Σύγχρονη γκαλερί τέχνης το υπουργείο Παιδείας εις μνήμη του Γ. Παντή

Σύγχρονη γκαλερί τέχνης το υπουργείο Παιδείας εις μνήμη του Γ. Παντή

Κοντά 700 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, κοσμούν πλέον όλους τους διαδρόμους του υπουργείου Παιδείας, σε μία ανοιχτή έκθεση για οργανωμένες επισκέψεις. Το έργο αποτέλεσε πρωτοβουλία του πρώην γεν. γραμματέα Γ. Παντή, στη μνήμη του οποίου αφιερώθηκε η συγκινησιακή εκδήλωση. Τι δήλωσε ο Κ. Γαβρόγλου

Της Μίκας Κοντορούση

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Jacqueline de Romilly του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η επίσημη παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΧΝΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ». Ένα πρόγραμμα που οραματίστηκε και σχεδίασε ο αείμνηστος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γιάννης Παντής, στη μνήμη του οποίου αφιερώθηκε η εκδήλωση.

Πρόκειται για ένα εικαστικό πανόραμα περίπου 700 έργων Ελλήνων καλλιτεχνών, αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), που μεταφέρθηκαν από τα υπόγεια της ΑΣΚΤ στους χώρους του υπουργείου προκειμένου να αποτελέσουν μια διαρκή και ανοιχτή έκθεση για οργανωμένες επισκέψεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις μαθητών, εκπαιδευτικών, πολιτών και εργαζομένων του υπουργείου.

Οι πρώτοι επισκέπτες της έκθεσης ήταν 33 μαθητές της Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης του 49ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στο οποίο φοιτούν και παιδιά προσφύγων. Πριν από την έναρξη της επίσημης εκδήλωσης, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα εκθέματα από καθηγητές της ΑΣΚΤ, περιηγήθηκαν στους χώρους του υπουργείου, επισκέφθηκαν το γραφείο του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και συνομίλησαν για αρκετή ώρα μαζί του.

 

Με την καθοδήγηση των καθηγητών της ΑΣΚΤ αλλά και των δασκάλων τους, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους καλλιτεχνικά έργα στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του υπουργείου. Τα παιδιά χάρισαν δημιουργίες τους στην σύζυγο του εκλιπόντος Γενικού Γραμματέα, Ειρήνη Παραλίκα – Παντή που ήταν παρούσα στην εκδήλωση, στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου και στον Πρύτανη της ΑΣΚΤ Πάνο Χαραλάμπους.

Κατόπιν, παρακολούθησαν την επίσημη παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΧΝΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ», την οποία πλαισίωσαν μουσικά μαθητές του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης.

Στην ομιλία του ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, αναφέρθηκε στο όραμα του Γιάννη Παντή «να γίνει το υπουργείο μια ζωντανή γκαλερί» και ευχαρίστησε την ΑΣΚΤ για την προσφορά της.

«Όπως όλοι οι χώροι, έτσι και αυτοί, έχουν το αποτύπωμα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται μέσα. Σε αυτούς τους χώρους υπάρχει το αποτύπωμα ενός ανθρώπου που δεν είναι πια μαζί μας και που με αυτόν τον περίεργο τρόπο αρνείται να μας αφήσει μόνους. Στη μνήμη, λοιπόν, του Γιάννη ας αφιερώσουμε αυτή τη μέρα. Μια μέρα ζωντάνιας, ζωής και ελπίδας για το μέλλον. Όπως ακριβώς ήταν ο Γιάννης», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Γιάννης Παντής είχε ιστορική αίσθηση και ευθύνη. Πάνω απ’ όλα είχε ενθουσιασμό. Ο ενθουσιασμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση δημιουργικότητας», σημείωσε στην ομιλία του ο Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πάνος Χαραλάμπους.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Αγγελόπουλος, ανέφερε: «Ο Γιάννης Παντής, είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε ιστορία. Και όταν κάποιος φτιάχνει ιστορία δεν υπάρχει παρόν και παρελθόν. Με αυτή την έννοια είναι οιονεί παρών ο Γιάννης. Για εμάς όλους εδώ στο Υπουργείο, και προσωπικά για εμένα, είναι πολύ βαριά η κληρονομιά που μας αφήνει, αλλά είναι μια βαριά κληρονομιά ελπίδας».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν: ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, ο πρώην Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, η πρώην Υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου, βουλευτές και πρυτάνεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

 

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου και ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους συνυπέγραψαν το Σύμφωνο Συνεργασίας για την εγκατάσταση της έκθεσης στο κτήριο του Υπουργείου, ενώ στη μνήμη του Γιάννη Παντή πραγματοποιήθηκε τελετή ονομασίας αίθουσας του τρίτου ορόφου του Υπουργείου σε «Αίθουσα Ιωάννης Δ. Παντής».

Αναλυτικά η ομιλία του Κ. Γαβρόγλου:

«Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για εμάς. Είναι μια δύσκολη μέρα γιατί ο Γιάννης Παντής είναι πανταχού παρών. Τον είδατε, τον είδαμε, και όσοι τον γνωρίζαμε τον αισθανόμαστε να είναι εδώ», ανέφερε στην κατάμεστη αίθουσα ο υπουργός Παιδείας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

«Ο Γιάννης -για όσους τον γνωρίζαμε- είχε μια τρέλα στο μυαλό του. Είχε μια τρέλα που πολλές φορές μας έβγαζε από αδιέξοδα καθημερινά και πολιτικά. Γιατί ο Γιάννης σκεφτόταν διαφορετικά από όλους εμάς. Μια από τις τρέλες του είναι και αυτό που θα δείτε σήμερα. Ήρθε ένα απόγευμα να μας ανακοινώσει άλλη μια ιδέα. Καταλάβαινες από τον τρόπο που μιλούσε πόσο και ο ίδιος θεωρούσε πόσο τρελή ήταν η ιδέα που έρχεται να μας πει. Αλλά από τον τρόπο που μιλούσε φάνηκε να μην αμφιβάλλει για αυτό που ήθελε να μας πει: ‘Είστε να κάνουμε το Υπουργείο Παιδείας μια ζωντανή γκαλερί;’. Καταλαβαίνετε, τώρα, ότι με όλα τα προβλήματα που έχουμε, το τελευταίο που σκέφτεσαι είναι αυτό. Αλλά οι φιλίες είναι για να μην θίγεις τους αγαπημένους σου ανθρώπους…. Του λέμε ‘βεβαίω’. Δεν θυμάμαι ποιοι ήταν στο γραφείο, αλλά -πραγματικά σας το λέω- εγώ δεν το πίστεψα. Όταν άρχισαν να έρχονται οι κούτες ρώτησα μια μέρα ‘τι είναι  όλα αυτά;’ και μου λένε ‘είναι αυτό που είπες και εσύ, ότι οπωσδήποτε το προχωράμε’, συνέχισε ο υπουργός και κατέληξε:

«Είχαμε μια μοναδική γενναιοδωρία από την ΑΣΚΤ και μια πραγματικά συγκινητική και καθημερινή παρουσία στο Υπουργείο από τον κ. Αντωναρόπουλο και τον κ. Σκαλτσά που είναι οι συνάδελφοι της Σχολής Καλών Τεχνών και που με μια απίστευτη σεμνότητα άρχισαν από το πρωί μέχρι το βράδυ να στήνουν την έκθεση και να μετατρέπουν ένα κτήριο αφιλόξενο και κακής αρχιτεκτονικής σε ένα εξαιρετικά φιλόξενο κτήριο».

«Ξέρετε, από ό,τι μου λένε οι αρχιτέκτονες, η ιδιοποίηση του χώρου είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, γιατί ιδιοποιούμενος στον χώρο αποδέχεσαι και αυτά που γίνονται μέσα σε αυτόν. Ελπίζω, λοιπόν, ο νέος αυτός χώρος, όπως διαμορφώθηκε, να κάνει ακόμη περισσότερο αποδεκτό και αυτό που κάνουμε εδώ μέσα.

Θέλω να ευχαριστήσω την ΑΣΚΤ και να τους παρακαλέσω να βρουν τα ονόματα όσων έχουν παράγει τα έργα αυτά. Και να πούμε ότι, όπως όλοι οι χώροι, έτσι και αυτοί, έχουν το αποτύπωμα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται μέσα. Σε αυτούς τους χώρους υπάρχει το αποτύπωμα ενός ανθρώπου που δεν είναι πια μαζί μας και που με αυτόν τον περίεργο τρόπο αρνείται να μας αφήσει μόνους. Στην μνήμη, λοιπόν, του Γιάννη ας αφιερώσουμε αυτή τη μέρα. Μια μέρα ζωντάνιας, ζωής και ελπίδας για το μέλλον. Όπως ακριβώς ήταν ο Γιάννης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα