Θεσσαλία: “Νάρκη” ο υδροφόρος ορίζοντας – Πώς επηρεάζει τις υποδομές

Θεσσαλία: “Νάρκη” ο υδροφόρος ορίζοντας – Πώς επηρεάζει τις υποδομές
Πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Ένας ακόμη κίνδυνος προέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα που έχει ανέβει λόγω των υδάτων και έτσι επηρεάζει την εικόνα μεγάλων έργων, όπως τα τούνελ και οι οδικοί άξονες στη Θεσσαλία.

Καμπανάκι για την κατάσταση μεγάλων υποδομών, αλλά και οικιών στη Θεσσαλία έκρουσε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, σε συνέντευξή του στο OPEN την Τετάρτη.

«Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διεγραμμένα» δήλωσε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, αποκαλύπτοντας ότι ακόμα και παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές είναι πλέον ακατάλληλα καθως δεν έχουν πλέον αντοχές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» o Λέκκας τόνισε ότι τα «προβλήματα που θα προκύψουν από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel θα είναι τεράστια».

Ειδικότερα όπως είπε, σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες πιο σύγχρονων σπιτιών που έχουν χτιστεί με τούβλα. «Και αυτά έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά έτσι ώστε να διαπιστώσουμε τη στατική τους επάρκεια», σημείωσε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Ζημιές σε μη δομικά στοιχεία

Όσον αφορά τα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδεμα, αυτά, όπως αποκάλυψε, είναι βέβαιο ότι έχουν υποστεί ζημιές κυρίως σε μη δομικά στοιχεία.

Αναφερόμενος στις τεράστιες καταστροφές που έχει προκαλέσει το πλημμυρικό φαινόμενο από την υπερχείλιση των ποταμών και τις ακραίες βροχοπτώσεις τόνισε ότι φθορές έχουν υποστεί και τα πετρόκτιστα σπίτια και ξενοδοχεία στο Πήλιο.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία όπου είναι η πιο σημαντική και αφορά την αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτηρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτήρια τα οποία να έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λέκκας οι επιστήμονες μπορούν με ειδικές μεθοδολογίες να ελέγξουν την κατάσταση του εδάφους γύρω από τα θεμέλια των σπιτιών τόσο σε ορεινές περιοχές όσο και σε παρόχθιες.

Ένας ακόμη κίνδυνος προέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα που έχει ανέβει λόγω των υδάτων. «Λόγω της ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, που έφτασε σχεδόν στην επιφάνεια (σ.σ. του εδάφους) ενώ ήταν στα 30 ή τα 100 μ., μπορεί να έχουμε διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων και αυτή η διόγκωση προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα κτήρια» ανέφερε.

Ειδικότερα, όπως είπε, ορισμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως ο άργιλος, που είναι κοινοί στο θεσσαλικό κάμπο, όταν απορροφήσουν νερό διογκώνονται. Γι’ αυτό, μάλιστα, με βάση πληροφορίες, η ΕΡΓΟΣΕ ήδη έχει σημάνει συναγερμό για ελέγχους, όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες στα μεγάλα τούνελ στων σιδηρδρόμων στην Θεσσαλία.

Ο υδροφόρος ορίζοντας απειλεί τα σπίτια

«Εάν έχουμε διόγκωση του εδάφους θεμελίωσης, το κτήριο υφίσταται βλάβες στατικής επάρκειας», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «θα πρέπει να γίνει άμεσα μία χαρτογράφηση συνολικά της περιοχής που επλήγη σε σχέση με το φαινόμενο. Θα πρέπει να γίνει ένα σύστημα με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, με δορυφορικές πληροφορίες και εικόνες, έτσι ώστε να έχουμε αποτυπωμένη όλη την καταστροφή».

Και όπως είπε, «έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία. Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να αποτυπώσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια όλη την περιοχή, έτσι ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, τα αίτια, τις επιπτώσεις του φαινομένου στον αγροτικό και στον οικιστικό τομέα», συμπλήρωσε.

Μάλιστα ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η καταγραφή πρέπει να γίνει μέσα σε έναν μήνα γιατί διαφορετικά θα δρούμε αποσπασματικά. Συμπλήρωσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει έχουν γενική εικόνα ανά περιοχή, ανά χωριό, ανά μονάδα.

Θεσσαλία: Έτσι πνίγηκε ο κάμπος – Τι έγινε με τα φράγματα και το 112

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα