Αντιδράσεις για το αιματοκύλισμα στον Λίβανο – Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία

Διαβάζεται σε 7'
Αντιδράσεις για το αιματοκύλισμα στον Λίβανο – Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία
Rescuers workers extinguish a burned car at the site of an Israeli airstrike in central Beirut, Lebanon, Wednesday, April 8, 2026. (AP Photo/Hussein Malla)

Ολοένα και περισσότεροι παγκόσμιοι ηγέτες ζητούν κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, μετά το χθεσινό πολύνεκρο σφυροκόπημα του Ισραήλ.

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή για τον Λίβανο μετά το ανελέητο σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων χτες, Τετάρτη (08/04), που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 254 άτομα προκάλεσε τον τραυματισμό πάνω από 1.165 σε μία μόλις ημέρα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναουάφ Σαλάμ, ανακοίνωσε ότι κινητοποίησε «όλους τους πολιτικούς και διπλωματικούς πόρους του Λιβάνου για να σταματήσει η ισραηλινή μηχανή θανάτου» ενώ παγκόσμιοι ηγέτες έσπευσαν να καταδικάσουν το λουτρό αίματος στην περιοχή και να απευθύνουν έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Λίβανος δεν αποτελεί μέρος της εκεχειρίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, θέση την οποία επανέλαβε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος χαρακτηριστικά ανάφερε «ποτέ δεν υποσχεθήκαμε κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεμπάζ Σαρίφ, ο οποίος, μαζί με τον αρχηγό του στρατού της χώρας, μεσολάβησε για την κατάπαυση του πυρός, είχε δηλώσει ότι η συμφωνία περιλάμβανε μια παύση των εχθροπραξιών στο Λίβανο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί επικαλέστηκε με την σειρά του τον Σαρίφ επιμένοντας ότι «οι όροι είναι σαφείς», προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να επιλέξει μεταξύ κατάπαυσης του πυρός ή «συνέχισης του πολέμου μέσω του Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να κάνει και τα δύο».

Καταδίκη για το λουτρό αίματος στον Λίβανο

Τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία συμμετέχει «πλήρως» στην ημέρα εθνικού πένθους που κηρύχθηκε στον Λίβανο.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τα μαζικά αυτά πλήγματα, τα οποία (…) μέσα σε δέκα λεπτά, προκάλεσαν πάνω από 250 νεκρούς, οι οποίοι προστίθενται στα 1.500 θύματα αυτής της σύγκρουσης που ξεκίνησε η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ στις 2 Μαρτίου», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Και αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν ακόμη περισσότερο να γίνουν ανεκτές, καθώς αποδυναμώνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, η οποία επιτεύχθηκε χθες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν», πρόσθεσε.

«Ναι, το Ιράν οφείλει να σταματήσει να τρομοκρατεί το Ισραήλ διαμέσου της Χεζμπολάχ, η οποία θα πρέπει επιτακτικά να αφοπλιστεί, να παραδώσει τα όπλα της στο λιβανικό κράτος. Αλλά όχι, ο Λίβανος δεν θα πρέπει να είναι το εξιλαστήριο θύμα μιας κυβέρνησης που έχει δυσαρεστηθεί επειδή επετεύχθη μια κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν», σημείωσε επίσης ο Μπαρό.

«Σήμερα είναι ημέρα εθνικού πένθους στον Λίβανο και εμείς συμμετέχουμε πλήρως σε αυτό», πρόσθεσε.

Επίσης υπενθύμισε ότι η Γαλλία, όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αξιώνει ο Λίβανος να συμπεριληφθεί στην εκεχειρία μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ και του Ιράν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να βομβαρδίζει τον Λίβανο». «Το έχουμε δει στην ιστορία του Λιβάνου το 1982, από τα ερείπια του πολέμου που διεξήγαγε το Ισραήλ στον Λίβανο και την κατοχή γεννήθηκε η (φιλοϊρανική οργάνωση) Χεζμπολάχ», συμπλήρωσε.

Smoke rises following several Israeli airstrikes in Beirut, Lebanon, Wednesday, April 8, 2026. (AP Photo/Hassan Ammar)

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, δήλωσε σήμερα ότι το σφυροκόπημα του Λιβάνου από το Ισραήλ προκαλεί «βαθιά ζημιά» και υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.

«Θέλουμε να περιληφθεί ο Λίβανος στην κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Times Radio. «Θέλουμε (η κατάπαυση του πυρός) να επεκταθεί για να καλύψει τον Λίβανο, επειδή διαφορετικά αυτό θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή».

«Αυτή η κλιμάκωση που είδαμε χθες από το Ισραήλ προκαλεί βαθιά ζημιά και θέλουμε να δούμε ένα τέλος των εχθροπραξιών».

Η Βρετανία, η οποία αντιμετώπισε σφοδρές επικρίσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο, επειδή δεν υποστήριξε περισσότερο την Ουάσινγκτον στον πόλεμό της εναντίον του Ιράν, επεδίωξε να βοηθήσει στην άμυνα των συμμάχων της στον Κόλπο και εργάζεται τώρα μαζί με άλλες χώρες για να ανοίξουν και πάλι τα στενά του Ορμούζ.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις εντάσεις στις σχέσεις με τον Αμερικανό σύμμαχο, η Κούπερ δήλωσε ότι το Λονδίνο μπορεί να παραμείνει κοντά στην Ουάσινγκτον υιοθετώντας παράλληλα μια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την περιοχή. Όμως πρόσθεσε ότι κάποιες από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, όπως όταν απείλησε να καταστρέψει τον πολιτισμό του Ιράν, ήταν επικίνδυνες.

«Πιστεύω πως η ρητορική που είδαμε να χρησιμοποιείται ήταν εντελώς λάθος», δήλωσε στο Sky News. «Αυτού του είδους η ρητορική κλιμάκωσης μπορεί να έχει ως συνέπεια την κλιμάκωση».

AP Hassan Ammar

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, σημείωσε επίσης ότι η εκεχειρία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν «πρέπει να ισχύσει και στον Λίβανο», καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 254 ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα την Τετάρτη.

Η Μαδρίτη καταδικάζει τις ισραηλινές επιθέσεις

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες κατηγόρησε επίσης σήμερα το Ισραήλ ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και την εκεχειρία δύο εβδομάδων που επιτεύχθηκε στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιώντας αεροπορικές επιθέσεις χθες στον Λίβανο.

Η Ισπανία έχει εμφανιστεί ως ένας από τους σφοδρότερους επικριτές μεταξύ των χωρών της Δύσης σε ό,τι αφορά τις ενέργειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, κλείνοντας τον εναέριο χώρο της σε κάθε αεροσκάφος που συμμετείχε σε μια σύγκρουση, την οποία η Μαδρίτη χαρακτηρίζει απερίσκεπτη και παράνομη.

«Χθες είδαμε πώς το Ισραήλ, αψηφώντας την εκεχειρία και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, έριξε εκατοντάδες βόμβες στον Λίβανο», δήλωσε ο Αλμπάρες σε βουλευτές στην κάτω βουλή.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αλμπάρες ανακοίνωσε ότι η Ισπανία ξανανοίγει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη με την ελπίδα να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή.

«Έδωσα οδηγίες στον πρεσβευτή μας στην Τεχεράνη να επιστρέψει, να αναλάβει και πάλι τη θέση του και να ξανανοίξει την πρεσβεία μας και εμείς να συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια για ειρήνη από κάθε πιθανό πλαίσιο, ακόμα και από την ίδια την ιρανική πρωτεύουσα», δήλωσε ο Αλμπάρες.

Ιράν σε ΗΠΑ: Αποφασίστε, θέλετε “εκεχειρία ή πόλεμο;”

Σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα «Today», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να επιλέξουν» αν θέλουν πόλεμο ή ειρήνη. Δεν μπορούν να έχουν και τα δύο ταυτόχρονα. Είναι αμοιβαία αποκλειόμενα, αυτό είναι απολύτως σαφές.»

Ο Σαέντ Χατιμπζαντέχ τόνισε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο αποτελούν «σοβαρή παραβίαση» της εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Το Ιράν, όπως υποστήριξε, ζητά «από όλους στη Μέση Ανατολή να τηρήσουν αυτή τη συμφωνία… και αναμένουμε από τους Αμερικανούς να κάνουν το ίδιο με τους συμμάχους τους».

Όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν θα αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις, απάντησε: «Εστιάζουμε πολύ στο καλό ολόκληρης της Μέσης Ανατολής».

Ο Χατιμπζαντέχ σημείωσε ακόμα ότι οι επιδρομές του Ισραήλ ισοδυναμούν με «ένα είδος γενοκτονίας».

Ιρανική αντιπροσωπεία θα φτάσει απόψε στο Ισλαμαμπάντ για συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, ιρανική αντιπροσωπεία θα φτάσει απόψε στην πρωτεύουσα του Πακιστάν για τη διεξαγωγή συνομιλιών με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρεσβευτής του Ιράν στο Ισλαμαμπάντ Ρεζά Αμιρί Μογαντάμ.

“Παρά τον σκεπτικισμό της ιρανικής κοινής γνώμης λόγω των επανειλημμένων παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός από το ισραηλινό καθεστώς που αποσκοπούν να σαμποτάρουν τη διπλωματική πρωτοβουλία, η ιρανική αντιπροσωπεία φτάνει απόψε στο Ισλαμαμπάντ, κατόπιν προσκλήσεως του αξιότιμου πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ, για σοβαρές συνομιλίες βασισμένες στα 10 σημεία που πρότεινε το Ιράν”, ανέφερε ο πρεσβευτής του Ιράν στο Πακιστάν σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα