Αβραμόπουλος: Προσωρινό μέτρο η μετεγκατάσταση των προσφύγων

default image

Επαφές με Γερμανούς αξιωματούχους είχε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Βερολίνο. Τι δήλωσε για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια της Ευρώπης

Στο Βερολίνο πραγματοποίησε την Πέμπτη (17/12) επίσημη επίσκεψη ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck καθώς και με τον Επικεφαλής της Καγκελαρίας και Ομοσπονδιακό Υπουργό Ειδικών Υποθέσεων της Γερμανίας κ. Peter Altmaier, για τα θέματα που αφορούν την μετανάστευση και την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο κ. Αβραμόπουλος, στη συνέχεια μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Thomas de Maizière συμμετείχε στον διάλογο με τους πολίτες (Citizens’ Dialogue in Berlin). Ο Ευρωπαίος Επίτροπος απεύθυνε ομιλίες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακό Κοινοβουλίου (Bundestag) και στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) με την συμμετοχή της Γαλλικής Γερουσίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής:

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα επίκαιρη στιγμή για να συζητήσουμε δύο σημαντικά θέματα που αφορούν όλη την Ευρώπη και βέβαια την Γερμανία. Και τα δύο αυτά ζητήματα, της προσφυγικής κρίσης και της ασφάλειας, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων στο σημερινό Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι προκλήσεις που συνεπάγονται τα προσφυγικά ρεύματα καθώς και οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αποδείξει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Αυτό τον χρόνο περισσότερο από 1.5 εκατ. άνθρωποι έχουν διασχίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα και περισσότερο από 1 εκατ. έχουν φτάσει στη Γερμανία.

Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών μέσα στην ΕΕ, πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Τα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ είναι επίσης και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Γι’ αυτόν τον λόγο, πριν δυο μέρες κατέθεσε η Επιτροπή ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων για τα σύνορα. Ένα σημαντικό σημείο των μέτρων που προτείναμε είναι και η θέσπιση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Χρειαζόμαστε κοινά πρότυπα στη διαχείριση των συνόρων. Χρειαζόμαστε ένα αποθεματικό ευρωπαίων συνοριοφυλάκων και τεχνικού εξοπλισμού που θα μπορεί να κινητοποιείται άμεσα.  Πρέπει να έχουμε την ικανότητα και τα μέσα να παρεμβαίνουμε επί τόπου στην περιοχή που διαπιστώνονται ελλείψεις. Όπως επίσης και να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Γι αυτούς τους λόγους, είναι ανάγκη να υπάρχει ένας Οργανισμός που θα ενδυναμώνει τον Frontex. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο των συνόρων τους. Δεν θέτουμε σε αμφισβήτηση την κυριαρχία τους.

Πέραν του θέματος των συνόρων, τα hotspots και ο μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων εντός της ΕΕ, συνιστούν βασικούς παράγοντες της ευρύτερης στρατηγικής μας για να επιτύχουμε μία πιο ελεγχόμενη διαχείριση των παράτυπων ροών κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.

Μέχρι τώρα, μόνο 208 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί. Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Συνεργαζόμαστε με τις Ιταλικές και Ελληνικές αρχές προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλα τα hotspots θα καταστούν λειτουργικά σύντομα. Έτσι μόνο οι μετανάστες που καταφθάνουν θα ταυτοποιούνται, θα καταγράφονται και θα ακολουθούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το δίκαιο της ΕΕ.

Ένα hotspot στη Λαμπεντούζα και ένα ακόμη στη Λέσβο είναι τώρα λειτουργικά, ενώ η επέκταση άλλων 9 hotspots έχει ήδη δρομολογηθεί για το άμεσο χρονικό διάστημα. Η προσέγγιση των hotspots αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια καθώς προβλέπει ότι οι μετανάστες, άμα τη αφίξει τους, θα υποβάλλονται σε συστηματικούς ελέγχους ασφαλείας.

Είναι ανάγκη επίσης, να εξασφαλίσουμε ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται στα hotspots, θα χρησιμοποιούνται στις έρευνες και για την δίωξη των παράνομων δικτύων διακινητών. Γι’ αυτό και η Europol συστήνει Ευρωπαϊκό Κέντρο για τους διακινητές που θα αποτελεί και την ευρωπαϊκή βάση πληροφοριών για να χρησιμοποιείται από τα κράτη-μέλη.

Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η μετεγκατάσταση είναι ένα προσωρινό μέτρο. Γι’ αυτό το λόγο, η Επιτροπή θα καταθέσει προτάσεις για την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου το Μάρτιο του 2016.

Μετά την αναζωογόνηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, προτείναμε ένα σχέδιο εθελοντικής ανθρωπιστικής υποδοχής με στόχο να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες που έχουν μετακινηθεί από τη Συρία και βρίσκονται στην Τουρκία. Βέβαια, οι συζητήσεις με την Τουρκία έχουν ένα ευρύτερο πλαίσιο για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Επίσης, πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά στον επαναπατρισμό όσων δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα διαμονής. Σε αυτό το πλαίσιο, μια ειδική Υπηρεσία Επαναπατρισμού (παράτυπων μεταναστών) θα συσταθεί εντός του Οργανισμού και θα διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στις τις επιχειρήσεις επιστροφών.

Σε ότι αφορά την τρομοκρατία και την ασφάλεια, οι επιθέσεις στο Παρίσι κατέδειξαν για ακόμη μία φορά πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών.  Οι τοίχοι και οι φράχτες δεν θα μας σώσουν από την τρομοκρατία. Χρειάζεται να κάνουμε καλύτερη χρήση των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως το σύστημα πληροφοριών της Schengen.

Το 2016 είναι ανάγκη να έχουμε μια κοινή στάση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές ώστε να προχωρήσουμε μπροστά.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα