Χάρτης: Όλα τα κράτη που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη σαν ανεξάρτητο κράτος. Εκτός η Ελλάδα

A supporter of the Jordanian Muslim Brotherhood holds up a Palestinian flag during a rally in Amman, celebrating what Hamas say is its victory in Gaza, August 29, 2014. Tens of thousands of the Brotherhood's supporters took part in the celebrations after an open-ended ceasefire, mediated by Egypt, took effect on  Tuesday evening between Israel and Palestinian militant groups in the Gaza Strip. Hamas presented the truce as a victory for the Palestinian people. REUTERS/Muhammad Hamed (JORDAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR44ABJ
A supporter of the Jordanian Muslim Brotherhood holds up a Palestinian flag during a rally in Amman, celebrating what Hamas say is its victory in Gaza, August 29, 2014. Tens of thousands of the Brotherhood's supporters took part in the celebrations after an open-ended ceasefire, mediated by Egypt, took effect on Tuesday evening between Israel and Palestinian militant groups in the Gaza Strip. Hamas presented the truce as a victory for the Palestinian people. REUTERS/Muhammad Hamed (JORDAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR44ABJ REUTERS

Ποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη σαν ανεξάρτητο κράτος. Τελευταία και πρώτη από την Ε.Ε., ήταν η Σουηδία (Χάρτης)

Την προηγούμενη Παρασκευή η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, προβαίνοντας σε μια ενέργεια η οποία θα την καταστήσει την πρώτη μεγάλη χώρα της Ευρώπης που θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

Τη σχετική ανακοίνωσε έκανε ο νέος πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την de facto αναγνώριση του κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης το 2012, ωστόσο η EE και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν το έχουν ακόμα αναγνωρίσει επίσημα.

Οι Παλαιστίνιοι χαιρέτησαν την ενέργεια αυτή της Σουηδίας ως μια ώθηση για την επίτευξη των φιλοδοξιών τους και ζήτησαν να παραδειγματιστούν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να κάνει κι άλλες χώρες να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτό το θέμα, σε μια συγκυρία που οι Παλαιστίνιοι απειλούν με μονομερείς ενέργειες με στόχο την αναγνώριση της κρατικής υπόστασης.

Πάντως, αναμένεται σφοδρή κριτική του Ισραήλ στη Σουηδία, όπως επίσης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που επιμένουν στην θέση ότι ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος θα πρέπει να προκύψει μόνο μέσω μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων.

Στους κόλπους της Ε.Ε., ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, αλλά το είχαν κάνει ήδη προτού ενταχθούν στην Ένωση. Επομένως, η Σουηδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 130 χώρες έχουν επίσημα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη σαν ανεξάρτητο κράτος:

Χάρτης: Όλα τα κράτη που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη σαν ανεξάρτητο κράτος. Εκτός η Ελλάδα

Πρόκειται για παραδειγματική αύξηση σε σχέση με το 1988, όταν 90 κράτη είχαν προχωρήσει σε αναγνώριση:

Χάρτης: Όλα τα κράτη που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη σαν ανεξάρτητο κράτος. Εκτός η Ελλάδα

Η Ελλάδα εξακολουθεί να ακολουθεί το παράδειγμα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών που δεν έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχη πράξη.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η βρετανική Βουλή θα συνεδριάσει σχετικά με το θέμα για να αποφασίσει αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγνωρίσει και εκείνο την Παλαιστίνη που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της μετά τους πρόσφατους βομβαρδισμούς.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια των 50 ημερών που διήρκεσαν οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και οι οποίες έληξαν τον Αύγουστο όχι μόνο ισοπέδωσαν τη Γάζα αλλά κόστισαν τη ζωή σε 2.100 Παλαιστίνιους οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άμαχοι.

Από την πλευρά του Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους 67 στρατιώτες και έξι πολίτες.

Πηγή: Quartz

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Παλαιστίνη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η φρίκη της Γάζας μέσα από τα μάτια μίας δημοσιογράφου

SHARE: