ο Ιησούς Χριστός, μαζί με άλλες οντότητες, αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα μυθολογικές φιγούρες ανάλογης σημασίας με αυτές των Αιγυπτίων, των Σουμερίων, των Φοινίκων, των Ινδών, των Ελλήνων, των Ρωμαίων και άλλων λαών, που αντιμετωπίζονται όμως μέχρι και τις μέρες μας περισσότερο ως μύθοι, παρά ως ιστορικά πρόσωπα".
Ο Μυθικισμός εκπροσωπεί την πεποίθηση ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ ουδέποτε υπήρξε. Υπάρχει μια σχολή του που υποστηρίζει ότι η φιγούρα του εφευρέθηκε και πως κανένα φυσικό πρόσωπο δεν βρίσκεται πίσω από την ίδρυση του Χριστιανισμού. Υπάρχει και ένα άλλο ρεύμα σκέψης του Μυθικισμού που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός ιστορικού προσώπου-προφήτη του Χριστιανισμού, κάποιου αγνώστων στοιχείων σήμερα διδασκάλου που δεν έχει καμία σχέση με τις εξιστορήσεις των ευαγγελίων και που θα μπορούσε να αποτελέσει τον ιδρυτή της νέας θρησκείας. Ο Salm ονομάζει τους τελευταίους Ημιμυθικιστές – Μια περισσότερο γενική θεώρηση του όρου από τον Rene Salm.
Τον Νοέμβριο του 2013 μια ομάδα Ελλήνων ανεξάρτητων ερευνητών αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από την ιστοσελίδα mythikismos.gr, κάνοντας μια απόπειρα να προσφέρουν μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα του θεματικού πεδίου που ονομάζεται Μυθικισμός.
Η ιστοσελίδα ανανεώνεται τακτικά με μελέτες, άρθρα επικαιρότητας, βιβλιοπροτάσεις, αλλά και όλες τις εξελίξεις αναφορικά με αυτά τα ζητήματα από το εξωτερικό.
Η διοργάνωση αφιερώνεται στη μνήμη της αμερικανίδας Μυθικίστριας Dorothy M. Murdock.