Εκλογές στην Κύπρο: Τα φαβορί, οι εκτιμήσεις και η μεγάλη πρόκληση

Εκλογές στην Κύπρο: Τα φαβορί, οι εκτιμήσεις και η μεγάλη πρόκληση
Εκλογές στην Κύπρο Εκλογές στην Κύπρο

Κούρσα για τρεις υποψηφίους και ένα μεγάλο φαβορί είναι οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή με φόντο το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Σε υψηλούς τόνους, αλλά χωρίς τις ακρότητες του παρελθόντος, έκλεισε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η προεκλογική περίοδος για τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, που θα κρίνουν την Κυριακή αν θα εκλεγεί αμέσως ο νέος πρόεδρος στη χώρα για να σχηματίσει κυβέρνηση ή θα πρέπει να περιμένουμε ως την επόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, για την ανάδειξη του διαδόχου του Νίκου Αναστασιάδη.

Τη θέση στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας διεκδικούν 14 υποψήφιοι, ωστόσο τρεις είναι οι κύριοι διεκδικητές της προεδρίας.

Ο λόγος για τον πρόεδρο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου, τον εκλεκτό της αριστερής αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ), Ανδρέα Μαυρογιάννη, και τον ανεξάρτητο υποψήφιο, προερχόμενο από τον ΔΗΣΥ αλλά υποστηριζόμενο από το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) και άλλα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τους τρεις κύριους υποψηφίους συνδέει το γεγονός ότι όλοι τους έχουν χρηματίσει στενοί συνεργάτες του επί δεκαετία προέδρου κ. Αναστασιάδη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, που επικράτησε στις προεδρικές εκλογές του 2013 και του 2018 και δεν έχει δυνατότητα τρίτης θητείας, είχε ως δεξί του χέρι στον ΔΗΣΥ τον κ. Νεοφύτου, κυβερνητικό εκπρόσωπο αρχικά και κατόπιν υπουργό Εξωτερικών τον κ. Χριστοδουλίδη, και βασικό διαπραγματευτή για το Κυπριακό τον κ. Μαυρογιάννη.

Τα τρία φαβορί για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Τα τρία φαβορί για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Προβάδισμα Χριστοδουλίδη στις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, σαφές προβάδισμα φέρεται να διατηρεί ο κ. Χριστοδουλίδης, ως νέα παρουσία που δεν δεσμεύεται από τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία έχουν κυβερνήσει την Κυπριακή Δημοκρατία αφότου αποχώρησε από την προεδρία ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ανέλαβε πρώτα ο Δημήτρης Χριστόφιας του ΑΚΕΛ το 2008 και μετά ο νυν πρόεδρος.

Στον β’ γύρο, αφού θεωρείται απίθανο ο κ. Χριστοδουλίδης να πιάσει στον α’ γύρο το απαραίτητο ποσοστό του 50% +1, αναμένεται να βρεθεί ένας εκ των δύο άλλων συνδιεκδικητών με σχεδόν ίσες πιθανότητες, αλλά η δεύτερη θέση θα παίξει τεράστιο ρόλο τόσο για την εβδομάδα πριν τον επαναληπτικό γύρο της 12ης Φεβρουαρίου όσο και για το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο της Κύπρου.

Σαφή παράσταση νίκης έχει ο κ. Χριστοδουλίδης, με το 50% περίπου των πολιτών στις δημοσκοπήσεις να αναμένουν ότι εκείνος θα διαδεχθεί τον κ. Αναστασιάδη, ενώ σε κάθε σενάριο, είτε απέναντι στον κ. Νεοφύτου είτε απέναντι στον κ. Μαυρογιάννη, ο τέως υπουργός Εξωτερικών φέρεται ως ο επικρατέστερος στον β’ γύρο.

Υποψήφιοι όμως είναι άλλοι 11 Κύπριοι πολίτες, που έχουν προσθέσει το δικό τους χρώμα στην προεκλογική εκστρατεία. Όλοι οι υποψήφιοι θα είναι σε ένα, ενιαίο ψηφοδέλτιο για να επιλέξει κάθε πολίτης ποιον προτιμά.

Ένας εκ των διεκδικητών της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών του Αναστασιάδη και προηγουμένως κυβερνητικός εκπρόσωπος Ένας εκ των διεκδικητών της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών του Αναστασιάδη και προηγουμένως κυβερνητικός εκπρόσωπος

Με φόντο το Κυπριακό

Όπως προκύπτει, στο σημαντικότερο πρόβλημα του τόπου, το Κυπριακό, οι τρεις βασικοί ανθυποψήφιοι δεν εμφανίζονται στην κοινή γνώμη με ανοιχτές ή σημαντικές διαφορές.

Και οι τρεις ομνύουν στο Πλαίσιο Γκουτέρες για λύση του Κυπριακού, αν και προτείνουν διαφορετικά επιμέρους μέτρα διάρρηξης του αδιεξόδου (ο Χριστοδουλίδης διορισμό απεσταλμένου από την ΕΕ, ο Νεοφύτου ένταξη στο ΝΑΤΟ, και ο Μαυρογιάννης συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με τους Τουρκοκύπριους πριν τη λύση).

Εντούτοις, το γεγονός ότι ο Χριστοδουλίδης στηρίζεται από κόμματα που διαφωνούν με τη λύση Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ επιπλέον είναι ο υπουργός Εξωτερικών του Αναστασιάδη που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό, αντανακλά στην υποψηφιότητά του ως υποψηφιότητα συνέχειας στο ίδιο μήκος κύματος πολιτικής που ακολούθησε ο Αναστασιάδης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στον βαθμό που το Κυπριακό εξακολουθεί να προκρίνεται ως το σημαντικότερο κριτήριο για τη διαμόρφωση της επιλογής στην κάλπη, η άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των υποψηφίων επιτρέπει στα κομματικά επιτελεία να επικεντρωθούν σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, και το Κυπριακό να μην αποτελέσει βαρόμετρο για διαμόρφωση συμμαχιών στο β’ γύρο, κάτι που θα σήμαινε κομματικές υπερβάσεις.

Μία άλλη παράμετρος έντονου πολιτικού ενδιαφέροντος για την επόμενη μέρα των εκλογών, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, είναι η υπαρξιακή διάσταση που λαμβάνουν οι εκλογές για τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Ο μεν ΔΗΣΥ έχει ήδη διχοτομηθεί και ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπόσχεται κυβέρνηση με τη συμμετοχή και ανθρώπων του νυν κυβερνώντος κόμματος, ενώ ενδεχόμενος αποκλεισμός του Ανδρέα Μαυρογιάννη από τον πρώτο γύρο των εκλογών, θα προκαλέσει τριγμούς στο ΑΚΕΛ, ένα κόμμα εξουσίας για το οποίο ενδεχόμενη ήττα θα σημαίνει τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών μακριά από τα κέντρα αποφάσεων στο νησί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα