Έκκληση από τους πολίτες του Κατάρ: ‘Δώστε τέλος στην απομόνωση’

Έκκληση από τους πολίτες του Κατάρ: ‘Δώστε τέλος στην απομόνωση’

“Είμαστε αδέλφια, δεν επιλύουν έτσι τα αδέλφια τις διαφορές τους” υποστηρίζουν

Της Αλεξίας Τασούλη

Να λάβει τέλος η απομόνωση του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία ζητάνε οι Άραβες πολίτες που ζούνε και δραστηριοποιούνται στο Κατάρ καθώς θεωρούν ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη όχι μόνο στο Κατάρ αλλά σε όλες τις χώρες του Κόλπου και στο μεγαλύτερο κομμάτι του ευρύτερου αραβικού κόσμου.

Ζητήσαμε από Άραβες πολίτες, να μας περιγράψουν ποια είναι η γεωπολιτική κατάσταση μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται και πώς βλέπουν τις εξελίξεις. Χαρακτηρίζουν οικογενειακή διαφορά, τα ζητήματα που έχουν προκύψει μεταξύ των γειτονικών κρατών.

“Τα αδέλφια κατά καιρούς διαφωνούν, αλλά παραμένουν αδέλφια για πάντα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο μόνος κατάλληλος μηχανισμός επίλυσης των διαφόρων τους είναι ο διάλογος. Αν όλα τα μέρη δεσμευτούν για κάθε είδους ειρηνικές διαπραγματεύσεις υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση του Κουβέιτ, κάθε διαφωνία μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς απειλές  κλιμάκωσης της έντασης, προστατεύοντας ταυτόχρονα όχι μόνο  τις χώρες του GCC, αλλά και την ευρύτερη Αραβική Κοινότητα , διατηρώντας την ίδια στιγμή την αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία καθενός κράτους χωριστά” μας τονίζουν.

“Αυτός σίγουρα δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να επιλύουν αδέλφια τις διάφορες τους .Τα αδέλφια είναι ανοιχτά και ειλικρινή μεταξύ τους και όταν διαφωνούν σε συγκεκριμένους τομείς , δεν λησμονούν ότι τα κοινά τους συμφέροντα είναι πολύ περισσότερα και έχουν ανυπολόγιστη αξία”, λένε πολλοί Καταριανοί οι οποίοι έχουν αναπτύξει πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε ευρωπαϊκές αγορές.

“Οι κυριότεροι από τους ” ανταγωνιστές” μοιράζονται μεταξύ άλλων στοιχεία όπως η γλώσσα , η πίστη , μέχρι πρόσφατα ελεύθερα σύνορα , τη συμμετοχή τους στον Αραβικό Σύνδεσμο ( μαζί με το Κουβέιτ και το Ομάν), συμμετοχή  στο Συμβούλιο Συνεργασίας  του Κόλπου (GCC), καθώς επίσης παρόμοιο ιστορικό παρελθόν και παράδοση στα μοναρχικά πολιτεύματα . Κυρίως , όμως, οι πληθυσμοί των χωρών αυτών έχουν αναμειχθεί μεταξύ τους με γάμους σε κάθε κοινωνικό επίπεδο , ακόμη και στο ανώτερο που φτάνει μέχρι τη Βασιλική οικογένεια”.

Οι Καταριανοί είναι πολύ ανήσυχοι διότι το εμπάργκο από αέρα, γη και θάλασσα έχει απομακρύνει και παιδιά από τους γονείς τους.

“Στην πραγματικότητα, από την εποχή αποκλεισμού του Βερολίνου , η οποία θεωρήθηκε ως μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, και του Ψυχρού πολέμου μεταξύ θανάσιμων ιδεολογικά αντιπάλων, έχει να υπάρξει τέτοια κατάσταση στην οποία άμαχος πληθυσμός έχει σκόπιμα υποβληθεί σε τόσο σκληρά μέτρα εν καιρώ ειρήνης”.

“Ευτυχώς κάποιες χώρες που εφαρμόζουν τον αποκλεισμό του Κατάρ, ανακοίνωσαν ήδη εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους , προσφέροντας ελπίδα στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πλήθος δρακόντειων μέτρων τιμωρητικού χαρακτήρα , συμπεριλαμβανομένου και τον χωρισμό των οικογενειών” λένε Καταριανοί οικογενειάρχες οι οποίοι έχουν δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά τους που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

(φωτό: AP Photo/Malak Harb)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα