Αναστασιάδης: Πρώτη φορά τέθηκε η επιστροφή των χαμένων εδαφών μας

Αναστασιάδης: Πρώτη φορά τέθηκε η επιστροφή των χαμένων εδαφών μας

Συνέντευξη τύπου για τη διαπραγμάτευση στη Γενεύη παραχώρησε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. "Για πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη για επιστροφή των χαμένων εδαφών μας", είπε χαρακτηριστικά

Την απόλυτη ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει συντελεστεί μέχρι τώρα εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μία ημέρα μετά την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε πως για πρώτη φορά “η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη για επιστροφή των χαμένων εδαφών μας” και πως για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο.

“Από το 1974 πιστεύαμε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι η χρονιά λύση. Ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε κατάθεση χάρτη από τ/κ πλευρά και την Τουρκία στο τραπέζι”, είπε ο κ. Αναστασιάδης χαρακτηριστικά.

Μια λύση δεν μπορεί να αφήνει ούτε νικητές ούτε ηττημένους

“Δύο στόχοι υπήρχαν. Να αποτραπεί αδιέξοδο και να διαφανούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς σε εδαφικό και ασφάλεια εγγυήσεις”, τόνισε. “Τα αποτελέσματα της Γενεύης επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασής μου. Για πρώτη φορά καταγράφεται η επιστροφή σημαντικού αριθμού εδαφών από τ/κ πλευρά και για πρώτη φορά η Τουρκία ενεπλάκη ενεργά σε συζήτηση για ασφάλεια και εγγυήσεις στο Κυπριακό”, είπε ο Ελληνοκύπριος πρόεδρος.

“Η μόνη συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πρόταση ήταν η δική μας για το θέμα της ασφάλειας”, πρόσθεσε για να συνεχίσει: “Αναγνωρίζεται πλέον ξεκάθαρα ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να είναι απειλή για τον άλλο. Κατά τη χθεσινή σύνοδο η κάθε πλευρά ανέφερε πως βλέπει να διαμορφώνεται το σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων”, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα. “Έχουμε μπει σε μια πορεία που δημιουργεί την ελπίδα. Αν εξευρεθεί η συμφωνία που να μπορεί να γίνει τότε θα υπάρξει και λύση. Μια λύση δεν μπορεί να αφήνει ούτε νικητές ούτε ηττημένους”, πρόσθεσε σχετικά.

“Η πρότασή μας ήταν η τροφή σκέψης για όλους τους συμμετέχοντες”, επανέλαβε και εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού.

“Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι μέλος και μετά τη μετεξέλιξη. Άρα η ΕΕ έχει λόγο σε αυτή τη διαδικασία”, υπογράμμισε άλλωστε κάνοντας ειδική μνεία στον ρόλο της ΕΕ.

Ανέφερε δε πως δεν τέθηκε θέμα χρηματοδότησης την Πέμπτη: “Η Διάσκεψη για την Κύπρο ήταν μόνο για ασφάλεια και εγγυήσεις και όχι για οτιδήποτε άλλο. Η χρηματοδότηση είναι ένα ουσιώδες θέμα το οποίο δεν συζητήθηκε χθες. Η απάντηση Γιούνκερ ήρθε μετά από πρόκληση Τσαβούσογλου”. Επί της ουσίας ο Ελληνοκύπριος πρόεδρος επιβεβαίωσε τον διάλογο Γιούνκερ – Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε κατά τη διάρκεια των ομιλιών στη Γενεύη, ότι “η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ακόμα εντός της Ένωσης και ως εκ τούτου ο κ. Γιούνκερ  δεν πρέπει να συμμετέχει στη διάσκεψη”. Τη στιγμή εκείνη ο πρόεδρος Γιούνκερ άνοιξε το μικρόφωνό του και του απάντησε: “Όταν ζητάτε λεφτά, μας θέλετε” και το έσβησε αμέσως. Ο Τούρκος υπουργός αντέδρασε, κατηγορώντας την ΕΕ “ότι υποσχέθηκε 3 δισ. στην Τουρκία και έδωσε ψίχουλα”.

Η θέση που υπάρχει είναι για κατάργηση εγγυήσεων και ρύθμιση της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων

Για τη συνεργασία με την Τουρκία, ο Ν. Αναστασιάδης συνέχισε ενώπιον των δημοσιογράφων: “Εάν η Τουρκία δεν ήθελε να συνεργαστεί δεν θα ήταν στο τραπέζι, δεν θα δεχόταν δημιουργία ομάδας εργασίας, δεν θα δεχόταν ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι απειλή της άλλης. Όσο υπάρχουν δείγματα ότι ο διάλογος είναι ζωντανός και συνεχίζει, εγώ ελπίζω για τη λύση”.

Για την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, τόνισε, δίνοντας το στίγμα του: “Αστάθεια διασφαλίζει και μόνο η παρουσία στρατευμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο και τίποτα άλλο. Η θέση που υπάρχει είναι για κατάργηση εγγυήσεων και ρύθμιση της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων “.

Για τη συνεργασία με την ελληνική πλευρά, ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε, διαψεύδοντας την όποια ένταση: “Ουδεμία σύγχυση δεν υπάρχει, ουδεμία διαφορά, ουδεμία διάσταση απόψεων με την Ελλάδα, είμαστε σε πλήρη σύμπλευση. Η μόνη συζήτηση που υπήρξε ήταν στην αρχή της συνάντησης μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων, για το αν θα έπρεπε να συνεχιστεί και σήμερα η χθεσινή μορφή συζήτησης και σήμερα ή αν θα έπρεπε να πάει σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Η συζήτηση δεν συνεχίστηκε σήμερα, λόγω του ότι ο κ. Τσαβούσογλου έπρεπε να πάει πίσω στην Τουρκία”.

Θυμίζουμε πως μετά το πέρας της Διάσκεψης τονίστηκε από τον κ. Χριστοδουλίδη αλλά και από την ανακοίνωση του ΟΗΕ πως οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα