Αυστραλία: Οι αρχές ταυτοποίησαν 340 ονόματα με μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία

Credit Suisse
Credit Suisse AP

Η τράπεζα Credit Swisse ανακοίνωσε ότι ερευνήθηκαν τα γραφεία της σε Παρίσι, Λονδίνο και Άμστερνταμ. Έρευνα διεξάγει η Βρετανία

Η Αυστραλία ταυτοποίησε περισσότερα από 340 άτομα που είχαν διασυνδέσεις με μάνατζερ ελβετικών τραπεζών οι οποίοι φέρεται να έχουν προωθήσει και να έχουν διευκολύνει σχέδια φοροαποφυγής, δήλωσε σήμερα ομοσπονδιακός υπουργός.

Πληροφορίες που συνέλεξαν οι αρχές σε μια κοινή διεθνή έρευνα δείχνουν πως οι Αυστραλοί που ταυτοποιήθηκαν διατηρούν «ανώνυμους αριθμημένους λογαριασμούς σε μία ελβετική τράπεζα», δήλωσε η υπουργός Εισοδήματος και Οικονομικών Υπηρεσιών Κέλι Ο'Ντάιγερ.

ADVERTISING

«Το γεγονός ότι αυτοί οι λογαριασμοί είναι ανώνυμοι σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί για να κρύψουν την ταυτότητα του κατόχου», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Το μήνυμα από τις έρευνες αυτές καθιστά σαφές πως οι κυβερνήσεις παγκοσμίως ρίχνουν φως στη υπεράκτια φοροαποφυγή και είναι μόνο ζήτημα χρόνου προτού (οι φοροαποφεύγοντες) βρεθούν υπό το φως των προβολέων».

Την ερχόμενη εβδομάδα η Ομάδα Σοβαρού Οικονομικού Εγκλήματος (SFCT) της Αυστραλίας θα πάρει συνεντεύξεις από υπαλλήλους τραπεζών, φορολογούμενους και δικηγόρους στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει προκειμένου να προσδιορίσει κατά πόσον οι Αυστραλοί που ταυτοποιήθηκαν στα δεδομένα απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή ενεπλάκησαν σε εγκληματικές δραστηριότητες, πρόσθεσε.

Οι ανακοινώσεις αυτές έπονται έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης και συλλήψεων στην Ολλανδία, στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στο μεταξύ, η ελβετική τράπεζα Credit Swiss ανέφερε σήμερα πως τα γραφεία της στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ ερευνήθηκαν από τις τοπικές αρχές για θέματα που αφορούσαν φορολογικές υποθέσεις πελατών της.

Πριν από λίγο η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για φοροαποφυγή και ξέπλυμα χρήματος από ένα μη κατονομαζόμενο "παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα".

Η Ελβετία δεν ενημερώθηκε, γιατί δεν εμπλέκονταν Ελβετοί πολίτες

Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν ενέπλεξαν τις αρχές της Ελβετίας στην έρευνά τους για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω κρυφών τραπεζικών λογαριασμών επειδή στους υπόπτους δεν περιλαμβανόταν κανένας Ελβετός πολίτης.

Νωρίτερα, η Ελβετία διαμαρτυρήθηκε έντονα επειδή δεν μετείχε στην έρευνα που ξεκίνησε η Ολλανδία και στην οποία ενεπλάκησαν η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Eurojust, η Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας.

Η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Ολλανδίας (FIOD) διευκρίνισε ότι μολονότι έλαβε πληροφορίες για περίπου 50.000 κρυφούς λογαριασμούς σε μια ελβετική τράπεζα "δεν έλαβε πληροφορίες για κατοίκους της Ελβετίας".

"Αν οι ελβετικές αρχές επιθυμούν να λάβουν πληροφορίες για την έρευνα, εμείς, οι άλλες εμπλεκόμενες χώρες και η Eurojust είμαστε πάντα πρόθυμοι να το συζητήσουμε μαζί τους", προστίθεται στην ανακοίνωση της FIOD.

Φωτό: AP Photo/Keystone, Steffen Schmidt

24Media Network