Σώτη Τριανταφύλλου: Εκτός από την 17η Νοέμβρη να καταργηθούν οι θρησκευτικές αργίες στα σχολεία

Σώτη Τριανταφύλλου: Εκτός από την 17η Νοέμβρη να καταργηθούν οι θρησκευτικές αργίες στα σχολεία
H συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου Eurokinissi

Η διακεκριμένη συγγραφέας έκανε μια αμφιλεγόμενη πρόταση στο πλαίσιο της επιχείρησης "καθαρισμού" των Εξαρχείων περί κατάργησης της αργίας της 17ης Νοεμβρίου. Και υπερθεμάτισε λέγοντας ότι όλες οι θρησκευτικές αργίες δεν έχουν αντίκτυπο στη μόρφωση των παιδιών.

Αντικείμενο έντονου σχολιασμού έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες οι δηλώσεις που έκανε για κατάργηση της επετείου της 17 Νοέμβρη, στο πλαίσιο καταπολέμησης της ανομίας που επικρατεί στα Εξάρχεια, η Σώτη Τριανταφύλλου.

«Τα αναλφάβητα μπαχαλάκια δεν έχουν βεβαίως ιδέα τι είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο και, όπως όλοι ξέρουμε, στις επετείους του Πολυτεχνείου στη δεκαετία του 1990, μπούκαραν στη Σχολή Καλών Τεχνών και έκαψαν έργα τέχνης. Απ’ όσο ξέρω, ουδείς τιμωρήθηκε. Ίσως βοηθήσει η κατάργηση της αργίας στις 17 Νοεμβρίου: η αργία είναι περιττή, η γνώση είναι απαραίτητη ― από επισκέψεις σε σχολεία συμπέρανα ότι πολλά παιδιά μπερδεύουν την 17η Νοεμβρίου 1973 με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αποτυχία της πασοκικής παιδείας είχε και έχει βαθιά επίδραση στη ζωή των πόλεων· το ξέρω, δεν είναι ορατό αν δεν το σκεφτεί κανείς» ανέφερε η λογοτέχνης σε συνέντευξη της που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Liberal με τίτλο: «Εξάρχεια, η δικτατορία του λούμπεν προλεταριάτου».

Οι δηλώσεις της αυτές σχολιάστηκαν αρνητικά από πολλούς χρήστες των social media. Σε διευκρινιστικές δηλώσεις της την Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η διακεκριμένη συγγραφέας επέμεινε στον ισχυρισμό της, διευκρίνισε ωστόσο πως η πρότασή της δεν αποσκοπεί στην υποβάθμιση του ιστορικού γεγονότος και της αντιδικτατορικής δράσης των εξεγερθέντων, αλλά στο να τερματιστεί η εκμετάλλευση του Πολυτεχνείου από στοιχεία που παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια.

Σημείωσε πως η αργία συμβάλλει στην «νεφέλη» που περιβάλλει το Πολυτεχνείο, με συνέπεια τα γεγονότα του 1973 να μην τοποθετούνται σωστά στην ιστορία μας:

«Γίνεται λόγος για τον “καθαρισμό”, τον εξευγενισμό των Εξαρχείων. Πιστεύω ότι το Πολυτεχνείο πρέπει να αφαιρεθεί από την εξίσωση, για να μπορέσουμε να τη λύσουμε τόσο ως κτίριο όσο και ως ιδέα. Πρέπει να αποσυμφορηθεί δηλαδή το κέντρο της Αθήνας από όλες αυτές τις ομάδες που έχουν οικειοποιηθεί και εκμεταλλευτεί το Πολυτεχνείο. Δεν τίθεται ζήτημα παρεαμερισμού του ιστορικού γεγονότος. Αντιθέτως θα έλεγα ότι ακριβώς επειδή το Πολυτεχνείο έχει γίνει αντικείμενο που έχει ξεφύγει από την ιστορική του ακρίβεια και την τοποθέτησή του μέσα στην πρόσφατη ιστορία μας, νομίζω ότι η Αργία επιβαρρύνει αυτήν τη “νεφέλη”. Είναι λίγο σαν την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, είναι αργία αλλά ποιος θυμάται τον Γρηγόριο Νανζιανζινό και ποιος δίνει δεκάρα;Η πρόταση αυτή έχει σχέση με μια συγκεκριμμένη δράση που χρειάζεται στα Εξάρχεια. Δεν είναι μόνο ένα ζήτημα δημόσιας ασφάλειας: Τα Εξάρχεια χρειάζονται χειρουργικές παρεμβάσεις, πολεοδομικές, κοινωνικές, διάταξης του χώρου… Δεν είναι κάτι που λύνεται με την αστυνομία. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές όσοι γνωρίζουμε τα Εξάρχεια και όσοι γνωρίζουμε πώς λειτουργούν οι πόλεις» είπε η λογοτέχνης.

«Μπορεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα να είναι απαραίτητη η Αστυνομία στα Εξάρχεια. Είναι και ζήτημα των κατοίκων να επαναφέρουν την κανονικότητα στα Εξάρχεια ακόμα και με μέτρα σαν αυτά που προτείνω και που κάνουν αυτήν την αλγεινή αίσθηση σε ορισμένους. Η Αστυνομία είναι μέσο δεν είναι σκοπός. Η αργία, η πορεία και τα τιαύτα πρέπει να αντικατασταθούν από πραγματικά ιστορική ενημέρωση και όχι από επιθετικές γιορτές, αλλά από μάθημα» συνέχισε.

Περί θρησκευτικών αργιών

Η κα. Τριανταφύλλου προχώρησε και στην τοποθέτηση ότι πρέπει να καταργηθούν και οι θρησκευτικές αργίες, τουλάχιστον στα σχολεία, δεδομένου ότι «δεν έχουν αντίκτυπο μέσα στη μόρφωση των παιδιών»:

Εγώ, επειδή είμαι υπέρ του κοσμικού κράτους, πιστεύουν ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι θρησκευτικές αργίες. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι αυτή είναι η παράδοσή μας κλπ κλπ. Οι θρησκευτικές εορτές δεν έχουν αντίκτυπο μέσα στη μόρφωση των παιδιών. Είναι απλώς μια αργία, δεν πάνε σχολείο» είπε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα