Σοκ από τα κρούσματα βίας στο ΕΚΠΑ

Σοκ από τα κρούσματα βίας στο ΕΚΠΑ
ΑΘΗΝΑ-ΖΩΓΡΑΦΟΥ-Συγκέντρωση στην Πύλη της Πανεπιστημιούπολης πραγματοποιούν διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι συνεχίζουν για 11η εβδομάδα την απεργία τους κατά της διαθεσιμότητας.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρούσματα βίας στους χώρους του Πανεπιστημίου Αθηνών και την πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου κρούει αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ. Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρύτανη. Τι απαντά η Σύγκλητος για τα ποσά που δαπανώνται για τη φύλαξη. Η αντίδραση της ΝΔ

της Μίκας Κοντορούση

Περιστατικά βίας και ανομίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων καταγγέλλει σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Μάνος Στεφανίδης, με το θέμα του ασύλου να μπαίνει ακόμη μία φορά επί τάπητος και την Σύγκλητο του Καποδιστριακού να σημειώνει ότι ήδη δαπανεί 1.700.000 ευρώ για την ασφάλεια των πανεπιστημιακών χώρων, ενώ έχει ήδη ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας την αύξηση της αντίστοιχης δαπάνης, με στόχο να φτάσει τα 2.500.000 ευρώ.

Αυτή τη φορά, κ. Στεφανίδης καταγγέλλει σειρά περιστατικών, όπως ληστείες και επιθέσεις εναντίον φοιτητών και καθηγητών, ανταλλαγή πυρών έξω από φοιτητική εστία, ληστεία ΑΤΜ υπό την απειλή περιστρόφου, καθώς και μαχαίρωμα φοιτητή κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχτηκε από αγνώστους με στόχο να τον ληστέψουν, απευθύνοντας έκκληση προς τις πρυτανικές αρχές να επέμβουν, ενώ υπογραμμίζει ότι «περαιτέρω αποσιώπηση των καθημερινών κρουσμάτων βίας που συμβαίνουν στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου εκθέτει όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και φέρει τους πάντες προ των ευθυνών των».

Στην επιστολή του συγκεκριμένα, αναφέρει: «Την περασμένη Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, η ώρα 6:30 μ.μ., μεταπτυχιακός φοιτητής του Φαρμακευτικού ληστεύεται, πορτοφόλι και λάπτοπ, μαχαιρώνεται και στέλνεται σε νοσοκομείο από τρεις τραμπούκους, οι οποίοι βέβαια παραμένουν ασύλληπτοι. Την επόμενη μέρα, 25 Ιανουαρίου, περί τις 4:30 μ.μ., οι ίδιοι τρεις τραμπούκοι με ένα μπουλντόγκ με προπηλακίζουν σκαιά και με καθυβρίζουν όταν τους ζητώ να φύγουν από το πανεπιστημιακό γήπεδο του τένις, το οποίο ρύπαιναν. Οι δύο συνάδελφοι φύλακες που προσέτρεξαν από το παρακείμενο πανεπιστημιακό γυμναστήριο με έσωσαν από τα χειρότερα. Αναφέρομαι σε προσωπικά παραδείγματα ώστε να μην τολμήσει κανείς να τα αμφισβητήσει. Γνωρίζετε όμως ότι σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι έχουν ανάλογες οδυνηρές εμπειρίες;», σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Θέση για τη ζοφερή αυτή κατάσταση στα πανεπιστήμια πήρε και η ΝΔ, με την Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και βουλευτή Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, να επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Το εγκληματικό επεισόδιο μαχαιρώματος και ληστείας εις βάρος φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά και αυξανόμενη λίστα ανάλογων περιστατικών που πλήττουν την εκπαιδευτική διαδικασία και κλονίζουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Είναι αδιανόητο τα Πανεπιστήμια  να γίνονται  ορμητήρια βίας και εγκληματικότητας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει αδρανής, αφήνοντας απροστάτευτους φοιτητές και καθηγητές».

Αναλυτικά η απάντηση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ για τη φύλαξη:

Σε σχέση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα διευκρινίζεται ότι η έκταση των χώρων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέρχεται σε περίπου 2.000.000 τ.μ., ενώ η επιφάνεια των κτηρίων που διαθέτει για την εκπαίδευση, την έρευνα και τις διοικητικές του υπηρεσίες αγγίζουν τα 700.000 τ.μ, και οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του είναι συνολικά άνω των 100.000. Ανάμεσα στους χώρους αυτούς περιλαμβάνεται και η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, η οποία έχει χαρακτηρισθεί μητροπολιτικό πάρκο και συνεπώς δεν επιτρέπεται η πλήρης περίφραξή της, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη φύλαξή της.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει εγκρίνει για τη φύλαξη του Πανεπιστημίου τρεις πηγές χρηματοδότησης, ώστε αφενός να παρέχονται με επάρκεια οι υπηρεσίες φύλαξης και αφετέρου να αντεπεξέλθει στην μείωση του τακτικού προϋπολογισμού για τα λειτουργικά του έξοδα κατά 75% από το 2010:

Φύλακες και εποχούμενη περιπολία εντός της Πανεπιστημιούπολης από ανάδοχο εταιρεία με ετήσιες δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό που ανέρχονται περίπου στο 1.700.000 ευρώ για το 2017 και αντίστοιχο ποσό για το 2018, ενώ για το 2019 και 2020 έχει ζητηθεί από το υπουργείο η αύξηση του εν λόγω κονδυλίου σε 2.500.000 ευρώ.

Μόνιμο προσωπικό και προσωπικό αορίστου χρόνου των κλάδων των φυλάκων, νυχτοφυλάκων και επιστατών, που μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και εποχούμενη περιπολία στην Πανεπιστημιούπολη με δεύτερο όχημα, ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου, το οποίο κινείται με ίδιους πόρους του.

Επιστάτες και επιμελητές κτηρίων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι προσλαμβάνονται μετά από δημόσια πρόσκληση και αμείβονται από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ταυτοχρόνως, υπάρχει ο κατά το δυνατόν φωτισμός του περιβάλλοντος χώρου, όταν η ετήσια δαπάνη στη ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη για όλο το Πανεπιστήμιο είναι της τάξης των 5.000.000 ευρώ, με συνολική κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές ανάγκες του ΕΚΠΑ μόλις 9.500.000 ευρώ (η οποία δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των λογαριασμών της ΔΕΗ, της φύλαξης και της καθαριότητας). Μεγάλο ποσοστό των λειτουργικών δαπανών της εκπαίδευσης, ύψους άνω των 6.000.000 ευρώ ετησίως, καλύπτεται από επιχορηγήσεις και έσοδα που η Διοίκηση του ΕΚΠΑ επιτυγχάνει, καθώς και τα μέλη ΔΕΠ και οι εργαζόμενοί του δημιουργούν.

Είναι ευνόητο ότι:

Α. Το προσωπικό φύλαξης του Πανεπιστημίου δεν αποτελεί μηχανισμό καταστολής και δεν έχει αντίστοιχες αρμοδιότητες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Μπορεί μόνο να δράσει αποτρεπτικά, να έχει μια εποπτεία των χώρων και να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τη Διοίκηση και την Αστυνομία, όταν τελούνται ποινικά ή άλλα αδικήματα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας «μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 6 περιπτώσεις ληστειών και μία απόπειρα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, τα θύματα των οποίων αναγνώρισαν τους δράστες» (δελτίο 29.01.2018). Το προσωπικό και η Διοίκηση του Ιδρύματος αντέδρασαν με πλήρη αίσθηση της ευθύνης τους, έγκαιρα και σύμφωνα με το νόμο.

Β. Η κρατική επιχορήγηση στην παρούσα φάση δεν επαρκεί να καλύψει πλήρως ούτε τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες όπως είναι η φύλαξη και η ηλεκτρική ενέργεια. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες είτε για επείγουσες παρεμβάσεις αποκατάστασης φθορών (και δολιοφθορών) ή για έκτακτη και ταχύτατη ενίσχυση της φύλαξης είναι σχεδόν αδύνατες με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Γ. Η προάσπιση του χώρου του Πανεπιστημίου από παραβατικές ενέργειες δεν είναι ευθύνη των μελών ΔΕΠ, των εργαζομένων και των φοιτητών, αλλά ευθύνη και έργο της Πολιτείας, η οποία με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό οφείλει να διατηρήσει την ασφάλεια γύρω από την Πανεπιστημιούπολη και τους υπόλοιπους Πανεπιστημιακούς χώρους.

Φωτό: eurokinissi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα