Διαρροή δεδομένων στο Αφγανιστάν: Στη λίστα Βρετανοί αξιωματούχοι και κατάσκοποι

Διαβάζεται σε 3'
Ταλιμπάν
Ταλιμπάν AP Photo/Ebrahim Noroozi

Τα προσωπικά δεδομένα πάνω από 100 εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχων και κατασκόπων της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκονται μεταξύ των χιλιάδων που διέρρευσαν στο Αφγανιστάν.

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις γύρω από το τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου που ξέσπασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων Αφγανών που κινδύνευαν από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, περισσότεροι από 100 Βρετανοί αξιωματούχοι βρίσκονται μεταξύ των διαρροών – συμπεριλαμβανομένων πρακτόρων και μελών των ειδικών δυνάμεων. Επομένως, τα προσωπικά δεδομένα τους ενδέχεται να έχουν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, όπως σημειώνει το BBC.

Συνδυαστικά, η διαρροή των προσωπικών πληροφοριών τόσο των Αφγανών που κινδύνευαν όσο και ορισμένων από τους πιο ευαίσθητους αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου καθιστά αυτή την παραβίαση μία από τις χειρότερες παραβιάσεις ασφάλειας στην σύγχρονη βρετανική ιστορία.

Η διαρροή φέρεται να συνέβη κατά λάθος από κάποιον στα κεντρικά γραφεία των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, και είχε συσταθεί ένα μυστικό σχέδιο για να τους μεταφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παραβίαση ασφαλείας κρατήθηκε κρυφή με δικαστική απόφαση μέχρι πρόσφατα, όταν ο περιοριστικός όρος ήρθη εν μέρει από δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι ταυτότητες των μελών των ειδικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των SAS και SBS, καθώς και των ατόμων που εργάζονται στις υπηρεσίες ασφαλείας, αποτελούν αυστηρά φυλασσόμενα μυστικά.

Η διαρροή έγινε τον Φεβρουάριο του 2022, όταν οι πληροφορίες αυτές που υπήρχαν σε μια βάση δεδομένων, εστάλησαν κατά λάθος εκτός κυβέρνησης από άτομο που εργάζονταν στα κεντρικά γραφεία των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο.

Η βάση δεδομένων περιείχε επίσης τα προσωπικά στοιχεία σχεδόν 19.000 Αφγανών, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί με τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια της 20ετούς σύγκρουσης στο Αφγανιστάν και είχαν υποβάλει αίτηση για να μεταναστεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την επανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν το 2021.

Πολλοί από αυτούς που είχαν υποβάλει αίτηση θεωρήθηκαν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο σοβαρής βλάβης ή ακόμα και θανάτου, καθώς οι Ταλιμπάν αναζητούσαν εκδίκηση σε βάρος αυτών που είχαν συνεργαστεί με την βρετανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σημειώνεται ότι η συμπερίληψη των υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων στην εν λόγω λίστα και κατ’ επέκταση η έκθεσή τους σε μεγάλο κίνδυνο, έγινε γνωστή λόγω της δικαστικής ακρόασης της Πέμπτης (17/07). Ο δικαστής,  Justice Chamberlain, ανέφερε στο δικαστήριο ότι οι δικηγόροι του Υπουργείου Άμυνας και μιας ομάδας δημοσιογραφικών οργανισμών είχαν καταλήξει σε έναν συμβιβασμό σε μια κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση.

Αυτό σήμαινε ότι οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί που εμπλέκονταν στην υπόθεση – συμπεριλαμβανομένων των The Mail, Global Media και Independent – μπορούσαν πλέον να αναφέρουν ότι τόσο σημαντικά πρόσωπα περιλαμβάνονται στη διαρροή.

Άλλωστε η αποκάλυψη αυτή είχε αποτραπεί από μια διαταγή περιορισμού που εκδόθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Στη συνέχεια ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη ότι ένας “μικρός αριθμός” ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων, βουλευτών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων είχαν επηρεαστεί από τη διαρροή.

Σχετικό Άρθρο

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, η εφημερίδα Sun ανέφερε ότι οι ειδικές δυνάμεις και οι κατάσκοποι ήταν εμπλεκόμενοι. Αυτό ήταν αρκετό για να ωθήσει την ομάδα των δημοσιογραφικών οργανισμών να ζητήσει επείγουσα ακρόαση και να ζητήσει από τον δικαστή να άρει τους περιορισμούς που τους είχαν επιβληθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα