Αναστάτωση στο Βέλγιο από την παρουσία Πουτζντεμόν

Αναστάτωση στο Βέλγιο από την παρουσία Πουτζντεμόν
Catalonia's President Carles Puigdemont stands before giving a closing speech during the 'Yes' vote closing campaign in Barcelona, Spain, Friday, Sept. 29, 2017. Catalonia's planned referendum on secession is due be held Sunday by the pro-independence Catalan government but Spain's government calls the vote illegal, since it violates the constitution, and the country's Constitutional Court has ordered it suspended.(AP Photo/Felipe Dana) AP Photo/Felipe Dana

Ο Πουντζντεμόν εμφανίζεται ως «πρωθυπουργός σε εξορία» αναμένοντας από τις βελγικές αρχές να του παράσχουν προστασία έναντι της ισπανικής κυβέρνησης

Το… ανθρωποκυνηγητό του Πουντζντεμόν στις Βρυξέλλες συνεχίζεται, την ίδια ώρα που οι πρώην υπουργοί του βρίσκονται ήδη στις ισπανικές φυλακές. Η παρουσία του αποπεμφθέντα καταλανού προέδρου και των τεσσάρων υπουργών του -δύο έχουν ήδη φύγει- στο Βέλγιο έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη χώρα. Πολύ δε μάλλον που το βράδυ της Πέμπτης, μετά την προφυλάκιση 8 πρώην μελών του υπουργικού του συμβουλίου, ο Πουντζντεμόν έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα από την “καρδιά της Ευρώπης”, που μεταδόθηκε σε καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο!

Ειδικά στην Φλάνδρα, όπου τα… αποσχιστικά αισθήματα είναι έντονα, η προφυλάκιση των 8 μελών της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης, η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του C. Puigdemont, αλλά και η προοπτική να εκδοθεί στην Ισπανία για να φυλακιστεί έχουν προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως από τους φλαμανδούς Εθνικιστές του N-VA, αλλά και τους Σοσιαλιστές (SP.A) οι οποίοι μιλούν για «πολιτική δίωξη» και χαρακτηρίζουν «δυσανάλογα σκληρή» αλλά και «αντιπαραγωγική» τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης.

Επισήμως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου αρνείται μέχρι στιγμής να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Το μόνο που κάνει είναι κάποιες παρασκηνιακές διαρροές ότι «στο Βέλγιο ισχύει η διάκρισητων εξουσιών και ως εκ τούτου είναι η δικαιοσύνη που αποφασίζει σε παρόμοιες υποθέσειςκαι όχι η κυβέρνηση»

Ο Πουντζντεμόν μέσω τουίτερ εμφανίζεται ως «πρωθυπουργός σε εξορία» αναμένοντας από τις βελγικές αρχές να του παράσχουν προστασία έναντι της ισπανικής κυβέρνησης, ακριβώς σαν να είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Με άλλα λόγια, επιχειρεί να “πετάξει το μπαλάκι” στις βελγικές αρχές προκειμένου να αποφασίσουν εκείνες για την τύχη του.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το πρωτοσέλιδο της φλαμανδικής εφημερίδας De Standaard,όπου ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας δηλώνει “σοκαρισμένος” ενώ «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ποιεί την νήσσαν», όπως αναφέρει η εφημερίδα. «Το να κλείνεις στην φυλακή δημοκρατικά εκλεγμένους κυβερνητικούς ηγέτες ξεπερνάει τα όρια», σημειώνει ο φλαμανδός εθνικιστής πολιτικός, ζητώντας παράλληλα από την ΕΕνα αναλάβει δράση, καθώς «οι πολιτικές διαφορές πρέπει να επιλύονται μόνοπολιτικά μέσω του διαλόγου». Περισσότερο αποστασιοποιημένα πάντως ταστελέχη του N-VA που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών Jambon, κάνουν λόγο για «μια υπόθεση που αφορά την ισπανική και την βελγική δικαιοσύνη στην οποία ο πολιτικός κόσμος δεν πρέπει να αναμιχθεί καθώς εναπόκειται στη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Στον ίδιο τόνο και η γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir που επισημαίνει πως αν και είναι πολύ σπάνιο μία ευρωπαϊκή χώρα να αρνηθεί την έκδοση εντάλματος άλλης ευρωπαϊκής χώρας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου διακυβεύονται θεμελιώδη δικαιώματα, κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί. Η εφημερίδα παρατηρεί πως η κατάσταση στο Βέλγιο παραμένει «εύφλεκτη», εφόσον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει ενόψει των εξελίξεων στο καταλανικό ζήτημα να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της βελγικής Δικαιοσύνης.

Δικηγόρος και διαδικασία

Σύμφωνα με τον Φλαμανδό δικηγόρο P. Bekaert, που εκπροσωπεί τον Πουντζντεμόν, η κύρια υπερασπιστική γραμμή του θα είναι να αποδείξει ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά του επειδή η ποινή της 30ετούς κάθειρξης με την οποία απειλείται είναι «δυσανάλογα μεγάλη» σε σχέση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Στην ουσία, πλέον η βελγική Δικαιοσύνη είναι εκείνη που καλείται να αποφασίσει και να αποφασίσει επί του αιτήματος έκδοσης του καταλανού ηγέτη. Η διαδικασία προβλέπει ότι το αίτημα έκδοσης του Πουντζντεμόν αναμένεται να φτάσει πρώτα στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου, η οποία,με τη σειρά της, θα παραπέμψει την υπόθεση σε ανακριτή προκειμένου να διενεργήσει έρευνα, μετά το πέρας της οποίας είτε θα απορρίψει ή θα κάνει δεκτό το αίτημα. Συνήθως, οι Αρχές δέχονται το αίτημα. Αν συμβεί και αυτή τη φορά, τότε ο ανακριτής μπορεί να διατάξει από άμεση προφυλάκιση, μέχρι κατ’ οίκον περιορισμό.

Στη συνέχεια, το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει κατά πόσον το ευρωπαϊκό αίτημα έκδοσης παραβιάζει τη βελγική νομοθεσία και, σε περίπτωση που κριθεί ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ο Πουντζντεμόν θα παραδοθεί στις ισπανικές Αρχές αφού όμως προηγουμένως του έχει δοθεί η δυνατότητα να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που του παρέχει ο νόμος.

Τυπικά, υπάρχει η χρονική προθεσμία των 60 ημερών, εντός της οποίας οι βελγικές Αρχές οφείλουν να εκδώσουν στις ισπανικές Αρχές τον πρώην Καταλανό ηγέτη και τους άλλους 4 πρώην Υπουργούς που βρίσκονται μαζί του στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, με τις προσφυγές και τις αναιρέσεις, η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως και έξι μήνες. Οι πηγές μας διαβεβαίωσαν πάντως ότι είναι περισσότερο διαδικαστικό και αμιγώς νομικό ζήτημα, παρά πολιτικό. “Ωστόσο, δεδομένου ότι οι καταλανικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για την 21η Δεκεμβρίου, η καθυστέρηση αυτή λειτουργεί προς όφελος του Πουντζντεμόν, ο οποίος θα μπορέσει να γίνει κάτι σαν “ήρωας” λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες”, σχολίασαν διπλωμάτες των Βρυξελλών.

Πηγές που μίλησαν στο news247.gr εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να αρνηθεί να εκδώσει τον Πουντζντεμόν η βελγική Δικαιοσύνη είναι μικρές, “αλλά υπάρχουν”, σε περίπτωση που οι εισαγγελείς πειστούν ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά του.

“Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κάτι τέτοιο που γίνεται τώρα δεν έχει ξαναγίνει: να απειλείται με φυλάκιση 30 χρόνων ο εκλεγμένος πρόεδρος μιας ευρωπαϊκής περιφέρειας”, οπότε ας περιμένουμε να δούμε”, είπαν χαρακτηριστικά οι διπλωμάτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα