Τέρμα η σκλαβιά. Ήρθε η σύγχρονη δουλεία

Τέρμα η σκλαβιά. Ήρθε η σύγχρονη δουλεία
Genaye Eshetu/ActionAid

50 εκατ. άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών.

Τα 50 εκατ. αυτά μεταφράζονται παγκοσμίως σε 1 άνθρωπο ανά 150! Κι αν είναι σοκαριστικοί οι αριθμοί, πολύ πιο σοκαριστικές είναι οι ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται από πίσω.

Σε ηλικία τριών μόλις ετών, ο Samuel έπεσε θύμα trafficking στην Γκάνα και βρέθηκε να δουλεύει με τους ψαράδες. Η μέρα του ξεκινούσε στις 2 τα ξημερώματα: «Όταν τα δίχτυα μπλέκονταν στον πάτο της λίμνης, ο αφέντης μου με ανάγκαζε να βουτάω να τα ξεμπλέξω. Έμαθα μόνος μου να κολυμπάω». Δυστυχώς, ο Samuel δεν είναι παρά ένα μόνο παιδί από τα πολλά που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης των επιτήδειων.

Έρευνα της ActionAid αποκαλύπτει ότι το 80% των ανθρώπων που διακινούνται στην Γκάνα με σκοπό τον εξαναγκασμό τους σε εργασία είναι παιδιά, ενώ στην Αιθιοπία εκτιμάται πως το 43% των παιδιών απασχολείται σε διάφορες μορφές παιδικής εργασίας. Η σύγχρονη δουλεία είναι ένας ευρύς όρος, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την καταναγκαστική εργασία, τον εξαναγκασμό σε γάμο, την παιδική εργασία, την υποδούλωση ενός ατόμου λόγω χρέους, καθώς και την εμπορία ανθρώπων (trafficking).

Genaye Eshetu/ActionAid

«Πήγα στην αγορά και το απόγευμα, εκεί που ετοιμαζόμουν να γυρίσω σπίτι, πέρασα από ένα μαγαζί δίπλα στον σταθμό και είδα κάμποσα νεαρά κορίτσια, μεταξύ 13 και 16 χρονών, σε ένα λεωφορείο. Θυμήθηκα τότε στο σεμινάριο που μας έλεγαν για την εμπορία ανθρώπων κι έτσι πλησίασα και τις ρώτησα. Μία από τις κοπέλες είπε ότι πήγαιναν νότια για δουλειά και της είχαν δώσει έναν αριθμό να καλέσει, αλλά δεν είχε καμία άλλη πληροφορία. Ρώτησα τον οδηγό πού τις πήγαινε, αλλά δεν μου απάντησε. Πήρα τηλέφωνο την κοινωνική πρόνοια και στο τέλος η αστυνομία συνέλαβε τον οδηγό και βοήθησε τα κορίτσια να επιστρέψουν στα σπίτια τους», λέει μια Γκανέζα που παρακολούθησε πρόσφατα εκπαίδευση της προαναφερθείσας οργάνωσης για την αντιμετώπιση της σύγχρονης δουλείας.

Δυστυχώς, η σύγχρονη δουλεία θεωρείται η τρίτη πιο επικερδής μορφή εγκλήματος κι έρχεται αμέσως μετά τα ναρκωτικά και την παραποίηση προϊόντων. Στον ιδιωτικό μόνο τομέα, τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για κέρδη ύψους 150 δις δολαρίων τον χρόνο. Όσο μεγαλύτερο το κέρδος σε μια παράνομη κι εγκληματική δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερες και οι δυσκολίες στην προσπάθεια να παταχθεί. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις μεταξύ των ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα και των εκάστοτε κυβερνήσεων των χωρών, καθώς και διακρατικές συνεργασίες.

Η ActionAid, θέλοντας να συμβάλει στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιστατικών σύγχρονης δουλείας, ζητάει αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο, όπως π.χ. καθολική επικύρωση της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), προκειμένου να διασφαλιστεί η ύπαρξη ενός νομικού πλαισίου που θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον χώρο εργασίας, αλλά και λογοδοσία από πλευράς των επιχειρήσεων. Παράλληλα, στηρίζει τους επιζώντες και τις επιζώσες της σύγχρονης δουλείας, βοηθώντας τα άτομα αυτά να επιστρέψουν σπίτι τους, παρέχοντάς τους νομική στήριξη και βοηθώντας αντίστοιχα τα παιδιά που διασώζονται από την παιδική εργασία να επιστρέψουν στην κοινότητά τους και να επανενταχθούν σε αυτήν. Επίσης, στηρίζει ευάλωτες γυναίκες από περιοχές που παρατηρείται έξαρση του φαινομένου, εκπαιδεύοντάς τες ώστε να αποκτήσουν δουλειά και να έχουν εισόδημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν εύκολα να τις εξαπατήσουν ή να τις εκμεταλλευτούν για οικονομικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, η ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων σχετικά με το θέμα και η ενδυνάμωσή τους ώστε να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να μη φοβούνται να μιλήσουν όταν πέφτει στην αντίληψή τους κάποια ύποπτη δραστηριότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα της οργάνωσης. Οι φωνές των ανθρώπων που βίωσαν τη σύγχρονη δουλεία και κατάφεραν να ξεφύγουν από αυτήν πρέπει να ακουστούν.

Ας μην παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα τελευταία 5 χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας έχει αυξηθεί κατά 10 περίπου εκατομμύρια. Σε όλες τις ανθρωπογενείς κρίσεις, η λύση υπάρχει και βρίσκεται στα χέρια μας.

Mπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα