Αγριεύει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία: Εθνικιστές πυροβόλησαν εναντίον φιλορώσων στο Χάρκοβο, δύο νεκροί από τα πυρά

Στα άκρα οδηγείται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Δύο νεκροί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντιμαχόμενων ακτιβιστών (Vid)
- 15 Μαρτίου 2014 08:27
Δύο άνθρωποι, ένας φιλορώσος ακτιβιστής και ένας διερχόμενος, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ριζοσπαστών εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι φιλορώσοι επιχείρησαν να μπουν σε ενα κτίριο όπου βρισκόταν μια ομάδα ανδρών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι το βράδυ της Παρασκευής πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών, πρόσθεσε η πηγή αυτή.
Οι άνδρες που βρίσκονταν εντός του κτιρίου άνοιξαν πυρ αλλά η πηγή δεν διευκρίνισε εάν οι φιλορώσοι απάντησαν στα πυρά.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί τους αμερικανούς ταξιδιώτες στη Ρωσία και στην παραμεθόρια περιοχή με την Ουκρανία
Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε τους αμερικανούς πολίτες για πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις κατά μήκος των ρωσο- ουκρανικών συνόρων καθώς επίσης και για πιθανές αντιαμερικανικές δραστηριότητες στη Ρωσία, και ενώ οι πολίτες της χερσονήσου της Κριμαίας ετοιμάζονται για το δημοψήφισμα της Κυριακής που θα κρίνει αν θα ενταχθεί η περιοχή της στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Εκδίδοντας «ταξιδιωτικό συναγερμό» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν είχε πληροφορίες για στρατιωτικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας ή οποιασδήποτε απειλής ειδικά για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών ως αποτέλεσμα των περιφερειακών εντάσεων.
«Ωστόσο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών «όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται ή εξετάζουν να κάνουν ταξίδια προς την περιοχή των συνόρων … θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις πιθανότητες για την κλιμάκωση των εντάσεων, για στρατιωτικές συγκρούσεις ( τυχαία είτε εσκεμμένα ) ή άλλες μορφές βίας».
Στη χειρότερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου η Μόσχα έστειλε επιπλέον στρατεύματα στο Κριμαία, την Παρασκευή και επανέλαβε την απειλή της να εισβάλει σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας για να αντιμετωπιστεί η βία, όπως αυτή που σημειώθηκε στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Εν τω μεταξύ τις επόμενες ώρες ( τη Δευτέρα) τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να «επιλέξουν» από μια λίστα πιθανών ρωσικών στόχων στους οποίους θα επιβάλουν κυρώσεις εξ αιτίας του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία.
Ψηφοφορία αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί ενός σχεδίου απόφασης που καταδικάζει το δημοψήφισμα στην Κριμαία
Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο προκειμένου να ψηφίσουν επί ενός σχεδίου απόφασης των χωρών της Δύσης, με το οποίο καταδικάζεται το δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ενώ οι διπλωμάτες αναμένουν ότι η Ρωσία θα ασκήσει βέτο εναντίον του σχεδίου απόφασης αυτού.
Η θέση της Κίνας, η οποία συχνά ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ιδίως στις ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί για τη Συρία, θεωρείται πιο αβέβαιη, καθώς «οι Κινέζοι νιώθουν αμηχανία» εξήγησε ένας διπλωμάτης από μια δυτική χώρα.
Υπογράμμισε ότι δύο από τις βασικές αρχές της κινεζικής διπλωματίας, τις οποίες επανέλαβε ο πρεσβευτής της Κίνας κατά τη διάρκεια των 6 συνεδριάσεων του Συμβουλίου με αντικείμενο την ουκρανική κρίση, είναι αυτές της μη-επέμβασης στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας. Οι αρχές αυτές τίθενται υπό αμφισβήτηση με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία.
«Ο μοναδικός στόχος αυτού του ψηφίσματος είναι να επιτευχθεί η αποχή της Κίνας και να υπογραμμιστεί με αυτόν τον τρόπο η εντεινόμενη απομόνωση της Ρωσίας» πρόσθεσε ένας άλλος διπλωμάτης του Συμβουλίου.
Το κείμενο του σχεδίου απόφασης αυτού έχει συνταχθεί ακριβώς για αυτό το λόγο από τις ΗΠΑ με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις που πιθανόν θα αποδεχθεί το Πεκίνο. Δεν στοχοθετεί ονομαστικά τη Ρωσία και δε ζητά ρητώς την απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία. Δεν επισείει επίσης την απειλή κυρώσεων.
Το σχέδιο του ψηφίσματος επιβεβαιώνει ότι «το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία εγκυρότητα και δε μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την παραμικρή τροποποίηση του καθεστώτος της Κριμαίας». Ζητά από όλα τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του και να «μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια αναγνώριση μιας αλλαγής της κατάστασης» της Κριμαίας. Πρόκειται για μια σύνθετη διατύπωση προκειμένου να ζητηθεί από τη Ρωσία να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας.
Το Συμβούλιο επίσης επιβεβαιώνει «τη δέσμευσή του στην εθνική κυριαρχία, στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της» και ζητά από τη Μόσχα να και το Κίεβο «να ξεκινήσουν έναν απευθείας πολιτικό διάλογο».