Από τα video games στο μέτωπο – Πώς η Ρωσία εμπλέκει ακόμη και παιδιά στον πόλεμο

Διαβάζεται σε 4'
Από τα video games στο μέτωπο – Πώς η Ρωσία εμπλέκει ακόμη και παιδιά στον πόλεμο
Ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτίθεται σε κτίριo στο Κίεβο της Ουκρανίας 2025 Efrem Lukatsky, File/AP Photo

Αίσθηση προκαλεί έρευνα που αποκαλύπτει τη συστηματική εμπλοκή παιδιών στον σχεδιασμό και τη δοκιμή drones που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τέχνη μιμείται τη ζωή ή το αντίθετο; Αυτό το ρητορικό ερώτημα ανακύπτει από τη σοκαριστική έρευνα που φέρνει στο φως ο Guardian, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές αρχές εμπλέκουν συστηματικά παιδιά στον σχεδιασμό και τη δοκιμή μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τον πόλεμο της χώρας στην Ουκρανία.

Το στοιχείο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση αφορά το ότι η εμπλοκή των παιδιών γίνεται μέσω πανεθνικών διαγωνισμών που ξεκινούν με αθώα, όπως φαίνεται, βιντεοπαιχνίδια και καταλήγουν στο ότι οι πιο ταλαντούχοι μαθητές προσλαμβάνονται στη συνέχεια από αμυντικές εταιρείες.

Η αποκάλυψη, που αποτελεί μέρος έρευνας του ρωσικού εξόριστου μέσου ενημέρωσης The Insider, έρχεται να ενισχύσει τις ήδη ανησυχητικές ενδείξεις για το πώς η ρωσική ηγεσία προσελκύει και παρασύρει τη νεολαία της χώρας στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, με την “πατριωτική” και στρατιωτικοποιημένη εκπαίδευση να οδηγεί συχνά σε άμεση συμμετοχή.

Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στη μοντελοποίηση εξαρτημάτων συστημάτων για διάφορα drones“, δήλωσε ένας από τους εφήβους που εμπλέκονται στην διαδικασία, μιλώντας σε δημοσιογράφο. “Γνωρίζω αρκετά άτομα που τουλάχιστον ασχολούνταν με τη μοντελοποίηση εξαρτημάτων UAV [μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα] για μεγάλες επιχειρήσεις”.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει καλέσει τη Ρωσία να ενισχύσει την παραγωγή drones, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε ένα κεντρικό κομμάτι του πολέμου για τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ωστόσο, η μάχη με τα drones στα μέτωπα εξελίσσεται διαρκώς, καθώς και οι δύο πλευρές ανακαλύπτουν νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν στα drones να πετούν πιο μακριά και να αποφεύγουν τα συστήματα αεράμυνας, ενώ η Ρωσία αναζητά τους πιο ταλαντούχους νέους της για να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Πώς “στρατολογούνται” οι επόμενοι χειριστές drones

Η διαδικασία ξεκινά με ένα βιντεοπαιχνίδι, που ονομάζεται Berloga, το οποίο κυκλοφόρησε το 2022, και στο οποίο “έξυπνες αρκούδες” πρέπει να αμυνθούν απέναντι σε σμήνη μελισσών, χρησιμοποιώντας μερικές φορές drones για να τα απωθήσουν.

Οι πιο επιτυχημένοι παίκτες προχωρούν σε πιο προχωρημένους διαγωνισμούς, όπως το Big Challenges, που αναζητά πολλά υποσχόμενους μαθητές που θα προσληφθούν από ρωσικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις λόγω της συμμετοχής τους στη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Τρεις έφηβοι φιναλίστ του διαγωνισμού μίλησαν στο The Insider και εξήγησαν πώς λειτουργεί όλη η διαδικασία, επισημαίνοντας ότι είναι πλήρως ενημερωμένοι για τη στρατιωτική εφαρμογή ορισμένων έργων, αλλά τους ενθαρρύνουν να το κρύβουν.

“Μας απαγόρευσαν να πούμε ότι χρειαζόταν για τον πόλεμο και επινοήσαμε πολιτικές εφαρμογές. Είναι ένα πρόγραμμα για παιδιά … Ένα πρόγραμμα πρέπει πάντα να έχει διπλό σκοπό, ειδικά όταν είσαι μαθητής. Είναι ένας άγραφος κανόνας που έχω παρατηρήσει σε κάθε διαγωνισμό”, δήλωσε ένας από αυτούς.

Ενώ τα μικρά drones FPV (First-Person View) θεωρούνται τα πιο θανατηφόρα όπλα στα μέτωπα του πολέμου, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποιούν και μεγαλύτερα drones μεγάλης εμβέλειας για να πλήξουν στόχους στα μετόπισθεν, στην παραγωγή των οποίων συμμετέχουν επίσης παιδιά.

Το Σαββατοκύριακο, ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό του ρωσικού στρατού έδειξε εφήβους να βοηθούν στην κατασκευή drones καμικάζι σε ένα εργοστάσιο που περιγράφεται ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής drones κρούσης στον κόσμο.

Η απασχόληση παιδιών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο σε καιρό πολέμου, παραβιάζει πλήθος διεθνών συμβάσεων. Η ίδια μάλιστα εγκατάσταση έχει συμπεριληφθεί σε κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ και έχει δεχθεί επιθέσεις από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς.

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Zvezda της Ρωσίας δήλωσε ότι το εργοστάσιο Alabuga προσκάλεσε μαθητές ηλικίας 14 και 15 ετών να σπουδάσουν την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε παρακείμενο κολέγιο και στη συνέχεια να εργαστούν στο εργοστάσιο. Οι νεαροί εργαζόμενοι παρουσιάστηκαν στα πλάνα με θολά τα πρόσωπά τους, να κάθονται σε υπολογιστές ή να συναρμολογούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τα παιδιά με τα οποία ήρθε σε επαφή το Insider μίλησαν επίσης για εργασία μέσα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις: ένα εξήγησε μάλιστα πώς, σε ηλικία μόλις 13 ετών, είχε εκπαιδεύσει στρατιώτες σε επιχειρήσεις με drones μέσα σε κρατικές εγκαταστάσεις το 2022.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα