'Συναγερμός' για πιθανή είσοδο της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα

Από την εποχή της Τουρκοκρατίας φέρεται να έχει τις ρίζες του το έθιμο της χοιροσφαγής στα Μακρίσια, το κεφαλοχώρι του Δήμου Ανδρίτσαινας β Κρεστένων που δεσπόζει σε μια πλαγιά δίπλα στον ποταμό Αλφειό.
Κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή πριν από την Κυριακή του Ασώτου και την Τσικνοπέμπτη, το έθιμο αναβιώνει και σε όλο το χωριό ξεκινά το γλέντι. Έθιμο που χαρακτηρίζει την αποκριά στα Μακρίσια, ίσως περισσότερο και από την Τσικνοπέμπτη.
Η χοιροσφαγή αποτελεί μια από τις πιο γνωστές παραδόσεις στην Ελλάδα, για αυτό και κάθε χρόνο αρκετοί επισκέπτονται το χωριό για να συμμετάσχουν στη διαδικασία παρασκευής της παραδοσιακής και γευστικότατης τσιγαρίδας: Σφάξιμο των χοιρινών, λιώσιμο του κρέατος στα καζάνια και τοποθέτησή του στα λαΐνια για μήνες, ώστε να «ψηθεί» η τσιγαρίδα, δηλαδή το παστό.
(EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
Από την εποχή της Τουρκοκρατίας φέρεται να έχει τις ρίζες του το έθιμο της χοιροσφαγής στα Μακρίσια, το κεφαλοχώρι του Δήμου Ανδρίτσαινας β Κρεστένων που δεσπόζει σε μια πλαγιά δίπλα στον ποταμό Αλφειό. Κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή πριν από την Κυριακή του Ασώτου και την Τσικνοπέμπτη, το έθιμο αναβιώνει και σε όλο το χωριό ξεκινά το γλέντι. Έθιμο που χαρακτηρίζει την αποκριά στα Μακρίσια, ίσως περισσότερο και από την Τσικνοπέμπτη. Η χοιροσφαγή αποτελεί μια από τις πιο γνωστές παραδόσεις στην Ελλάδα, για αυτό και κάθε χρόνο αρκετοί επισκέπτονται το χωριό για να συμμετάσχουν στη διαδικασία παρασκευής της παραδοσιακής και γευστικότατης τσιγαρίδας: Σφάξιμο των χοιρινών, λιώσιμο του κρέατος στα καζάνια και τοποθέτησή του στα λαΐνια για μήνες, ώστε να «ψηθεί» η τσιγαρίδα, δηλαδή το παστό. (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) EUROKINISSI

Τι συστήνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Πόσο επικίνδυνη είναι η νόσος

Για τους κινδύνους εισόδου της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα προειδοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι αυτό το νόσημα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο ο κίνδυνος εισόδου της νόσου στη χώρα ελλοχεύει λόγω των αγριόχοιρων που μετακινούνται διασυνοριακά και μπορεί να έρθουν σε επαφή με μολυσμένους αγριόχοιρους.

ADVERTISING

Επίσης, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου μέσω της σίτισης των χοίρων με υπολείμματα τροφίμων, ζωικών υποπροϊόντων και ζωοτροφών που περιέχουν τον ιό.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούνται οι κάτοχοι χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, οι υπεύθυνοι σφαγείων, οι έμποροι, οι κυνηγοί και οι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων των αεροδρομίων και των λιμένων να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης του νοσήματος θα πληγεί άμεσα κυρίως η συστηματική χοιροτροφία, λόγω της επιβολής αυστηρών μέτρων στο εμπόριο ζώντων ζώων και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Φωτό: eurokinissi

SHARE:

24Media Network