Δασμοί: Το καλό και το κακό σενάριο για τις συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Διαβάζεται σε 6'
Δασμοί: Το καλό και το κακό σενάριο για τις συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
AP Andy Wong

Οι επερχόμενες συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα εστιάσουν στη μείωση των δασμών. Ωστόσο, οι εντάσεις και οι αβέβαιες στρατηγικές καθιστούν άγνωστο το αποτέλεσμα.

Καθώς οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ετοιμάζονται να συναντηθούν με Κινέζους αξιωματούχους στη Γενεύη αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι δελεαστικό να πιστεύει κανείς ότι η θετική δυναμική από την ανακοίνωση της συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη θα μεταφερθεί και στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα. Ωστόσο, οι προσδοκίες πρέπει να παραμένουν χαμηλά.

«Κρατάω τις προσδοκίες μου χαμηλά. Οι δασμοί είναι υψηλοί. Οι εντάσεις είναι υψηλές. Είναι πιο εύκολο να επιβάλεις δασμούς παρά να τους καταργήσεις», δήλωσε η Γουέντι Κάτλερ, πρώην διαπραγματεύτρια εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής της Ασίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποστρέφεται τα εμπορικά ελλείμματα – την κατάσταση όπου οι ΗΠΑ αγοράζουν περισσότερα από μια χώρα από όσα πουλάνε. Κατά την άποψή του, αυτό δείχνει ότι η Αμερική «εξαπατάται» και αντιμετωπίζεται άδικα. (Οι οικονομολόγοι είναι πολύ λιγότερο πεπεισμένοι για το επιχείρημά του.)

Επειδή η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ένα υπερ-κέντρο κατασκευών, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, από όλους τους εμπορικούς εταίρους, οι ΗΠΑ παρουσίασαν το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο πέρυσι, που άγγιξε τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως εκ τούτου, ο Τραμπ έχει επιβάλει τους υψηλότερους δασμούς στην Κίνα, με ποσοστά που ξεκινούν από το 145% για τα περισσότερα προϊόντα. Η Κίνα απάντησε επιβάλλοντας κατώτατο δασμό 125% για τα περισσότερα αμερικανικά προϊόντα. Οι οικονομίες και των δύο χωρών είναι έτοιμες να υποστούν τεράστιες συνέπειες από τον εμπορικό πόλεμο, με πλήγματα να αρχίζουν ήδη να εμφανίζονται και στις δύο πλευρές.

Οι επενδυτές και πολλές επιχειρήσεις και καταναλωτές και από τις δύο χώρες ελπίζουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και κρατούν την ελπίδα ότι οι επερχόμενες συζητήσεις, οι οποίες σηματοδοτούν τον πρώτο επίσημο διάλογο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Τραμπ, θα βοηθήσουν.

Ωστόσο, το σκηνικό μπορεί να στραφεί προς το αντίθετο κατεύθυνση πολύ γρήγορα.

Η συμφωνία του Τραμπ με το Ηνωμένο Βασίλειο ως σημείο εκκίνησης

Η Κάτλερ προβλέπει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζαμίεσον Γκρίερ, οι οποίοι θα συναντηθούν το Σάββατο με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο Χε Λιφένγκ, θα αναφέρουν τη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου για να δείξουν ότι «η πολιτική τους λειτουργεί» και ότι άλλες χώρες «έχουν ανησυχίες για την Κίνα».

Η συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο, δεν είναι και τόσο σημαντική, με τα ελάχιστα στοιχεία να αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για μια σχετικά μικρή νίκη – αν όχι μηδαμινή. Και ήταν μια συμφωνία που ήταν σχετικά εύκολη στην επίτευξή της.

Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τραμπ
Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τραμπ 2025 Carl Court/Pool Photo via AP

Βοηθά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πολύ λιγότερα να διαπραγματευτεί, με τους δασμούς στις εξαγωγές του να ξεκινούν από 10% – ποσοστό που, ακόμη και μετά τη «συμφωνία», παραμένει σε αυτά τα επίπεδα.

Ορισμένα αυτοκίνητα από εκεί παίρνουν μια μικρή μείωση στους δασμούς, και η κυβέρνηση Τραμπ φαινόταν να υπονοεί ότι υπάρχουν και άλλες εξαιρέσεις στο τραπέζι.

Η καλύτερη δυνατή έκβαση

Η καλύτερη δυνατή έκβαση από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι, σύμφωνα με το CNN, η μείωση της έντασης, και όχι η άμεση επίτευξη μιας σημαντικής εμπορικής συμφωνίας.

Αυτό υποστηρίζει και ο Σκοτ Μπέσεντ, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε ότι οι συζητήσεις του Σαββατοκύριακου επικεντρώνονται περισσότερο στη μείωση της έντασης παρά σε κάποια θεαματική συμφωνία για τη μείωση των δασμών. Αυτό δείχνει ότι, αν και η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έχει προσφέρει μια αίσθηση επιτυχίας για την κυβέρνηση Τραμπ, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα είναι πολύ πιο περίπλοκες και απαιτούν πιο προσεκτική προσέγγιση.

Αν και ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι δεν θα μειώσει τους δασμούς για να φέρει την Κίνα στο τραπέζι, η αίσθηση αυτή άλλαξε την Πέμπτη, όταν, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, το New York Post ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα μείωσης των δασμών στην Κίνα έως και 50%. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να δείξει μια διάθεση για υποχώρηση και αναγνώριση των οικονομικών πιέσεων που προκαλεί η συνεχιζόμενη εμπορική σύγκρουση.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν σκέφτεται να επιβάλει ακόμα υψηλότερους δασμούς, υπογραμμίζει τη στρατηγική του να σταθεροποιήσει την κατάσταση χωρίς να δημιουργήσει περαιτέρω οικονομικά προβλήματα για τις ΗΠΑ. Εν κατακλείδι, η καλύτερη δυνατή έκβαση είναι μια μείωση των εντάσεων και η εξεύρεση μιας λύσης μέσω διαλόγου, με σταδιακή μείωση των δασμών.

Και το χειρότερο σενάριο

Αντίθετα, η χειρότερη δυνατή έκβαση των συζητήσεων θα μπορούσε να παραπέμπει στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του 2021 με την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους Κινέζους αξιωματούχους στην Αλάσκα, οι οποίες κατέληξαν σε μια πλήρη καταστροφή.

Εκείνη τη φορά, οι αξιωματούχοι των δύο χωρών αντάλλαξαν έντονη ρητορική μπροστά σε δημοσιογράφους, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή για την αδυναμία τους να διαχειριστούν τη συνάντηση και να βρουν έδαφος συνεργασίας.

Το χειρότερο σενάριο για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις είναι η δημιουργία μιας «μεγάλης έκρηξης», η οποία θα προκαλούσε δημόσιες διαφωνίες και πολιτική ένταση, που θα καλύπτονταν από τα μέσα ενημέρωσης, εντείνοντας την εικόνα μιας αδιέξοδης σύγκρουσης.

Οι ειδικοί, όπως η Κάτλερ και η Σερκ, συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος, καθώς μια τέτοια αποτυχία θα μπορούσε να εντείνει τις αντιπαραθέσεις και να οδηγήσει σε επιπλέον οικονομικές επιπτώσεις για τις δύο χώρες.

Η χειρότερη δυνατή έκβαση είναι η αδυναμία να βρεθεί κοινό έδαφος, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή ακόμα υψηλότερων δασμών και περαιτέρω επιδείνωση της εμπορικής σχέσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα