Η διάσωση της Ελλάδας πρώτη είδηση στα διεθνή ΜΜΕ

default image

Το γύρο του κόσμου κάνει η απόφαση του Εurogroup για τη συμφωνία του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας (Pics)

Κεντρική είδηση είναι σε όλα τα Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η απόφαση των  υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που  έφθασαν σε συμφωνία έπειτα από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους.

Το Βρετανικό BBC σε ολονύχτια ζωντανή σύνδεση κάλυψε το Eurogroup μεταδίδοντας της απόφασης του.

Αίσθηση κάνει γράφημα με το οποίο δείχνει την σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης στη Ελλάδα. Έτσι για παράδειγμα αναφέρεται στην αύξηση της ανεργίας στο 20,9%, αλλά και στην αύξηση των αστέγων κατά 25%.

O Guardian  κάλυψε το κρίσιμο Eurogroup σε ζωντανή σύνδεση. Φιλοξενεί τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, της Κρίστιν Λανγάρντ αλλά και των Ελλήνων πολιτικών.

“Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου” με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, δήλωσε ο Ολι Ρεν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε από τις Βρυξέλλες αισιόδοξος για τις πιθανότητες ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

“Είμαι αισιόδοξος για το γεγονός ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης” θα είναι σε θέση κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής στις αρχές Μαρτίου να επιβεβαιώσουν την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του μηχανισμού που θα το διαδεχθεί, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είπε.

Το πρακτορείο Reuters

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η τρόικα σε έκθεσή της για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θεωρεί ότι θα χρειασθεί επιπλέον συνεισφορά του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να πέσει στο 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020, κρίνοντας πως με τις παρούσες προτάσεις το χρέος δεν θα μειωθεί κάτω από το 129%. Εάν μάλιστα δεν προχωρήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις και τα άλλα μέτρα, μπορεί να διαμορφωθεί σε οκτώ χρόνια σε 160% του ΑΕΠ.

“Τα αποτελέσματα της ανάλυσης”, υποστηρίζει η έκθεση, “δείχνουν πως υπάρχει ανάγκη επιπλέον συνεισφοράς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα” για να τιθασευτεί η δυναμική του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα όπως αναφέρει το πρακτορείο , ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον κ. Βενιζέλο, την τρόικα (κ.κ. Γιοργκ Ασμουσεν και  Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ, τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάρκο Μπούτι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τον κ. Λορένζτο Τζιοργκάνι από το ΔΝΤ) και τον Αντιπρόεδρος του EuroWorking Group και τον εκπρόσωπο του Λουξεμβούργου Τζορτζ Χάινριχ, συμμετείχαν σε μια παράλληλη διαπραγμάτευση με τους κ.κ. Τσαρλς Νταλάρα, Ζαν Λεμιέρ και Ζόζεφ Ακερμαν του IIF με αντικείμενο την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI.

Η Daily Telegraph αναφέρει  ότι  αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μέσα σε δέκα λεπτά από 1,3185 σε 1,3266. Στη συνέχεια έχασε μικρό μέρος των κερδών του και σταθεροποιήθηκε στο 1,3247 στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

“Η Ελλάδα κέρδισε δάνειο από την Ευρώπη – Ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ”, σχολιάζει το Bloomberg .

 

Οι  New York Times αναφέρουν  “Η Ευρωζώνη έσωσε την Ελλάδα από την χρεοκοπία”. Έπειτα από 13 ώρες διαπραγματεύσεων οι οικονομικοί “σωτήρες” του ευρώ προστάτεψαν – γλύτωσαν τη χώρα από το χείλος του γκρεμού, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα του νομίσματος. Αν και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, η συνάντηση στις Βρυξέλλες αποδείχτηκε μία από τις εξαντλητικές μέχρι τώρα, τονίζει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα.

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα