Αναβολή για τον Μάιο πήρε η δίκη για την υπόθεση της Μarfin

Αναβολή για τον Μάιο πήρε η δίκη για την υπόθεση της Μarfin
Eurokinissi

Αναβολή πήρε η δίκη της υπόθεσης της Marfin για τις 14 Μαΐου 2014

Για τις 14 Μαΐου 2014 αναβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη των δύο κατηγορουμένων για τις εμπρηστικές επιθέσεις στη MARFIN και στον Ιανό, τον Μάιο του 2010. Η δίκη αναβλήθηκε μετά από αίτημα συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής, λόγω κωλύματος που είχε να παραστεί.

Η πλευρά των κατηγορουμένων, ζήτησε διακοπή και όχι αναβολή της δίκης.

Στη δικογραφία για τα δύο περιστατικά είναι κατηγορούμενοι δύο πρόσωπα, ο ένας για την τράπεζα και ο άλλος για το βιβλιοπωλείο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο, ο ένας κατηγορούμενος θεωρείται ως δράστης, μαζί με άλλους δύο άγνωστους, της επίθεσης με μολότωφ κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, ενώ ο συγκατηγορούμενος του στην δικογραφία κατηγορείται για την επίθεση στον ΙΑΝΟ, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι τρεις άγνωστοι δράστες.

Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Μάλιστα ο πρώτος από αυτούς, που κατηγορείται για την Τράπεζα, είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του, με την έκδοση βουλεύματος του αρμόδιου Συμβουλίου που είχε συνεδριάσει μετά από διαφωνία ανακριτή και Εισαγγελέα για το θέμα της προφυλάκισης. Το Συμβούλιο είχε υιοθετήσει την άποψη του ανακριτή στο να παραμείνει ελεύθερος με όρους.

Κατά την εκτίμηση του δικαστικού Συμβουλίου που μελέτησε την δικογραφία και εξέδωσε το βούλευμα οι δύο κατηγορούμενοι κινήθηκαν αρχικά με μία ομάδα, τα μέλη της οποίας έφεραν ξύλα, ρόπαλα, βαριοπούλες και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Εν συνεχεία η ομάδα διαχωρίστηκε σε δύο υποομάδες, η μία από τις οποίες κατευθύνθηκε στο βιβλιοπωλείο “Ιανός” και η άλλη στο υποκατάστημα της Marfin.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο υπόλογος για την Marfin, αφορούν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και σε απόπειρα και της έκρηξης από την οποία επήλθε θάνατος.

Αντίστοιχα για την επίθεση στον ΙΑΝΟ οι κατηγορίες αφορούν το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της έκρηξης από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους . Και οι δύο κατηγορούμενοι βαρύνονται επιπλέον με τις κατηγορίες της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας δια εκρήξεων από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Στο βούλευμα αποδίδεται στον κατηγορούμενο και στα πρόσωπα που επιτέθηκαν με μολότοφ στην ΜΑΡΦΙΝ, “ανθρωποκτόνος δόλος και πρόθεση” να σκοτώσουν όλους “τους ευρισκόμενους εντός του διώροφου κτιρίου”. Τονίζεται επίσης ότι το γεγονός πως ο κατηγορούμενος δεν πέτυχε τον θάνατο και των 24 υπαλλήλων δεν οφείλεται σε δική του βούληση αλλά σε εξωτερικά εμπόδια.

Άρνηση των κατηγοριών και καταγγελίες για κατασκευασμένα στοιχεία

Και οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται τις πράξεις που τους αποδίδονται ενώ ο πρώτος εξ αυτών, που βαρύνεται για τους τρεις θανάτους στην τράπεζα, έχει προσκομίσει στοιχεία, φωτογραφίες καμερών ασφαλείας κ.α που όπως υποστηρίζει αποδεικνύουν ότι την επίμαχη ώρα που προκλήθηκε η φωτιά στο υποκατάστημα, εκείνος ήταν σε άλλο σημείο του κέντρου.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος για τη Marfin, Θ. Σίψας, που αρνείται την εμπλοκή του, είχε αντιτείνει στις κατηγορίες ότι:

– “Σε καμία από τις φωτογραφίες που κατά την αστυνομία έχουν ληφθεί τη στιγμή του συμβάντος και εμφανίζουν τους δράστες δεν φαίνομαι εγώ ή έστω κάποιος που να μου προσομοιάζει”.

– “Από το σύνολο των φωτογραφιών αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων που υποδεικνύουν τους φερόμενους ως δράστες περιγράφοντας τις ενδυμασίες τους προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας το ότι δεν έχω καμία ανάμειξη”.

– “Σε συγκεκριμένες φωτογραφίες που βρίσκονται στη δικογραφία εμφανίζεται ο ίδιος με τα ρούχα που περιέγραψε ότι φορούσε και η λήψη είναι από κάμερα τράπεζας στην πλατεία Ομονοίας”.

Σημειώνεται, όπως γράφει η “Εφημερίδα των Συντακτών”, ότι η αρμόδια υπηρεσία της Ασφάλειας απαντώντας σε σχετικό αίτημα του ανακριτή, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης της φωτογραφίας του δράστη (από κάμερα έξω από τη Μarfin) με φωτογραφία του κατηγορούμενου από κάμερα τράπεζας στην Ομόνοια (δηλαδή πολύ μακρύτερα από το σημείο του συμβάντος).

Με γραπτή ανακοίνωση του δηλώνει:

“Ανήκω στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο και μέσα από ανοιχτά συλλογικά εγχειρήματα αγωνίζομαι στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης. Παλεύω για μια κοινωνία ελεύθερη, αταξική, χωρίς εξουσία, εκμετάλλευση, καταπίεση. Ως εργάτης, βιώνοντας στο πετσί μου το καθεστώς της μισθωτής σκλαβιάς, συμμετέχω στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες, πλάι στους καταπιεσμένους.

Με βάση όλα αυτά, ήταν αυτονόητο για μένα να συμμετάσχω σε μια από τις πιο πολυπληθείς στα χρονικά απεργιακές διαδηλώσεις στις 5/5/2010 ενάντια στην υπογραφή του 1ου Μνημονίου, με τη συμμετοχή του κόσμου να αγγίζει τις 200.000 και με αγωνιστικό πνεύμα να πολιορκεί τη Βουλή επί ώρες, προσπαθώντας να εισβάλει και να ακυρώσει την ψήφιση του Μνημονίου (…).

Θα επαναλάβω ξανά πως η αξιοπρέπεια μου ως άνθρωπος αλλά και ως άτομο που μιλάει για ελευθερία και αντιεξουσία δεν θα μου επέτρεπε να κάνω αυτό για το οποίο κατηγορούμαι”.

“Εκ προθέσεως”

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα RealNews, ο κατηγορούμενος για τη Marfin θα δικαστεί για “ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένη και εν απόπειρα, έκρηξη εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και για απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας διά εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του”.

Τα αδικήματα για τα οποία θα δικαστεί ο κατηγορούμενος στη δικογραφία του “Ιανού” είναι: “Απόπειρα ανθρωποκτονίας τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έκρηξη εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πρόσωπα και ανθρώπους, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας διά εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του”.

Αναφέρεται για τον κατηγορούμενο της Marfin ότι:

“Ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός τού επί της οδού Σταδίου αριθ. 23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών αγνώστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου… και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου τού εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σίψας εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό – βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της Αγγελικής Παπαθανασίου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη”.

Αναφέρεται επίσης ότι ο κατηγορούμενος μαζί με τους δύο ακόμα άγνωστους δράστες είχε πρόθεση όχι μόνο να σκοτώσει τους τρεις αλλά και τους “ευρισκόμενους εντός του εν λόγω διώροφου κτιρίου”, δηλαδή 24 άτομα. Το ότι δεν το πέτυχε, δεν οφείλεται, σημειώνεται, σε δική του βούληση αλλά σε εξωτερικά εμπόδια.

Γίνεται ακόμα λόγος για ομάδα που έσπασε σε δύο κομμάτια, μία με τέσσερις δράστες οι οποίοι και επιτέθηκαν στον “Ιανό” και μία ακόμα αποτελούμενη από τρεις -και υπό τον προστατευτικό κλοιό άλλων- η οποία κινήθηκε κατά της Marfin. Στην ομάδα, αυτή, όπως σημειώνεται,συμμετείχε και μια ξανθιά γυναίκα.

Όπως τονίζεται τέλος, ένα άτομο από την ομάδα που κινήθηκε κατά του Ιανού φώναξε “θα σας κάψω”, εκσφενδόνισε μέσα στο βιβλιοπωλείο τον εκρηκτικό μηχανισμό και περιέλουσε με βενζίνη ένα άτομο που μάλιστα οι δικαστές κατονομάζουν.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας όσο και ο υπεύθυνος ασφαλείας του υποκαταστήματος καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 22 ετών (σύμφωνα με τον Νόμο εκτιτέα είναι τα 10), ενώ το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και ενός μήνα στην διευθύντρια της τράπεζας. Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά τους να δοθεί αναστολή στην έφεση, ενώ δύο εξ αυτών κατέβαλαν χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ ο καθένας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα