Δεν θα προλάβεις να δεις το νέο ρεκόρ για τον κύβο του Ρούμπικ
Διαβάζεται σε 3'
Ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας σε από 200 έως 300 milliseconds. Το Purdue έλυσε τον κύβο του Ρούμπικ πιο γρήγορα.
- 23 Μαΐου 2025 10:48
Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει πάρει στα χέρια του έναν κύβο του Ρούμπικ και δεν έχει προσπαθήσει να αποκαταστήσει την ομοιομορφία κάθε πλευράς.
Αυτό που έφτιαξε το 1974 ο Ούγγρος αρχιτέκτονας Ernő Rubik ως διδακτικό εργαλείο, ώστε να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν την τρισδιάστατη γεωμετρία και τις χωρικές σχέσεις και κυκλοφόρησε στην αγορά το 1980, έγινε διαγωνισμός, βιβλία με tips για μεθόδους επίλυσης και διεθνή πρωταθλήματα.
Ο record man αυτήν την περίοδο είναι ο 7χρονος Κινέζος Xuanyi Geng, ο οποίος κατάφερε να τελειώσει τη δουλειά σε 3.05’’, στις 13/4, κατά την παρουσία του στο στο Shenyang Spring 2025.
Διόρθωση: ο Geng είναι ο άνθρωπος record man, καθώς η επίλυση του κύβου του Ρούμπικ έχει ανατεθεί εδώ και καιρό και σε μηχανές. Προγραμματιστές από όλον τον κόσμο δημιουργούν ρομπότ για αυτήν τη δουλειά.
Αυτό που έφτιαξε το Purdue μπήκε στο βιβλίο με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, καθώς έλυσε τον κύβο στα 0.103 δευτερόλεπτα. Ή 103 μιλιδευτερόλεπτα.
Ο συγκεκριμένος χρόνος είναι ταχύτερος και από το ανοιγοκλείσιμο του ματιού (γίνεται από 200 έως 300 μιλιδευτερόλεπτα). Είναι και τρεις φορές καλύτερος από το προηγούμενο ρεκόρ (0.305) που ανήκει στους Ιάπωνες μηχανικούς της Mitsubishi Electric από το Μάιο του 2024.
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΚΥΒΟΥ ΤΟΥ ΡΟΥΜΠΙΚ
Το Purdubik’s Cube της ομάδας του Purdue αποκαλύφθηκε σε διαγωνισμό φοιτητών το Δεκέμβριο του 2024. Έκτοτε βέβαια, έγιναν διάφορες μετατροπές, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα.
Το σύστημα χρησιμοποιεί μηχανική όραση για αναγνώριση χρωμάτων, προσαρμοσμένους αλγόριθμους επίλυσης, βελτιστοποιημένους για τον χρόνο εκτέλεσης και υλικό ελέγχου κίνησης βιομηχανικής ποιότητας.
Κάθε κίνηση εκτελείται με συντονισμένα προφίλ κίνησης για μεγιστοποίηση της επιτάχυνσης, της επιβράδυνσης και της μηχανικής απόδοσης, με αποτέλεσμα τον ακριβή συντονισμένο έλεγχο σε υποχιλιοστά του δευτερολέπτου.
Η ομάδα σχεδίασε επίσης, την εμπειρία ώστε να είναι διαδραστική. Χρησιμοποιώντας έναν «Έξυπνο Κύβο» με δυνατότητα Bluetooth, οι χρήστες μπορούν να ανακατέψουν το παζλ σε πραγματικό χρόνο, με το ρομπότ να “καθρεφτίζει” κάθε κίνηση -λύνοντας τον κύβο αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το ανακάτεμα.
Ο Shreyas Sundaram, εκ των διευθυντών του Ινστιτούτου Ελέγχου, Βελτιστοποίησης και Δικτύων του Purdue (ICON) δήλωσε πως «από την εποχή του προγράμματος Apollo, οι ερευνητές και οι φοιτητές του Purdue σχεδιάζουν συστήματα ελέγχου που επιτρέπουν πρωτοποριακές νέες δυνατότητες. Η ομάδα του Purdubik’s Cube αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς το πανεπιστήμιο συνδυάζει αλγόριθμους, ρομποτική και έλεγχο για να επιτύχει σπουδαία επιτεύγματα μηχανικής».