ΕΕ: Τέλος στη φοροαποφυγή της Google και άλλων μεγάλων εταιρειών

default image

Μέτρα για να μπει φραγμός στη φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ετοιμάζει η ΕΕ. Τεράστια ποσά κερδίζει η Google, πληρώνοντας ελάχιστους φόρους

Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία έκαναν έκκληση, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τη λήψη σκληρών μέτρων σε βάρος εταιρειών όπως η Google, η Apple και η Amazon, που φοροδιαφεύγουν συστηματικά εκμεταλλευόμενες τα νομικά κενά.

Στη Σύνοδο της Τετάρτης, συζητήθηκε εκτενώς το φαινόμενο της φοροαποφυγής, καθώς κολοσσοί όπως η Google γλυτώνουν τεράστια ποσά, την ώρα που στην ΕΕ εφαρμόζονται πολιτικές άγριας λιτότητας.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η Apple, πλήρωσε μόλις 2% φόρο για τα 74 δισ. δολάρια που έχει εκτός των ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενη ένα κενό στον φορολογικό κώδικα της… Ιρλανδίας.

“Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι κάποιες εταιρείες με νομότυπο τρόπο αποφεύγουν τη φορολόγηση. Πρέπει να συνεργαστούμε, να εναρμονίσουμε τις νομοθεσίες μας και να βρούμε στρατηγικές για να τις σταματήσουμε”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι πρέπει η ΕΕ να αναλάβει δράση για να σταματήσει το φαινόμενο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γερουσίας των ΗΠΑ, θυγατρική της Amazon στη Βρετανία, πλήρωσε μόλις 3,7 δισ. δολάρια φόρο το 2012, έχοντας πωλήσεις 6,5 δισ. δολάρια και την ίδια τακτική ακολούθησαν η Google και τα Starbucks.

Έχει υπολογιστεί ότι τα κράτη της ΕΕ, χάνουν περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο από τη φοροαποφυγή μεγάλων εταιρειών όπως η Google.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την οργή της για το ότι υπάρχουν νόμοι που επιτρέπουν σε εταιρείες να κινούνται με αυτό τον τρόπο.

Ήδη η Γαλλία έχει δείξει τις προθέσεις της με εφόδους στα γραφεία της Google στο Παρίσι και το 2011 ζητήθηκε από την εταιρεία να πληρώσει 1,7 δισ. ευρώ.

Το ίδιο συνέβη και στη Βρετανία, όπου αν και από το 2006 έως το 2011 κέρδισε 18 δισ. δολάρια, πλήρωσε μόλις… 16 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, 1300 άτομα που εργάζονται για θυγατρική της εταιρείας στη Βρετανία, απασχολούνται στον τομέα των πωλήσεων, με τη Google να απαντά ότι προσλαμβάνει ανθρώπους με πείρα στις πωλήσεις, ακόμα και αν δεν τους χρησιμοποιεί γι’ αυτό το σκοπό.

Η Google από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι ακολουθεί τους κανόνεας κάθε χώρας όπου βρίσκονται οι θυγατρικές της.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό κανονιστικών ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις, δήλωσε πως οι μεγάλες τράπεζες είναι ήδη υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν τα κέρδη τους, τους φόρους και τις επιδοτήσεις σε καθεμιά χώρα μέλος καθώς και στις μη μέλη της ΕΕ χώρες στις οποίες επιχειρούν.

“Θα επεκτείνουμε στις μεγάλες εταιρείες και ομίλους αυτή την υποχρέωση να δίνουν αναφορά”, είπε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα