Δικαστική απόφαση-σταθμός στις ΗΠΑ: Παράνομη η απόλυση ομοφυλόφιλων ή τρανς εργαζόμενων

Δικαστική απόφαση-σταθμός στις ΗΠΑ: Παράνομη η απόλυση ομοφυλόφιλων ή τρανς εργαζόμενων
Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ (φωτογραφία αρχείου) AP

"Είναι σαφές ότι ο νόμος απαγορεύει" την απόλυση εργαζομένου μόνο για μόνο γιατί είναι ομοφυλόφιλος ή τρανς, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ χάρισε μια νίκη τη Δευτέρα 15/5 στις σεξουαλικές μειονότητες εκτιμώντας ότι αυτές προστατεύονται από τους μηχανισμούς κατά των διακρίσεων στην εργασία, σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα αυτό.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε δύο υποθέσεις για δικαιώματα γκέι από τη Τζώρτζια και τη Νέα Υόρκη και μία υπόθεση για τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ από το Μίσιγκαν, αναγνωρίζουν τις νέες προστασίες των εργαζομένων στον ομοσπονδιακό νόμο.

«Σήμερα το Δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει αν ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο επειδή είναι ομοφυλόφιλος ή διεμφυλικός», ανάφερε ο Ανώτατος Δικαστής Νιλ Γκόρσατς. «Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, δεν μπορεί να παίζει ρόλο στην απόλυση ενός εργαζόμενου από τον εργοδότη του το αν είναι ομοφυλόφιλος η διεμφυλικός», τόνισε. Η απόφαση ελήφθη υπέρ των εργαζομένω με πλειοψηφία έξι δικαστών στους εννέα.

Όπως αναφέρει το BBC, η προκατάληψη στον χώρο εργασίας εναντίον ομοφυλοφίλων και τρανς ατόμων εργαζομένων παρέμεινε νόμιμη σε μεγάλο μέρος της χώρας, με 28 πολιτείες των ΗΠΑ να μην διαθέτουν ολοκληρωμένα μέτρα κατά της διάκρισης στην εργασία.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως μέχρι σήμερα, ενώ οι εργαζόμενοι σε περίπου το ήμισυ της χώρας προστατεύονταν από τοπικούς νόμους που απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, δεν υπήρχε ομοσπονδιακός νόμος που απαγόρευε ρητά την απόλυση εργαζομένων ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Στην LGBTQ κοινότητα στις ΗΠΑ, υπάρχουν περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς και 7,1 εκατομμύρια λεσβίες, γκέι και bisexual εργαζόμενους σύμφωνα με το Ινστιτούτο UCLA’s Williams.

Τι σηματοδοτεί η απόφαση

Το εδάφιο VII του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων που ψηφίστηκε το 1964 απαγορεύει στους εργοδότες να κάνουν διακρίσεις βάσει φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής καταγωγής θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού σε βάρος των των εργαζομένων τους.

Υπό την κυβέρνηση Ομπάμα, η ομοσπονδιακή Επιτροπή Ισότητας στις Ευκαιρίες Απασχόλησης, η οποία επέβλεπε την εφαρμογή του νόμου κατά των διακρίσεων, δήλωσε ότι στους ελέγχους της εστίαζε μεταξύ άλλων και στο να μην υπάρχουν διακρίσεις βάσει ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Η κυβέρνηση Τραμπ ωστόσο έχει κινηθεί για να ανατρέψει τη νομική προστασία μειονοτήτων στην υγειονομική περίθαλψη καθώς και σε άλλους τομείς…

Επομένως η σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αποκτά ιδιάζουσα σημσία: Όχι μόνο έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά ιστορία δικαστικών αποφάσεων που προστατεύουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μιλά άμεσα για τη νομική προστασία των τρανσέξουαλ ατόμων.

Το γεγονός δε ότι η απόφαση εκδίδεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ ότι αφαιρεί την ασφάλεια υγείας από διαφυλικά άτομα, δείχνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο τάσσεται ανοιχτά ενάντια στον Αμερικανό πρόεδρο. Τα δικαιώματα των τρανς ατόμων αναμένεται να αποτελέσουν αφορμή για νέα πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, η οποία αναμφίβολα θα επηρεάσει και το εκλογικό τοπίο.

Οι αντιδράσεις

Η σημερινή απόφαση αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην πορεία προς την ισότητα για όλους. Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την απλή αλλά βαθιά αμερικανική ιδέα του σεβασμού έναντι κάθε ανθρώπινου όντος», έγραψε ο μεγάλος αντίπαλος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν.

Την απόφαση χαιρέτισε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι τονίζοντας ότι προστατεύει το σύνολο των Αμερικανών από τις εργασιακές διακρίσεις.

«Στο μεταξύ η διοίκηση Τραμπ συνεχίζει να αναπτύσσει μια αντι-LGBTQ ατζέντα μίσους που απειλεί την υγεία και την ευημερία των αναρίθμητων LGBTQ Αμερικανών και των οικογενειών τους. Η Γερουσία πρέπει να τερματίσει τις LGBTQ διακρίσεις ψηφίζοντας Νόμο για την Ισότητα», αναφέρει η Πελόζι.

«Είναι μια ιστορική ημέρα. Συγχαρητήρια στην LGBTQ+ κοινότητα για αυτή την εμβληματική νίκη της ισότητας. Πρέπει να μην σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό κάθε είδους διάκρισης και για να χτίσουμε ένα έθνος που θα έχει ως βάση του τη δικαιοσύνη για όλους», έγραψε στο Twitter ο Μπέρνι Σάντερς.

Οι υποστηρικτές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας χαιρέτησαν την απόφαση. «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι ένιωθαν ότι έπρεπε να κρύψουν ποιοι είναι για να αισθάνονται ασφαλείς στην εργασίας τους» έγραψε στο Twitter ο Αλφόνσο Ντέιβιντ, πρόεδρος της ομάδας υπεράσπισης “Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”.

«Σε μια εποχή που η κυβέρνηση Τραμπ υποσκάπτει τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ και η βία κατά των τρανσέξουαλ συνεχίζει να μαστίζει το έθνος μας, η απόφαση αυτή είναι ένα βήμα προς επιβεβαίωση της αξιοπρέπειας των τρανσέξουαλ και όλων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων» δήλωσε η Σάρα Κέιτ Έλις, πρόεδρος της ΜΚΟ για τα δικιαώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας “GLAAD”.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών στο άκουσαμ της απόφασης δημοσίευσε μια γραπτή δήλωση που είχε ετοιμάσει ο ενάγων τρανσέξουαλ Έιμι Στίβενς, ο οποίος πέθανε τον Μάιο: «Χαίρομαι που το δικαστήριο αναγνώρισε ότι αυτό που μου συνέβη είναι λάθος και παράνομο. Είμαι ευγνώμων που το δικαστήριο δήλωσε ότι τα τρανσέξουαλ αδέλφια μου και έγω έχουμε μια θέση στους νόμους μας – με έκανε να νιώθω ασφαλέστερος και ότι ανήκω στην κοινωνία μας.»

Ωστόσο, η συντηρητική χριστιανική ΜΚΟ “Συμμαχία Υπεράσπισης της Ελευθερίας” δήλωσε απογοητευμένη από τη δικαστική απόφαση. Προειδοποίησε ότι «θα προκαλέσει χάος και τεράστια αδικία για γυναίκες και κορίτσια που δραστηριοπούνται σε πολλούς τομείς όπως αυτός του αθλητισμού.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα