Αυστραλία: Περικοπές χρηματοδότησης σε πανεπιστήμια που δεν αντιμετωπίζουν τον αντισημιτισμό
Διαβάζεται σε 4'
Νέο σχέδιο κατά του αντισημιτισμού στην Αυστραλία προβλέπει περικοπές χρηματοδότησης σε πανεπιστήμια, ελέγχους αιτούντων βίζας και ετήσιες αξιολογήσεις.
- 10 Ιουλίου 2025 13:54
Αντιμέτωπα με περικοπές στη χρηματοδότηση ενδέχεται να βρεθούν τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, αν θεωρηθεί ότι δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, σύμφωνα με προτάσεις που περιλαμβάνονται σε νέο κυβερνητικό σχέδιο.
Η Τζίλιαν Σίγκαλ, η οποία ορίστηκε πρώτη ειδική απεσταλμένη της Αυστραλίας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού πριν από έναν χρόνο, παρουσίασε σήμερα Πέμπτη (10/7) την πολυαναμενόμενη έκθεσή της, έχοντας στο πλευρό της τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι.
Η τοποθέτησή της ήρθε σε απάντηση της αύξησης επιθέσεων κατά εβραϊκών χώρων και περιουσιών στην Αυστραλία μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, και στόχο έχει την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
Η έκθεση προτείνει αυστηρά μέτρα, όπως την αξιολόγηση των πανεπιστημίων βάσει της αποτελεσματικότητάς τους στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη σύνδεση αυτής της αξιολόγησης με τη δημόσια χρηματοδότησή τους. Προβλέπει ακόμη έλεγχο των αιτούντων βίζα για εξτρεμιστικές απόψεις.
«Το σχέδιο αυτό δεν αφορά ειδική μεταχείριση μιας κοινότητας, αλλά την αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης για όλους», δήλωσε η Σίγκαλ. «Θέλουμε κάθε Αυστραλός, ανεξαρτήτως προέλευσης ή πίστης, να μπορεί να ζει, να εργάζεται, να μαθαίνει και να ευημερεί με ασφάλεια σε αυτήν τη χώρα».
Στο στόχαστρο τα πανεπιστήμια
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο αντισημιτισμός έχει «ενσωματωθεί και κανονικοποιηθεί» στον πανεπιστημιακό χώρο, τόσο στα προγράμματα σπουδών όσο και στις πανεπιστημιουπόλεις, ενώ καταγράφονται και περιστατικά παρενόχλησης εβραίων φοιτητών.
Μεταξύ των προτάσεων είναι η δημιουργία ετήσιων «δελτίων επίδοσης» για τα πανεπιστήμια, με σκοπό την αποτίμηση των προσπαθειών τους στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού.
Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μήνες έντασης στα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, τα οποία αποτέλεσαν επίκεντρο φοιτητικών κινητοποιήσεων υπέρ των Παλαιστινίων, με κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας και αιτήματα για δράση κατά της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.
Αν και οι κινητοποιήσεις έχουν μειωθεί μετά την επιβολή περιορισμών και τις απειλές για αποβολές φοιτητών, αρκετοί ακτιβιστές κατήγγειλαν τις κινήσεις αυτές ως περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αυστραλιανών Πανεπιστημίων, Λουκ Σίχι, δήλωσε ότι οι πανεπιστημιακοί θεσμοί συνεργάζονται «εποικοδομητικά» με την ειδική απεσταλμένη και θα εξετάσουν τις προτάσεις της.
«Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία έκφρασης είναι θεμελιώδεις για την αποστολή των πανεπιστημίων, αλλά πρέπει να ασκούνται με υπευθυνότητα και ποτέ να μην χρησιμοποιούνται ως κάλυψη για ρητορική μίσους ή παρενόχληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν μέσω εντάσεων παρουσιάστηκε το νέο σχέδιο νόμου
Αύξηση 300% παρουσίασαν οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία τον χρόνο που ακολούθησε την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα, σημειώθηκαν δύο σοβαρά περιστατικά: η πόρτα μιας συναγωγής πυρπολήθηκε στη Μελβούρνη, αναγκάζοντας 20 ανθρώπους να διαφύγουν από την πίσω έξοδο, ενώ λίγο αργότερα διαδηλωτές φωνάζοντας «Θάνατος στις IDF» (τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) εισέβαλαν σε ισραηλινό εστιατόριο στην ίδια περιοχή.
Ένας άνδρας κατηγορείται πλέον για εμπρησμό σε σχέση με την επίθεση στη συναγωγή, ενώ τρία άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη με κατηγορίες για επίθεση, πρόκληση ταραχών και φθορά ξένης περιουσίας αναφορικά με την εισβολή στο εστιατόριο.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Εβραϊσμού στην Αυστραλία –ομπρέλα για εκατοντάδες εβραϊκές κοινότητες, του οποίου η ειδική απεσταλμένη Τζίλιαν Σίγκαλ ήταν παλαιότερα πρόεδρος– δήλωσε ότι η δημοσίευση της έκθεσης είναι «πιο επίκαιρη από ποτέ» με δεδομένα τα «σοκαριστικά γεγονότα στη Μελβούρνη».
Ωστόσο, η Εβραϊκή Συμβουλευτική Οργάνωση της Αυστραλίας (Jewish Council of Australia), η οποία αντιτίθεται στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το νέο σχέδιο της Σίγκαλ.
Σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι το σχέδιο «φέρνει στο νου τις αυταρχικές τακτικές του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», κάνοντας λόγο για υπερβολική έμφαση σε «παρακολούθηση, λογοκρισία και τιμωρητικό έλεγχο της χρηματοδότησης πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».
Ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, Μαξ Κάιζερ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οποιαδήποτε αντίδραση που αντιμετωπίζει τον αντισημιτισμό ως μοναδική εξαίρεση, αγνοώντας την ισλαμοφοβία, τον αντιπαλαιστινιακό ρατσισμό και άλλες μορφές μίσους, είναι καταδικασμένη να αποτύχει».
Το σχέδιο δράσης της Σίγκαλ –το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ελέγχους σε αιτούντες βίζας και αξιολόγηση πανεπιστημίων βάσει των μέτρων κατά του αντισημιτισμού– έχει ανοίξει έναν ευρύτερο δημόσιο διάλογο για τα όρια της ελευθερίας λόγου, την ισότιμη μεταχείριση των κοινοτήτων και την κρατική παρέμβαση στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα.