Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων “κόστισε” στην οικονομία 690 εκατ. ευρώ το 2018

Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων “κόστισε” στην οικονομία 690 εκατ. ευρώ το 2018

Σε μία σύγχρονη μάστιγα για την οικονομία και την κοινωνία εξελίσσεται το παράνομο εμπόριο τσιγάρων που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη κατάστρωσης ενός εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Το παράνομο εμπόριο καπνικών αποτελεί μια σοβαρή “πληγή” για τα δημόσια έσοδα, αφού, μόνο το 2018 είχε ως αποτέλεσμα να “κοστίσει” στα δημόσια έσοδα περί τα 690 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη “Έκθεση Stella” της KPMG, η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα “εκτινάχθηκε” πέρυσι στο 23,6%, αυξημένη κατά 5,6% σε σχέση με το 2017.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, κατέχει μάλιστα δύο αρνητικές πρωτιές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Η χώρα καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά παράνομων (3,9 δισ.) και παραποιημένων (1,5 δισ.) τσιγάρων πανευρωπαϊκά.

Συνολικά στην ΕΕ, η εικόνα είναι εξίσου ανησυχητική. Η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στους “28” αντιστοιχεί στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισ. τσιγάρα. Η δε κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων “εκτινάχθηκε” σε ποσοστό ρεκόρ 33%, φτάνοντας στα 5,5 δισ. τσιγάρα. Το συνολικό κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα καπνικών ειδών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχει κλείσει το 1/3 των σημείων μικρής λιανικής (περίπτερα και ψιλικά).

Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο λαμβάνει και ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις, καθώς, όπως επισημαίνει η Interpol, οι διακινητές παράνομων προϊόντων συνδέονται ευθέως με άλλες εγκληματικές οργανώσεις, όπως ναρκωτικά, όπλα, σωματεμπορία, κ.α.


Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το φαινόμενο έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις μάστιγας, καθώς το ποσοστό κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων είναι υπεριπλάσιο αυτού της ΕΕ. Σημειώνεται ότι μόνο το 2018 εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες Αρχές επτά παράνομα εργοστάσια καπνικών. Είναι πλέον προφανές ότι η Πολιτεία οφείλει να καταστρώσει άμεσα ένα σχέδιο καταπολέμησης του προβλήματος και να κυρώσει το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Καταπολέμηση του Παράνομου Εμπορίου.

Σημειώνεται ότι η “Παπαστράτος” είναι η μοναδική εταιρεία που έχει συστηματικά αναλάβει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών. Ήδη από το 2012 έχει καταθέσει προτάσεις και έχει δαπανήσει περισσότερα από 5,5 εκατ. ευρώ σε ενέργειες υποστήριξης (παροχή εξοπλισμού και τεχνογνωσίας) της Πολιτείας και των διωκτικών Αρχών ια την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με εκστρατείες επικοινωνίας.

Οι τελευταίες δράσεις της “Παπαστράτος” αφορούν στη δωρεά του πρώτου αυτοκινούμενου scanner στο Υπουργείο Οικονομικών / Τελωνείο. Πρόκειται για το πρώτο scanner του είδους που αποκτά η Ελλάδα, αξίας 2 εκατ. ευρώ, για τον έλεγχο φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων από τα Τελωνεία της χώρας.


Η “Παπαστράτος” προχώρησε παράλληλα και στη δωρεά 5 ταχύπλοων καταδιωκτικών σκαφών στο Λιμενικό Σώμα, συνολικής αξίας 2,4 εκατ. δολαρίων.


Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της KPMG, η “Παπαστράτος” επανέλαβε την έκκλησή της να συνεχιστούν οι δράσεις κατά του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

«Το παράνομο εμπόριο έχει τεράστιο κόστος. Όχι μόνο οικονομικό, αλλά και κοινωνικό. Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι τα έσοδα από τα παράνομα τσιγάρα χρηματοδοτούν διεθνή εγκληματικά δίκτυα και τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη, διαρκή απειλή, η οποία στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας» ανέφερε σχολιάζοντας την Έκθεση ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος.

«Εδώ και αρκετά χρόνια η Παπαστράτος έχει μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του παράνομου εμπορίου. Από τις εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, μέχρι τη δωρεά εξοπλισμού αιχμής, του 1ου αυτοκινούμενου x-ray scanner που απέκτησε η χώρα μας και 5 ειδικών ταχύπλοων καταδιωκτικών σκαφών, αναλαμβάνουμε διαρκώς πρωτοβουλίες για να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη πορεία του παράνομου εμπορίου. Όμως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα, με σχέδιο και κυρίως μέσα από τη σύμπραξη της Πολιτείας, των επιχειρήσεων του κλάδου και της κοινωνίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα