Σπίρτζης: Αυτή ή την επόμενη εβδομάδα η υπουργική απόφαση για την αποκατάσταση των πληγέντων στη Μυτιλήνη

Σπίρτζης: Αυτή ή την επόμενη εβδομάδα η υπουργική απόφαση για την αποκατάσταση των πληγέντων στη Μυτιλήνη
Μεγαλες καταστροφες προκληθηκαν στο χωριο Βρισα της Μυτιληνης απο τον σεισμο των 6,3 R που κουνησε το νησι πριν τρεις ημερες Το χωριο σχεδον ιδοπεδωθηκε ολο ----Φωτο Χρηστος Μπονης//Eurokinissi Eurokinissi

"Γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προχωρήσουν και τα ανακουφιστικά μέτρα", τόνισε σε συνέντευξή του ο Χρήστος Σπίρτζης, αμέσως μετά τη μεγάλη σύσκεψη που έγινε στο νησί, με την παρουσία του υπουργού Υποδομών, το πρωί της Πέμπτης

Έτοιμη θα είναι αυτή ή την επόμενη εβδομάδα η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό στη Λέσβο. Αυτό ανακοίνωσε, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Αιγαίου ο Χρήστος Σπίρτζης, αμέσως μετά τη μεγάλη σύσκεψη που έγινε στο νησί, με την παρουσία του υπουργού Υποδομών, το πρωί της Πέμπτης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σπίρτζης, η αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού δεν είναι θέμα ενός μήνα, δύο ή τριών μηνών, ωστόσο, γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προχωρήσουν και τα ανακουφιστικά μέτρα. “Προσπαθούμε να μην τηρήσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια και είναι η κακή εμπειρία που έχουμε από τους προηγούμενους σεισμούς… να εκμεταλλευτούμε –εκτός εισαγωγικών- με τον καλό τρόπο, την καταστροφή για να μπορέσει να συμπληρωθεί στο νησί και στους οικισμούς που έχουν πληγεί οι υποδομές και άλλα πράγματα που έλειπαν” υπογράμμισε ο υπουργός. “Συνήθως αυτές οι Υπουργικές Αποφάσεις θέλουν πέντε με έξι μήνες για να εκδοθούν. Θα δώσουμε μια μάχη να εκδοθούν πολύ νωρίτερα, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος οι συμπολίτες μας να μην απολαμβάνουν αυτό το χρονικό διάστημα που πρέπει να τους στηρίξουμε, τα οφέλη αυτά και να ξέρουν από τώρα τι μπορούν να κάνουν και θα καλυφθούν οικονομικά, αναδρομικά” πρόσθεσε ο υπουργός Υποδομών, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπουργικές αποφάσεις που θα έρθουν καλύπτονται οικονομικά από το χρόνο που έγινε ο σεισμός .

Επιδότηση Ενοικίου

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιδότηση ενοικίου, αυτή τη δικαιούνται όσοι έχουν σπίτι που έχει κριθεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή ως μη κατοικήσιμο, μη επισκέψιμο, ανεξάρτητα αν πρέπει να κατεδαφιστεί ή αν πρέπει να επισκευαστεί, αρκεί αυτό το σπίτι να είναι η πρώτη κατοικία. Επίσης, έχει προβλεφθεί να δικαιούται της αποζημίωσης αυτής και όποιος φιλοξενηθεί σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, ή σε κάποιο φιλικό του πρόσωπο. Η επιδότηση ενοικίου είναι από 300 έως 600 €. Η διακύμανση αυτή έχει να κάνει με τον αριθμό των ατόμων κάθε οικογένειας. Οι ιδιοκτήτες δικαιούνται, σε πρώτη φάση, την επιδότηση για δύο χρόνια, αλλά συνήθως δίνεται παράταση, ωστόσο, έχει προβλεφθεί το διάστημα αυτό να είναι μέχρι την ανακατασκευή των κτιρίων εφόσον προχωρήσουν στην κατασκευή. Την επιδότηση ενοικίου μπορούν να την έχουν και ενοικιαστές για διάστημα έξι μηνών.

Διαδικασίες κατεδάφισης και ανακατασκευή οικισμών

Σε σχέση με τη διαδικασία κατεδάφισης, ο υπουργός Υποδομών τόνισε ότι η διαδικασία που προβλέπεται μέχρι σήμερα από το νόμο είναι ότι ο κάθε πολίτης θα κατεδαφίσει το σπίτι του. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να πληρώσει τους ιδιώτες μηχανικούς για να εκδοθεί η άδεια και μετά αρχίζουν οι τμηματικές καταβολές που προβλέπονται για τα χρήματα που δικαιούνται για την αποκατάσταση του κτηρίου τους. Αυτό περιγράφει μια διαδικασία χρονοβόρα, ειδικά στη Λέσβο που μιλάμε για παραδοσιακούς οικισμούς. Για να προχωρήσουν οι διαδικασίες γρηγορότερα, το υπουργείο Υποδομών θέτει ένα άλλο σκεπτικό που έχει να κάνει με τη δυνατότητα να μην κάνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες την κατεδάφιση, αλλά να την κάνει η πολιτεία, είτε ο Δήμος, είτε όποιος φορέας αποφασιστεί, με στόχο τις οικονομίες κλίμακας, δηλαδή να κοστίσουν πολύ λιγότερο, ενώ αυτό θα δίνει και τη δυνατότητα να φυλαχθούν σε ειδικούς χώρους τα δομικά υλικά που πρέπει να επαναχρησιμοποιηθούν στις ανακατασκευές αυτών των οικισμών, πολύ σημαντικά στοιχεία για τη διάσωση του οικισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο Χρήστος Σπίρτζης έκανε ειδική αναφορά στη Βρίσα και τους υπόλοιπους παραδοσιακούς οικισμούς. Έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει διαβούλευση, με στόχο να χτιστεί ένας καλύτερος οικισμός, με κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, δημόσια-κοινόχρηστα κτίρια κλπ) που δεν υπήρχαν, πράγμα που σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους να επιλέξουν ακόμη και να χτίσουν το σπίτι τους σε άλλο μέρος στο νησί. “Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε το μισό οικισμό στη Βρίσα, πρέπει να τον κάνουμε όλο. Άρα πρέπει να βρούμε και τις διαδικασίες εκείνες που δεν θα ερημώσει ο οικισμός. Πρέπει να δούμε ποιες υποδομές και ποια δίκτυα υποδομών υπάρχουν, ποια θέλουν συμπλήρωση, ποια είναι νέα δίκτυα” πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

Όποιος θέλει να φτιάξει το κτήριό του και έχει χρήματα μπορεί να ξεκινήσει μετά το δευτεροβάθμιο έλεγχο και δεν χάνει ούτε ένα ευρώ από την επιδότηση που δικαιούται, η οποία είναι 1200 ευρώ το τετραγωνικό, μεγαλύτερη απ’ όσο συνήθως, λόγω των παραδοσιακών οικισμών, και όχι μόνο. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί το κόστος σε επίπεδα που να καλύπτονται απολύτως από τις επιδοτήσεις. “Κάναμε ένα κάλεσμα και πιστεύω ότι οι συνάδελφοι μηχανικοί θα ανταποκριθούν για το πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το κόστος σε επίπεδα που να μπορούν οι πολίτες να τα καλύψουν μέσα από τις επιδοτήσεις”

Σπίρτζης κατά ΝΔ για το δρόμο Σίγρι-Καλλονή

Ο υπουργός Υποδομών επιτέθηκε στη ΝΔ για την υπόθεση του έργου του δρόμου Σίγρι – Καλλονή που δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε. “Ο δρόμος θα είχε προχωρήσει. Αν δεν φρόντιζε η αντιπολίτευση και συγκεκριμένοι άνθρωποι, για να μην είμαι ισοπεδωτικός, να προσπαθούν κάθε φορά να δημιουργήσουν εντυπώσεις, προφανώς αυτή τη στιγμή μάλλον θα ολοκληρωνόταν”. Είχε γίνει τότε μία «συστηματική δουλειά» από συγκεκριμένους ανθρώπους της αντιπολίτευσης που έλεγε ότι προβλέπεται να δώσουμε συμπληρωματική σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο για να κάνει ο κ. Καλογρίτσας τηλεοπτικό κανάλι. Επομένως, ως αρμόδιος Υπουργός όφειλα, επειδή δεν έχει υπογραφεί συμπληρωματική όπως ξέρετε, να πάω στους Επιθεωρητές και να καταθέσω αυτές τις καταγγελίες, γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν το έκαναν, να τις πάω και στον Εισαγγελέα.

Ολοκληρώθηκαν αυτές οι διαδικασίες, έχει φανεί το πώς έχουμε χειριστεί τα θέματα, και με απόλυτη διαφάνεια αλλά και ποιες είναι οι ευθύνες και πώς προετοιμάζονταν τα έργα στο παρελθόν. Εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ ένα έργο που η μελέτη του ήταν άθλια, ήταν λάθος οι ποσότητες, υπήρχαν εργασίες που δεν είχαν προβλεφθεί, υπήρχαν τρόποι υλοποίησης του έργου που δεν ήταν σε καμία σχέση με την όδευση του έργου, δε μπορείς ν’ ανοίξεις με εκρηκτικά ένα δρόμο όταν περνά μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος, άρα είχαμε πρόσθετο κόστος.

Προφανώς οι ευθύνες όσων προχώρησαν το έργο με αυτές τις ελλείψεις, δε χρειάζεται να τις συζητήσουμε, άρα είναι προφανές ότι σ’ αυτό το έργο που έχουμε μια Κοινοπραξία τριών εργολάβων, εμείς πρέπει να κάνουμε ή συμπληρωματική σύμβαση για να πληρωθεί ή να λύσουμε την εργολαβία και να ξεκινήσουμε μια διαγωνιστική διαδικασία από την αρχή πολύ χρονοβόρα.

“Έχω στείλει επιστολή σε όλους τους φορείς της Λέσβου, στην Περιφέρεια, στο Δήμο, απ’ ό,τι μ’ ενημέρωσαν έχουν απαντήσει, στους Βουλευτές του νησιού, ο κ. Πάλλης έχει απαντήσει φαντάζομαι ότι θ’ απαντήσουν κι οι άλλοι Βουλευτές”

“Θα καταθέσουν τις απόψεις τους, για να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις της συμπληρωματικής σύμβασης ή της διακοπής του έργου”. “Εάν η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην επιχειρηματολογία συγκεκριμένων στελεχών της, θα πάρει και την ευθύνη γι’ αυτό. Θα καταθέσουν τις απόψεις τους κι εμείς θα πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις”.

1.771 αυτοψίες μέχρι και σήμερα 22 Ιουνίου στο νησί της Λέσβου

-Διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 1.771 αυτοψίες στο νησί της Λέσβου.  Κρίθηκαν κατοικήσιμα 762 κτίσματα και μη κατοικήσιμα 1.009.

-Από το σύνολο των αυτοψιών, 1.555  αφορούν  κατοικίες, από τις οποίες 674 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 881 μη κατοικήσιμες. Οι υπόλοιπες αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, ιερούς ναούς και λοιπά κτίρια και αποθήκες.

-Η διενέργεια των αυτοψιών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Αναλυτικά

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα