Αυστρία: Κορυφαία υπουργεία πέρασαν στα χέρια της ακροδεξιάς

Αυστρία: Κορυφαία υπουργεία πέρασαν στα χέρια της ακροδεξιάς

Το Κόμμα των Ελεύθερων (FPO) του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε ελέγχει μεταξύ άλλων τα χαρτοφυλάκια Εσωτερικών, Εξωτερικών και Άμυνας, στέλνοντας μάλιστα έναν σταυροφόρο στο Άμυνας και μια εχθρό της ΕΕ στο Εξωτερικών

Του Χρήστου Στασινόπουλου

Από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και τις ναζιστικής εμπνεύσεως πορείες με δάδες… στη θέση του αντικαγκελάριου της Αυστρίας προσγειώνεται ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων (FPO), καθώς η κυβέρνηση συνεργασίας δεξιάς-ακροδεξιάς υπό τον Σεμπαστιάν Κουρτζ του Λαϊκου Κόμματος (OVP) ορκίζεται σήμερα στη Βιέννη.

Η συμφωνία που συνήψαν οι δύο παρατάξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο προβλέπει ότι το ακροδεξιό κόμμα του Στράχε θα λάβει τα 6 από τα 13 υπουργεία του νέου κυβερνητικού σχήματος, μεταξύ αυτών τα Εσωτερικών, Εξωτερικών και Άμυνας. Στους εν λόγω τρεις κρίσιμους υπουργικούς θώκους πρόκειται να πάρουν θέση αντίστοιχα ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελεύθερων Χέρμπερτ Κικλ, η βαθιά συντηρητική Κάριν Κνάισλ και ο πρώην στρατιωτικός Μάριο Κούνασεκ.

Μπορεί, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, η κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης να ορίζεται ως φιλοευρωπαϊκή, στην πραγματικότητα όμως προσδένει ακόμη πιο σφιχτά την Αυστρία στο μπλοκ των χωρών του Βίζεγκραντ, με κοινό συνεκτικό στοιχείο την ξενοφοβία και την αντιμεταναστευτική στάση. Όπως τόνισε ο Στράχε σε δηλώσεις του μετά την επίτευξη της συμφωνίας: «Ξεκαθαρίσαμε ότι θέλουμε να δώσουμε τέλος στην παράνομη μετανάστευση, αλλά και στις επιπτώσεις της μετανάστευσης στο κοινωνικό μας κράτος. Τα επιδόματα για όσους ζητούν άσυλο θα μειωθούν σε 365 ευρώ».

Η είδηση της σύμπηξης μιας κυβέρνησης δεξιάς-ακροδεξιάς στην Αυστρία έχει προκαλέσει πονοκέφαλο τόσο στις Βρυξέλλες όσο και εκτός Ευρώπης, με την Τουρκία να αντιδρά ιδιαίτερα έντονα. Παρότι το Κόμμα των Ελεύθερων είναι σαφέστατα λιγότερο ακραίο υπό τον Στράχε από όσο ήταν την περίοδο της αρχηγίας του Γεργκ Χάιντερ, το κόμμα εξακολουθεί ουσιαστικά να ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Το FPO έχει ναζιστικές και ρατσιστικές ρίζες, ενώ η ατζέντα του είναι αυστηρά προσανατολισμένη κατά της καλούμενης «ισλαμιστικής απειλής». Προσφάτως ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την κυβέρνηση του Ντοναλντ Τραμπ, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί εντός του πολιτικού φορέα είναι και το ότι ο νέος υπουργός Άμυνας κ Κούνασεκ αρκετούς μήνες πριν, θέλοντας προφανώς να δώσει τον τόνο, είχε ντυθεί Σταυροφόρος για τις απόκριες αναρτώντας μάλιστα σχετική φωτογραφία του και στο Facebook.

Στο παρελθόν, το δεξιό OVP έχει συγκυβερνήσει και πάλι με το ακροδεξιό FPO, όταν ακόμη ηγέτης του τελευταίου ήταν ο Γεργκ Χάιντερ. Τότε, την περίοδο 2000-2005, η Αυστρία είχε βρεθεί απομονωμένη διπλωματικά και πολιτικά από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Χάιντερ να αναγκάζεται μάλιστα να “αποχωρήσει” από την ηγεσία του κόμματος σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή την φορά η αντίδραση από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα είναι λιγότερο έντονη, καθώς στις περισσότερες τα ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα έχουν αυξήσει σημαντικά την δύναμη τους τα τελευταία χρόνια.

Κάριν Κνάισλ – Εχθρός της ΕΕ η «σιδηρά κυρία» της Βιέννης

Το «βαρύ πυροβολικό» της νέας κυβέρνησης της Αυστρίας αναμένεται να είναι η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κάριν Κνάισλ, η οποία έχει σημαντική εμπειρία σε διπλωματικά θέματα και θέματα διεθνούς δικαίου. Η Κνάισλ βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με την στήριξη του ακροδεξιού Κόμματος των Ελεύθερων, χωρίς όμως να είναι μέλος του κόμματος. Οι απόψεις της είναι μεν άκρως συντηρητικές και έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων που υιοθέτησε η Άνγκελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά η εμπειρία που έχει σε θέματα Μέσης Ανατολής είναι σημαντική. Η 52χρονη Κνάισλ γεννήθηκε στην Βιέννη, όμως μεγάλωσε στο Αμάν της Ιορδανίας, αφού ο πατέρας της ήταν προσωπικός πιλότος του Βασιλιά Χουσεϊν και συνέβαλλε στην ανάπτυξη της Βασιλικής Αεροπορίας της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις της, σε ηλικία 17 ετών είχε στείλει επιστολή στον τότε πρόεδρο του Λιβάνου Αμίν Τζεμαγιέλ, για να εκφράσει την ανησυχία της για τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα λαμβάνοντας μάλιστα σχετική απάντηση από τον ίδιο. Η Κνάισλ, πέρα από Γερμανικά, μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Εβραϊκά, Αραβικά, Ουγγρικά και Ιταλικά, ενώ ως ειδικός στο διεθνές δίκαιο, την ιστορία της Μέσης Ανατολής και την αγορά ενέργειας, διδάσκει στην Ακαδημία Διπλωματίας της Βιέννης, στην Στρατιωτική Ακαδημία Βίνερ Νόισταντ και σε Πανεπιστήμια στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου του γαλλόφωνου Πανεπιστημίου Σεν Ζοζέφ στην Βηρυτό.

Πολιτικά ασκεί σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα έχει λεκτικά επιτεθεί ουκ ολίγες φορές κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζοντας τον ως «κυνικό της εξουσίας», «αγριάνθρωπο», «αλαζόνα» και «Καίσαρα των Βρυξελλών».

( Φωτογραφία: O νέος υπουργός Άμυνας Μάριο Κούνασεκ ως στραυροφόρος,  Πηγή: Facebook)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα