Αυξάνονται ραγδαία στη Γερμανία οι mini jobs

Αυξάνονται ραγδαία στη Γερμανία οι mini jobs
Γερμανοί περιμένουν στη σειρά για συσσίτιο AP

Το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας στα χρόνια της κρίσης χτίζεται (και) πάνω στα θεμέλια της επισφαλούς και μερικής απασχόλησης.

Οι Γερμανοί μπορεί να υπερηφανεύονται για τη σταθερή τους ανάπτυξη και τα μειωμένα ποσοστά ανεργίας, ωστόσο πίσω από τη βιτρίνα υπάρχει και άλλη πραγματικότητα που δεν είναι τόσο “ανθοστόλιστη” όσο θέλουν να την περιγράψουν.

Οι επίσημες στατιστικές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης καταγράφουν ότι ένας στους πέντε Γερμανούς έχει μία “mini-job”, δουλειά υποαπασχόλησης δηλαδή που αποφέρει 450 ευρώ ή και λιγότερη μηνιαίως.

Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας είναι είτε πρώην άνεργοι που κατάφεραν να βρουν δουλειά είτε full time εργαζόμενοι που αναγκάζονται να κάνουν και άλλη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα. Και αυτό γιατί το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια με συνέπεια το 20% του πληθυσμού της χώρας να απειλείται άμεσα από φτώχεια.

“Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης υποχωρούν ενώ αυτές των mini jobs” διαρκώς αυξάνονται” παρατήρησε η βουλευτής του αριστερού σχηματισμού Die Linke Σούζαν Φερσλ.

To μίνιμουμ μεροκάματο στη Γερμανία ανέρχεται στα 8,84 ευρώ την ώρα ενώ το 2020 θα ανέβει στα 9.35.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα