Αυτοί ήταν οι στόχοι των τρομοκρατών

default image

Οι τρομοκράτες ήθελαν να αφαιρέσουν ζωές και να κάνουν μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες πέννες σκιτσογράφων στη Γαλλία να σωπάσουν

Τέσσερις από τους πιο αναγνωρισμένους σκιτσογράφους της Γαλλίας και της εφημερίδας Charlie Hebdo είχαν βάλει στο στόχαστρο οι τρομοκράτες, που αφαίρεσαν τη ζωή 12 ατόμων συνολικά. Γύρω στις 11.30 το πρωί της Τετάρτης δύο άνδρες με τα πρόσωπα τους καλυμμένα και αρματωμένοι με καλάσνικοφ κάνουν την εμφάνιση στην πόρτα του κτιρίου όπου στεγάζεται η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Εκείνη την ώρα μια από τις εργαζόμενες στο κτίριο κατέβαινε για να πάρει τα παιδιά της από τον παιδικό. Πάτησε τον κωδικό που ελευθέρωνε την πόρτα με την απειλή του όπλου. Στα επόμενα πέντε λεπτά που ακολούθησαν 12 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και επτά τραυματίστηκαν με τέσσερις να είναι σοβαρά.

Με την έρευνα να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, γνωρίζουμε ήδη από τις γαλλικές αρχές πως τέσσερα από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής σύνταξης είναι νεκρά, γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολίες σχετικά με τους συγκεκριμένους στόχους των τρομοκρατών.

Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ) – 47 ετών

 

Ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας το 2009 και σύντομα έγινε στόχος των ισλαμιστών για τα χιουμοριστικά σκιτσάκια που φιλοξενούσε η εφημερίδα κατά καιρούς. Μάλιστα ο 47χρονος είχε στην υπηρεσία του έναν αστυνομικό, έπειτα από απειλές κατά της ζωής του. Τραγική ειρωνεία, το γεγονός πως και ο αστυνομικός αυτός βρήκε τραγικό θάνατο από τις σφαίρες των τρομοκρατών. Ο ίδιος ο Σαρμπονιέ δήλωνε μάλιστα: “Δεν φοβάμαι, δεν έχω παιδιά, δεν έχω γυναίκα, ούτε περιουσία. Ακούγεται κάπως, όμως προτιμώ να πεθάνω όρθιος, παρά να ζήσω στα γόνατα”!

Μπερνάρντ Βερλακ (Τινιού) – 57 ετών

 

Από τους πιο διακεκριμένους σκιτσογράφους, ο Τινιού δούλεψε εκτός από το Charlie Hebdo και για το περιοδικό Marianne.

Τζορτζ Γολίνσκι – 79 ετών

 

Ξεκίνησε να ασχολείται με το σκίτσο από το 1960, δημοσιεύοντας τόσο πολιτικά, όσο και ερωτικού περιεχομένου σκίτσα σε μηνιαίο περιοδικό της εποχής. Είναι ο “πατέρας” της καρικατούρας Πολέτ, που προκάλεσε το 1970 πολλές αντιδράσεις στη Γαλλία. Σκίτσα του έχουν φιλοξενηθεί στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Γαλλίας και φυσικά στην Charlie Hebdo.

Ζαν Καμπού – 76 ετών

 

Δημοσίευσε τα πρώτα του σκίτσα ήδη από το 1954 σε μια τοπική εφημερίδα. Του απονεμήθηκε το βραβείο της Χρυσής Πέννας για τη συμβολή του στο σκιτσογραφικό ρεπορτάζ. Όπως και ο Γουλίσκι συμμετείχε στο περιοδικό Χάρα-Κίρι μέχρι να συνδράμει και αυτός με το πολιτικό του σκίτσο για την Charlie Hebdo.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα