Axios: Ο Πούτιν παροτρύνει το Ιράν να δεχτεί συμφωνία “μηδενικού εμπλουτισμού” με τις ΗΠΑ
Διαβάζεται σε 4'
Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες τη στήριξή τους σε μια συμφωνία “μηδενικού εμπλουτισμού” προς την ιρανική πλευρά, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios
- 12 Ιουλίου 2025 15:44
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει τόσο στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσο και σε Ιρανούς αξιωματούχους ότι υποστηρίζει την ιδέα μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην οποία, η Τεχεράνη δεν θα έχει τη δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.
Η Ρωσία υπήρξε επί χρόνια ο βασικός διπλωματικός υποστηρικτής του Ιράν στο πυρηνικό ζήτημα. Ωστόσο, ενώ η Μόσχα δημόσια υποστηρίζει το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό, ο Πούτιν φαίνεται να υιοθετεί σκληρότερη στάση πίσω από κλειστές πόρτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Axios, ειδικά μετά τον 12ήμερο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.
Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους και έναν Ισραηλινό, η Μόσχα έχει ενθαρρύνει το Ιράν να συμφωνήσει σε ένα σενάριο «μηδενικού εμπλουτισμού».
Δύο πηγές αναφέρουν επίσης ότι οι Ρώσοι ενημέρωσαν την ισραηλινή κυβέρνηση για τη θέση του Πούτιν σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν. «Ξέρουμε ότι αυτό είπε ο Πούτιν στους Ιρανούς», δήλωσε ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος.
Ο Πούτιν εξέφρασε την ίδια θέση και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Οι ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά δεν κατέστρεψαν πλήρως το απόθεμα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού της χώρας. Παραμένει ασαφές εάν κάποιος από τους ιρανικούς φυγοκεντρητές έχει επιβιώσει.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Αν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, ένας από τους βασικούς όρους που θα θέσει η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με πηγές, θα είναι η πλήρης απαγόρευση εμπλουτισμού ουρανίου εντός του ιρανικού εδάφους.
Το Ιράν, από την πλευρά του, επιμένει εδώ και χρόνια ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να του αναγνωρίζει το δικαίωμα στον εμπλουτισμό.
Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες τη στήριξή τους σε μια συμφωνία «μηδενικού εμπλουτισμού» προς την ιρανική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
«Ο Πούτιν θα υποστήριζε το μηδενικό εμπλουτισμό. Παρότρυνε τους Ιρανούς να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να ευνοηθούν οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς. Οι Ιρανοί απάντησαν ότι δεν το συζητούν καν», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος με άμεση γνώση του ζητήματος.
Η στάση του Πούτιν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένης της σημαντικής υποστήριξης που έχει προσφέρει το Ιράν στη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, παρέχοντας εκατοντάδες επιθετικά drones και πυραύλους εδάφους-εδάφους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου των 12 ημερών αλλά και μετά, οι Ιρανοί φέρεται να απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι η Ρωσία δεν τους προσέφερε ουσιαστική υποστήριξη πέρα από ανακοινώσεις τύπου.
Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές, σύμφωνα με το Axios, τόσο δημόσια όσο και σε ιδιωτικές συνομιλίες, ότι σε περίπτωση συμφωνίας είναι διατεθειμένη να αναλάβει την απομάκρυνση του εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, η Μόσχα προτίθεται κατόπιν να προμηθεύσει το Ιράν με ουράνιο εμπλουτισμού 3,67% για χρήση σε πυρηνικά εργοστάσια, καθώς και με μικρές ποσότητες ουρανίου 20% εμπλουτισμού για τις ανάγκες του πυρηνικού ερευνητικού αντιδραστήρα στην Τεχεράνη και την παραγωγή ιατρικών ισοτόπων.
Στο αμερικανικό στρατόπεδο, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, βρίσκεται σε επαφή με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγατσί, σχετικά με την πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα.
Ένα από τα σενάρια που είχαν τεθεί στο τραπέζι ήταν μια συνάντηση στο Όσλο τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, τόσο οι Ιρανοί όσο και ο Γουίτκοφ έχουν αποστασιοποιηθεί από την ιδέα αυτή και αναζητούν εναλλακτικό τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών.