Είχε πονόλαιμο για μέρες – Της αφαίρεσαν ζωντανό σκουλήκι

Είχε πονόλαιμο για μέρες – Της αφαίρεσαν ζωντανό σκουλήκι
Το σκουλήκι που έβγαλαν από τον λαιμό της γυναίκας Sho Fukui/Takahiro Matsuo/Nobuyoshi Mori/American Journal of Tropical Medicine and Hygiene

Πώς βρέθηκε το σκουλήκι να έχει "φωλιάσει" στις αμυγδαλές της γυναίκας, η οποία πήγε στο νοσοκομείο λόγω πόνου και ερεθισμού στο λαιμό.

Παράπονα για πονόλαιμο για αρκετές μέρες, έκανε μια 25χρονη στην Ιαπωνία αλλά σίγουρα δεν περίμενε με τίποτα η αιτία να είναι ένα μακρύ, μαύρο σκουλήκι, το οποίο είχε “φωλιάσει” στην αριστερή αμυγδαλή της.

Οι γιατροί σε νοσοκομείο του Τόκιο το έβγαλαν με τσιμπιδάκι και ανακάλυψαν ότι ήταν ζωντανό, είχε μήκος 38 χιλιοστά και πλάτος 1 χιλιοστό. Όπως έγινε γνωστό, τα συμπτώματα που αισθανόταν η γυναίκα υποχώρησαν γρήγορα μετά την αφαίρεση ενώ φυσιολογικές ήταν και όλες οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκε.

Η υπόθεση δημοσιεύτηκε στο American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. Το ζώο αναγνωρίστηκε ότι ήταν ένα νηματοειδές σκουλήκι, ένα από τα πολλά παράσιτα που μπορούν να μολύνουν όσους τρώνε ωμό κρέας ή ψάρι.

Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη, το γένος Pseudoterranova είναι ένα ασυνήθιστο νηματοειδές από τα Anisakidae, μια οικογένεια εντερικών νηματοειδών που μπορεί να προκαλέσει «γαστρικές, εντερικές, εκτοπικές και αλλεργικές ασθένειες» σε περίπτωση κατάποσης.

Η γυναίκα που υποβλήθηκε σε θεραπεία επιβεβαίωσε ότι είχε φάει ένα γεύμα ανάμεικτων σασίμι πέντε ημέρες πριν οι γιατροί αφαιρέσουν το σκουλήκι από την αμυγδαλή της, μια ιαπωνική λιχουδιά φρέσκου, λεπτού τεμαχισμένου ωμού ψαριού ή κρέατος.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η pseudoterranova μολύνει κυρίως το στομάχι αφού ένα άτομο έχει καταναλώσει προνύμφες τρίτου σταδίου είτε σε μαγειρεμένα είτε ωμά θαλάσσια ψάρια. Πάνω από 700 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σε ολόκληρη την Ιαπωνία, τις χώρες του Βόρειου Ειρηνικού, τη Νότια Αμερική και τις Κάτω Χώρες.

Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη, τα σώματα Pseudoterranova διαφέρουν κυρίως από την ανισακίαση, μια παρασιτική ασθένεια που προκαλείται από νηματοειδή Anisakidae που μπορεί να εισβάλουν στο στομάχι ή στο έντερο ενός ανθρώπου.

Η Pseudoterranova λέγεται ότι είναι μεγαλύτερη και πιο σκούρα από τα νηματoειδή Anisakidae, με πάσχοντες που αντιμετωπίζουν πιο ήπια συμπτώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία φαρμακολογικής θεραπείας για το Pseudoterranova. Η άμεση απομάκρυνση – όπως σε αυτήν την περίπτωση – πιστεύεται ότι είναι η πιο αποτελεσματική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα