Ακροδεξιό παραλήρημα για τη Γάζα: “Πρέπει να καταστραφεί ολοκληρωτικά”

Διαβάζεται σε 5'
Ακροδεξιό παραλήρημα για τη Γάζα: “Πρέπει να καταστραφεί ολοκληρωτικά”
AP Photo/Abdel Kareem Hana

Νέες δηλώσεις του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού Bezalel Smotrich, που στηρίζει το σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου για πλήρη στρατιωτική κατάληψη περιοχών της Γάζας. “Δεν έχει μείνει τίποτα να βομβαρδιστεί” λένε οι Παλαιστίνιοι.

«Η Γάζα θα καταστραφεί ολοκληρωτικά, οι πολίτες θα μεταφερθούν… στο νότο, σε μια ανθρωπιστική ζώνη χωρίς την ύπαρξη της Χαμάς ή τρομοκρατίας, και από εκεί θα αρχίσουν να φεύγουν σε μεγάλους αριθμούς προς τρίτες χώρες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Bezalel Smotrich, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Οφρά, κατεχόμενο οικισμό της Δυτικής Όχθης.

Ο ίδιος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το Ισραήλ δεν θα αποχωρήσει από τη Γάζα ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι η περιοχή θα προσαρτηθεί επισήμως κατά τη διάρκεια της θητείας της τρέχουσας κυβέρνησης.

Ωστόσο, η προσάρτηση και η κατάκτηση εδάφους μέσω στρατιωτικής δύναμης απαγορεύονται σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες φαίνεται πως δεν λαμβάνει υπόψιν ο Smotrich.

O Bezalel Smotrich AP Photo/Maya Alleruzzo, File

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως το σχέδιο θα περιλαμβάνει μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού προς τον νότο και έλεγχο της διανομής βοήθειας ώστε τα τρόφιμα να μην πέσουν στα χέρια της Χαμάς. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων απέρριψε το σχέδιο το οποίο το χαρακτήρισε ότι είναι το αντίθετο εκείνου που χρειάζεται.

«Τι άλλο μένει να βομβαρδιστεί;» – 20 νεκροί σε νέα ισραηλινή επίθεση

Την ίδια ώρα, το σχέδιο του Ισραήλ για τη Γάζα προκαλεί τρόμο στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί πολλαπλές εκτοπίσεις και ελλείψεις τροφίμων κατά τη διάρκεια των 19 μηνών του πολέμου. Ειδικότερα, το Ισραήλ επιδιώκει να επεκτείνει την επίθεσή του στη Γάζα, να εκτοπίσει ανθρώπους μέσα στον θύλακα και να πάρει τον έλεγχο της διανομής βοήθειας.

Από τις 2 Μαρτίου, το Ισραήλ έχει μπλοκάρει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όταν και έληξε τη δίμηνη εκεχειρία με την Χαμάς, η οποία είχε βελτιώσει την πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα και είχε επιτρέψει σε πολλούς Παλαιστίνιους να επιστρέψουν σπίτια τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Άγια, μια 30χρονη κάτοικο της Γάζας που επέστρεψε στο σπίτι της μαζί με την οικογένειά της στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός έπειτα από μήνες στο νότιο τμήμα της λωρίδας, η χθεσινή ανακοίνωση του Ισραήλ προκάλεσε φόβους ότι αυτή τη φορά μπορεί να σκοτωθούν ή να εκτοπιστούν για πάντα. «Θα πεθάνουμε αυτή τη φορά;» έγραψε σε ένα μήνυμα. «Θα μας εκτοπίσουν και πάλι; Θα καταλήξουμε στη Ράφα, και θα είναι αυτή η τελευταία φορά, ή θα μας αναγκάσουν να φύγουμε και και από τη Γάζα μετά τη Ράφα;» είπε, αναφερόμενη στην περιοχή της Ράφας στη νότια Γάζα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

AP

Ο Μοχάμεντ αλ Σεϊκάλι, που παρευρέθηκε σε μια κηδεία πολλών ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Γάζα, είπε πως η κατάσταση είναι τόσο φρικτή που του είναι δύσκολο να αντιληφθεί τα σχέδια του Ισραήλ να εντείνει την επίθεσή του. «Δεν έχει μείνει τίποτα στη Λωρίδα της Γάζας που να μην έχει χτυπηθεί από πυραύλους και εκρηκτικά βαρέλια, και συνεχίζονται οι απειλές για επέκταση της επιχείρησης», είπε.

«Ρωτάω μπροστά σε όλο τον κόσμο, τι έχει μείνει για να βομβαρδιστεί;».

Μπροστά σε αυτό το ερώτημα, το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει καταφύγια προσφύγων, με την τελευταία επίθεση να σημειώνεται το απόγευμα της Τρίτης (6/5) στο καταφύγιο σχολείου στον καταυλισμό προσφύγων Μπουρέιτ στη Γάζα, με τα θύματα να έχουν φτάσει πλέον τα 20 άτομα.

UNRWA: «Το ισραηλινό σχέδιο απέχει από το να αντιμετωπίσει την πείνα στη Γάζα»

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες καταδίκασε την «τεχνητή» και «πολιτικά καθοδηγούμενη» πείνα στη Γάζα.

Ο Philippe Lazzarini ξανά αρνήθηκε το ισραηλινό σχέδιο να αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις παραβιάζει «θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές».

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ακολουθούν βασικές αρχές για να εξασφαλίσουν ότι η βοήθεια φτάνει σε όλους όσους τη χρειάζονται, χωρίς εξαιρέσεις», έγραψε ο Lazzarini στο X.

«Το ισραηλινό σχέδιο απέχει πολύ από το να αντιμετωπίσει την τεράστια πείνα στη Γάζα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα