Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ένα χωριό κακοδιαχείρισης στην αυλή του Δημητρίου

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ένα χωριό κακοδιαχείρισης στην αυλή του Δημητρίου

Οι οικοδοµικές εργασίες, τα έργα ανάπλασης του πρασίνου, οι επισκευές των υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων και ο νεόδµητος δεύτερος ναός φαίνεται ότι θα κοστίσουν "χρυσάφι"

Της Μαρίνας Ζιώζιου

Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για κακοδιαχείριση στην Αρχιεπισκοπή Αµερικής δεν περιορίζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά έχουν επεκταθεί και στην Ελλάδα.

Αυτή τη φορά το κοµµάτι του παζλ αφορά ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό κοντά στο Βαρθολοµιό Ηλείας, το «Ιονικό Χωριό», και τα έργα αποκατάστασης των ζηµιών τις οποίες είχε προκαλέσει ο ανεµοστρόβιλος που έπληξε την περιοχή τον Σεπτέµβριο του 2016.

Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι οικοδοµικές εργασίες, τα έργα ανάπλασης του πρασίνου, οι επισκευές των ήδη υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων και ο νεόδµητος δεύτερος ναός, στα πρότυπα του Αγίου Νικολάου στο Σηµείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, φαίνεται ότι θα κοστίσουν «χρυσάφι» στη µεγαλύτερη και πάλαι ποτέ εύρωστη επαρχία του Οικουµενικού Θρόνου.

Είναι εντυπωσιακό ότι, αν και έχουν πληρωθεί κάποιοι εργολάβοι µέρος των συµφωνηθέντων χρηµάτων, η «ψαλίδα» των υπολειπόµενων οφειλόµενων ποσών αγγίζει το δυσθεώρητο ποσό του 1 εκατ. ευρώ! Το συγκεκριµένο συνολικό άνοιγµα αποτελεί πλέον κοινό µυστικό µεταξύ των συνεργείων που συµµετείχαν στην ολοκλήρωση των έργων.

Πιθανόν, δε, να ξεπερνά ακόµα και το 1 εκατ. ευρώ, αλλά -ως γνωστόν- υπάρχει έντονη µυστικοπάθεια στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής Αµερικής, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες ακόµα και των πλέον ευκολόπιστων µελών της ελληνικής Οµογένειας.

Το εγχείρηµα του «Ιονικού Χωριού» το εµπνεύστηκε ο αείµνηστος Αρχιεπίσκοπος Αµερικής Ιάκωβος και κατάφερε να το δηµιουργήσει σε οικόπεδο που του δώρισε το ελληνικό κράτος το 1966. Από τότε έχουν φιλοξενηθεί στους χώρους του περίπου 17.000 παιδιά εφηβικής ηλικίας, καθώς και ενήλικοι νέοι της ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ και του Καναδά.

Στόχος, όπως διαβάζουµε και στην επίσηµη αγγλική ιστοσελίδα του «Χωριού», είναι να βιώσουν από κοντά το ελληνικό φως, τις οµορφιές της χώρας µας και να τους δοθεί η ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν µε τον πολιτισµό και να αποκτήσουν την επαφή µε τη µητέρα πατρίδα. Η παραδοσιακή «Παιδούπολη», όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι ντόπιοι και τα άτοµα που είναι επιφορτισµένα µε την εύρυθµη λειτουργία του συγκεκριµένου χώρου και µε τα προγράµµατα, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 200 Ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς ανά κατασκηνωτική περίοδο.

Φέτος πρόκειται να λειτουργήσει από τις αρχές Ιουνίου έως το πρώτο δεκαήµερο του Αυγούστου, και για το διάστηµα αυτό αναµένεται να απασχοληθούν 50 εργαζόµενοι που πληρούν συγκεκριµένα πρότυπα και ιδεώδη της Αρχιεπισκοπής Αµερικής. Να σηµειωθεί ότι η κατασκήνωση του «Ιονικού Χωριού» εκτείνεται σε 32 στρέµµατα στις ακτές της Ηλείας.  Στην προσπάθειά µας να εξακριβώσουµε την ορθότητα των καταγγελλοµένων σχετικά µε τις απλήρωτες αµοιβές των δέκα και πλέον συνεργείων που εµπλέκονται στην υπόθεση, προσπαθήσαµε να επικοινωνήσουµε µε τον διευθυντή της κατασκήνωσης από το 2011, τον πατέρα Ευαγόρα Κωνσταντινίδη. Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

 

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στη διάθεση της εφηµερίδας υπάρχουν έγγραφα  της Αρχιεπισκοπής Αµερικής και των εκπροσώπων κάποιων εκ των εµπλεκόµενων εργολάβων, τα ονόµατά τους -που για ευνόητους λόγους δεν θα αποκαλύψουµε σήµερα- και τα ποσά που τους χρωστάει. Οταν το «Εθνος της Κυριακής» άρχισε να ερευνά και να συνοµιλεί µε συγκεκριµένα άτοµα που διαδραµατίζουν σηµαντικότατους ρόλους στην αποκατάσταση και την ολοκλήρωση των εργασιών, την ίδια ηµέρα δέχθηκε τηλεφώνηµα από τον προϊστάµενο επιστάτη του «Ιονικού Χωριού», τον Γιώργο Ναστούλη.

‘Αμεση απάντηση

Στη συνοµιλία που ακολούθησε, ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Ναστούλης αρνήθηκε την ύπαρξη οποιασδήποτε οφειλής προς όλους τους συµβαλλόµενους συνεργάτες της Αρχιεπισκοπής Αµερικής. Σύµφωνα µε τον ίδιο, όλα είναι καλώς καµωµένα. Αξιοσηµείωτο είναι ότι ο εν λόγω επιστάτης επέδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά προκειµένου να διαψεύσει τα πάντα και να διασκεδάσει τα καταγγελλόµενα. Πράγµα που δεν συνέβη από τον καθ’ όλα αρµόδιο διευθυντή της κατασκήνωσης, πατέρα Ευαγόρα.

Αναζητώντας πληροφορίες για τη λειτουργία του συγκεκριµένου χώρου, µε ενδιαφέρον διαβάσαµε στην ιστοσελίδα του «Ιονικού Χωριού» ότι τους καλοκαιρινούς µήνες ο κ. Ναστούλης -µαζί µε όλη του την οικογένεια- διαµένει στο σπίτι των επιστατών, στην µπροστινή είσοδο της κατασκήνωσης, για να είναι σε επαγρύπνηση και σε θέση να επιλύει την όποια ανάγκη προκύψει. Μάλιστα, το 2006 διαδέχθηκε στη συγκεκριµένη θέση τον πατέρα του Χριστόφορο. Τονίζεται ότι η εµπλοκή του µε το «Ιονικό Χωριό» άρχισε από τη στιγµή που γεννήθηκε.

Στον ίδιο ιστότοπο, περίοπτη θέση καταλαµβάνει και το βιογραφικό σηµείωµα της κυρίας Σοφίας Ναστούλη, µητέρας του Γιώργου Ναστούλη και συζύγου του Χριστόφορου Ναστούλη, ως επικεφαλής σεφ της κουζίνας της κατασκήνωσης. Στο πόστο αυτό τοποθετήθηκε το 1995. Βέβαια, η εµπλοκή της δεν ξεκίνησε τότε, αλλά υπηρετούσε για πολλά χρόνια ως φύλακας της κεντρικής πύλης όσο µεγάλωνε τα τρία παιδιά της, Γιώργο, Κική και Βαγγέλη.

Ολα κυλούσαν ήρεµα και ωραία στην παραθαλάσσια κατασκηνωτική όαση, ώσπου η µητέρα φύση έδειξε το σκληρό της πρόσωπο µε έναν καταστρεπτικό ανεµοστρόβιλο. Το γραφικό παρεκκλήσι του Αγίου Ιακώβου υπέστη µόνο µικρή εξωτερική ζηµιά, αλλά η τοποθεσία που είναι γνωστή ως «Τα πεύκα», το δασύλλιο όπου πραγµατοποιούνται καθηµερινά οι συγκεντρώσεις των κατασκηνωτών καταστράφηκε. Υπήρχαν εκτεταµένες ζηµιές σε πολλά σηµεία της κατασκήνωσης, όπως στην πισίνα, στα καταλύµατα και στα δωµάτια των κατασκηνωτών, στην καφετέρια, στην τραπεζαρία, στα µαγειρεία, στον χώρο απασχόλησης και παιχνιδιού και στην περιοχή όπου ζούσαν τα κατοικίδια ζώα. Προκειµένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του χώρου, ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής Δηµήτριος ξεκίνησε µια εκστρατεία εξεύρεσης χρηµατοδότησης και πόρων για την αποπεράτωση των απαραίτητων εργασιών.

Συγκεντρώθηκαν πάνω από 790.000 δολάρια από διάφορους δωρητές, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι το «ειδικό δώρο» του οργανισµού της «Ηγεσίας των 100», που συνέδραµε µε 250.000 δολάρια.

Εύλογα µπορεί κάποιος να αναρωτηθεί ποιος είναι αυτός ο οργανισµός. Πρόκειται για έναν µη κερδοσκοπικό οργανισµό-κληροδότηµα, που ιδρύθηκε το 1984 από τον αείµνηστο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Στόχος ήταν να συγκροτηθεί µια οµάδα 100 επιφανών και οικονοµικά εύρωστων Ελληνοαµερικανών που θα έδιναν κάθε χρόνο από 100.000 δολάρια έκαστος.

Σκοπός του κληροδοτήµατος αυτού ήταν να χρηµατοδοτεί διάφορα προγράµµατα της Εκκλησίας, ενώ από το καταστατικό του απαγορεύεται να δίνει χρήµατα για να καλύπτονται λειτουργικά έξοδα της Αρχιεπισκοπής ή να αποπληρώνονται χρέη ή δανεισµοί.

Παρ’ όλα αυτά, στην ιστοσελίδα του «Ιονικού Χωριού» αναφέρεται ότι υπολείπεται λίγο πάνω από το ποσό των 540.000 δολαρίων (447.000 ευρώ) για τις εργασίες των εργολάβων που ήδη έχουν ολοκληρωθεί!

Κάτι που έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία µε τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή µας και τα οποία εκτινάσσουν το υπολειπόµενο οφειλόµενο ποσό σε πάνω από 1 εκατοµµύριο ευρώ, σύµφωνα µε τις δηλώσεις των εµπλεκόµενων εργολάβων, µε τη θέση του υπεύθυνου επιστάτη, καθώς και µε την έκκληση που γίνεται στη συγκεκριµένη ιστοσελίδα προκειµένου οι δωρητές «να κοιτάξουν βαθιά µέσα στην καρδιά τους (…), να βοηθήσουν για να περιοριστεί το έλλειµµα και να πληρωθούν οι καλοί άνδρες αλλά και γυναίκες που δούλεψαν τόσο σκληρά για να εξασφαλίσουν ότι η πολυαγαπηµένη κατασκήνωση θα αποτελεί πραγµατικότητα για τις µελλοντικές γενιές». 

Αν και η Οµογένεια έχει επιδείξει αξιοζήλευτη γενναιοδωρία, η υποµονή της εξαντλείται. Για να στηρίξει και αυτό το εγχείρηµα, µετά το έλλειµµα στα οικονοµικά της Αρχιεπισκοπής Αµερικής και τη µη αποπεράτωση της ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σηµείο Μηδέν, ζητά επιτακτικά εξηγήσεις.

Πώς µπορεί να δικαιολογηθεί το τεράστιο κόστος του συγκεκριµένου έργου, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηµατοδότησή του, µε δεδοµένο ότι όλοι οι εµπλεκόµενοι εργολάβοι είχαν την καλή θέληση και ολοκλήρωσαν τα έργα εγκαίρως για να λειτουργήσει η κατασκήνωση; Θα δώσει στη δηµοσιότητα η Αρχιεπισκοπή Αµερικής τον κύκλο εργασιών, όπως έσοδα-έξοδα του νοµικού προσώπου «Κατασκήνωση – Ιονικό Χωριό», µε ΑΦΜ 0901107**, στη ΔΟΥ Αµαλιάδας;

Παρεµπιπτόντως, ως νοµικό πρόσωπο πρέπει να υπάρχει ένα διοικητικό συµβούλιο που προΐσταται και ελέγχει την εύρυθµη και ορθή λειτουργία, αλλά και χρήση της χρηµατοδότησής του. Μήπως θα µπορούσε η Αρχιεπισκοπή Αµερικής να µας διαφωτίσει για το ποιοι απαρτίζουν το ΔΣ, είτε κάποιο από αυτά τα µέλη να µας ενηµερώσει;

Για άλλη µία φορά, σε άλλη µία υπόθεση της Αρχιεπισκοπής Αµερικής γεννώνται πολλά και εύλογα ερωτήµατα. Ο καιρός γαρ εγγύς…

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα