180.000 πρόσφυγες διέσωσε φέτος η ιταλική ακτοφυλακή

default image

Ρεκόρ διάσωσης το 2016, όμως περισσότεροι από 4.800 άνθρωποι πνίγηκαν ή εξαφανίστηκαν στη Μεσόγειο

«Έχουμε υποχρέωση να μην αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους (που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στις ακτές μας) να πεθάνουν. Αν το κάνουμε, θα πρέπει να λογοδοτήσουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Και, επιπλέον, είναι θέμα ανθρωπιάς».

Αυτή τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής, καθώς το 2016 θα είναι σε λίγο παρελθόν.

Κατανεμημένοι κατά μήκος των 8.000 χιλιομέτρων των ιταλικών ακτών, τα 11.000 μέλη της ακτοφυλακής είναι υπεύθυνα καθημερινά για τη ναυτική ασφάλεια, την προστασία του οικοσυστήματος και τον έλεγχο της αλιείας.

Η ζώνη εποπτείας τους καλύπτει περίπου 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από την ιταλική χερσόνησο και τα νησιά της, όμως η αδυναμία των συναδέλφων τους της Λιβύης καθιστά ντε φάκτο το Κέντρο Συντονισμού Επιχειρήσεων Διάσωσης της Ρώμης αρμόδιο για το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής μεταξύ της Λιβύης και της Ιταλίας.

Και πλέον πρόκειται για μια θαλάσσια περιοχή με μεγάλη κίνηση: το 2014 διασώθηκαν εκεί 170.000 άνθρωποι, 153.000 το 2015 και σχεδόν 180.000 φέτος, εκ των οποίων περισσότεροι από 4.000 την προηγούμενη εβδομάδα, την ώρα που τα περισσότερα σωστικά πλοία έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους για τον χειμώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ρώμη στις Βρυξέλλες, η διάσωση των προσφύγων στη θάλασσα κόστισε φέτος 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα 2,3 δισεκ. για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο.

Όμως δεν μετρώνται μόνο οι διασωθέντες: περισσότεροι από 4.800 άνθρωποι πνίγηκαν ή εξαφανίστηκαν στη Μεσόγειο φέτος. Και επειδή είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί ένα μικρό πλοιάριο σε μια τόσο μεγάλη έκταση, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να εκφράζουν συχνά το φόβο ότι ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς πολλά από αυτά τα μικρά πλοία ενδέχεται να έχουν βουλιάξει χωρίς ίχνη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα