Συναγερμός για το νερό στη Θεσσαλία: “Δυνητικά μολυσμένο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία”

Συναγερμός για το νερό στη Θεσσαλία: “Δυνητικά μολυσμένο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία”
Λιμνάζοντα νερά στην Λάρισα ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Την προσοχή των πολιτών στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας επέστησε ο κ. Μαγιορκίνης, καθώς, όπως εξήγησε πρόκειται για "δυνητικά μολυσμένα και επικίνδυνα νερά". Τι δήλωσε για την πιθανότητα έξαρσης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα στάσιμα νερά που έχουν βυθίσει χωριά της Θεσσαλίας έκρουσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Καταρχήν η κατάσταση μοιάζει περισσότερο με έλος παρά λίμνη. Πρόκειται στάσιμα νερά τα οποία έχουν προσμίξεις διαφόρων υλικών, μπορεί να υπάρχει και επικοινωνία με αποχετεύσεις, άρα είναι δυνητικά μολυσματικά και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία“, δήλωσε, μιλώντας στο MEGA.

“Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών περιμένουμε ότι θα αποτελέσουν πηγή για να πολλαπλασιαστούν κουνούπια. Η περιοχή είναι ενδημική για τον ιό του Δυτικού Νειλού. Να υπενθυμίσω ότι ο ιός βρίσκεται στα πτηνά της περιοχής και μεταδίδεται από τσιμπήματα που γίνονται από τα κουνούπια στα πτηνά και μετά στον άνθρωπο”.

Όπως είπε, “θα δούμε μία αύξηση στα βαριά κρούσματα του Δυτικού Νείλου αλλά μην περιμένουμε να δούμε κάποια επιδημία του Δυτικού Νείλου”.

Σχετικά με άλλους υγειονομικούς κινδύνους που ενδεχομένως να εγκυμονούν τα στάσιμα νερά στις πόλεις της Θεσσαλίας, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε,

Τα λιμνάζοντα νερά είναι πηγή δυνητικά μολυσματική. Οι επόμενες μέρες, όσο μένουν αυτά τα νερά τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνουν μολυσματικά. Γι’ αυτό και ο κόσμος δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με το νερό, και να μην καταναλώνει τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό θα πρέπει να χρησιμοποιεί εμφιαλωμένο νερό, και όχι το νερό της βρύσης, αν αυτό υπάρχει και τρέχει”.

Αγαπηδάκη: Τι να προσέξουν οι πολίτες

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε και εκείνη πως,

“Οποιαδήποτε λιμνούλα, σημείο που υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνητικά μολυσματικά. Αρα δεν το χρησιμοποιούμε. Ακόμα και το νερό από τη θάλασσα. Θα πρέπει οι πολίτες να μην έρχονται σε επαφή, γιατί έχουν φερτά υλικά, νεκρά ζώα, με αποτέλεσμα όλα αυτά να μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες.

Πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό και για τις οικιακές τους εργασίες και για την απολύμανση χώρων και για την προσωπική τους υγιεινή και για να πιουν, να προσέχουν να μην έχει έρθει το μπουκάλι του νερού σε επαφή με λάσπες, να μην είναι τσακισμένα τα καπάκια των μπουκαλιών, να είναι σφραγισμένα καλά τα μπουκάλια και να περιμένουν την ενημέρωση των Αρχών”.

“Επίσης τα ζώα, τα οποία έχουν σωθεί δεν πρέπει να πίνουν νερό από τα λιμνάζοντα νερά και τις λάσπες”, πρόσθεσε.

“Άμεσος κίνδυνος οξύτατης υγειονομικής κρίσης στην Θεσσαλία”

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Νευροχειρούργος και μέλος της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, γνωστοποίησε την ανακοίνωση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, στο οποίο γίνεται λόγος για “αυξημένο κίνδυνο υγειονομικής κρίσης” στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Εκφράζουμε την πιο βαθιά ανησυχία για τους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία που απειλούν την πλημμυρισμένη Θεσσαλία.

Ενώ ακόμη και σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένοι – αποκλεισμένοι πολλοί συνάνθρωποι, των οποίων είναι άγνωστος ο αριθμός και η κατάσταση υγείας, χιλιάδες άλλοι έχουν βρεθεί χωρίς τα φάρμακά τους, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς καν στέγη.

Από αυτόπτες μάρτυρες περιγράφεται ότι αναδύεται δυσωδία από τα λιμνάζοντα ύδατα. Πράγμα φυσικό και αναμενόμενο, αφού μαζί με το νερό λιμνάζουν πτώματα μικρών και μεγάλων ζώων σε αποσύνθεση, διάφορα χημικά (όπως π.χ. λιπάσματα, φυτοφάρμακα και καύσιμα), ανθρώπινα λύματα από τις κατεστραμμένες αποχετεύσεις, λύματα από τις κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες κλπ. Ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής πρέπει να θεωρείται μολυσμένος, άρα δεν είναι ασφαλής η πόση νερού από το δίκτυο ύδρευσης ακόμα και όταν η παροχή αποκαθίσταται. Οι κάτοικοι προφανώς δεν έχουν πρόσβαση σε χλωριωμένο και ελεγμένο νερό.

Όπως έχει παρατηρηθεί σε αντίστοιχου μεγέθους φυσικές καταστροφές, αναμένεται μεγάλη έξαρση επιδημιών.

Δερματικά εξανθήματα από την επαφή με τα μολυσμένα νερά, γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες Α και Ε, κλπ Η ζέστη που ακολουθεί και τα κουνούπια που συρρέουν στην περιοχή αποτελούν ιδανική συνθήκη για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, κλπ.

Οι καταγγελίες που φτάνουν τα φώτα της δημοσιότητας για αισχροκέρδεια όσον αφορά την πώληση νερού είναι εξοργιστικές. Το κράτος έχει ελάχιστη υποχρέωση, έστω την δωρεάν παροχή καθαρού νερού στους παρ’ ολίγον πνιγμένους πολίτες του.

Ερωτάται το Υπουργείο Υγείας τι μέτρα έχει λάβει

1. για την άμεση ενίσχυση των υγειονομικών δομών της Θεσσαλίας και

2. για την πρόληψη όλων των παραπάνω καταστάσεων.

Ήδη, είναι αργά για προχειρότητες.

Οι απαράδεκτες ελλείψεις και αστοχίες στην ως τώρα αρχική διαχείριση της καταστροφής όπως προκύπτει από πολυάριθμες καταγγελίες κατοίκων και εθελοντών σχετικά με την έγκαιρη ειδοποίηση, τις επιχειρήσεις διάσωσης κλπ καθώς και η πρόσφατη αρνητική εμπειρία με την διαχείριση της πανδημίας εγείρουν εύλογες ανησυχίες και απαιτούν την άμεση ενεργοποίηση όλων των υγειονομικών χωρίς καμία αναμονή και χωρίς αυταπάτες για την ευαισθησία και τις ικανότητες των κυβερνητικών αρμοδίων.

Καλούμε την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών να πάρουν άμεσα συντονισμένες πρωτοβουλίες για :

1. την αγωνιστική διεκδίκηση με δυναμικές απεργιακές μορφές πάλης για λήψη των κατάλληλων μέτρων από την πολιτεία (επείγοντα μέτρα πρόληψης, άμεση ενίσχυση νοσοκομείων και ΚΥ με προσωπικό και χρηματοδότηση, επίταξη ιδιωτικών κλινικών –φαρμακαποθηκών αλλά και ξενοδοχείων για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί κλπ).

2. την παροχή υγειονομικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς με πρωτοβουλία των ίδιων των νοσοκομειακών γιατρών μέσω των συνδικαλιστικών μας οργάνων στο βαθμό που οι κυβερνητικοί αρμόδιοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς για ακόμα μια φορά.

Οι συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας

Οδηγίες για την κυκλοφορία των πολιτών σε πλημμυρισμένες περιοχές έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

  • Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε ή οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Μην πλησιάζετε σε πλημμυρισμένες περιοχές που υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.
  • Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και χρησιμοποιήστε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξετε το βάθος του νερού, και να αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.

Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού:

  • Φορέστε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.
  • Αν για την καθαριότητα χρησιμοποιήσετε λάστιχο ή νερό με πίεση, μπορεί να προκαλέσετε πιτσίλισμα οπότε συστήνεται να φοράτε μάσκα προσώπου και γυαλιά αν είναι εφικτό.
  • Συνιστάται απολύμανση των χώρων όπου είναι εφικτό με απολυμαντικό τύπου χλωρίνης η άλλο απολυμαντικό.
  • Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Απομακρύνετε και πετάξτε από το σπίτι σας αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ.). Προσοχή σε κάθε διαδικασία να φοράτε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.

Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων:

  • Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.
  • Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.
  • Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
  • Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Επισημάνσεις για την ασφάλεια των πολιτών:

  • Οι μεγάλες υδατοσυλλογές μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν όχληση και ενδεχομένως νοσήματα όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου.
  • Σε περίπτωση που έχετε τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές, αποφύγετε την έκθεση τους σε νερό πλημμύρας γιατί υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης.
  • Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν μπορεί να έχουν βραχεί. Ενεργοποιήστε τες μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.

Κρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή ως εξής:

  • Μην τα αφήνετε να παίζουν σε περιοχές με πλημμύρες.
  • Πλένετε τα χέρια των παιδιών συχνά και πάντα πριν από τα γεύματα.
  • Πλένετε τα παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από τα νερά της πλημμύρας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να τοποθετηθούν σε ζεστό πλυντήριο (60°C).
  • Οι γονείς με βρέφη που δεν είναι καλά με διάρροια και έμετο θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.
  • Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν αρρωστήσετε μετά από κατά λάθος κατάποση μολυσμένου νερού ή λάσπης, ιδιαίτερα εάν αναπτύξετε διάρροια, πυρετό ή κοιλιακό άλγος εντός 2 εβδομάδων από την επαφή με πλημμυρικά νερά ή λύμματα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα