Εκπαιδεύοντας τη… ”διαφορετικότητα”

default image

Πώς το εκπαιδευτικό σύστημα αλλάζει ''όψη'' ανάλογα με τη γεωγραφική του θέση. Εικόνες που το αποδεικνύουν περίτρανα (Pics)

Η παιδεία όπως είναι γενικώς παραδεδεγμένο αποτελεί το μέσο για ένα καλύτερο κόσμο, χωρίς ανισότητες, μηδενικές κοινωνικές διακρίσεις, κατανόηση της έννοιας των δικαιωμάτων και ίσες ευκαιρίες για όλους στην ζωή ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος, φύλου, κοινωνικής ή οικονομικής θέσης.

Η εκπαίδευση είναι ο βασικός παράγοντας διαμόρφωσης της κουλτούρας καθώς και της διαδικασίας κοινωνικοποίησης του ατόμου σε όποια κοινωνία κι αν αυτό μεγαλώνει.

Η γενική αυτή παραδοχή αποκτά διαφορετικές διαστάσεις ανάλογα με τις γεωγραφικές συντεταγμένες που εξετάζεται.

Το εγχείρημα του φωτογράφου Julian Germain απεικονίζει με τον πιο προφανή τρόπο τις διαφορές στα εκπαιδευτικά συστήματα ανά τον κόσμο, τονίζοντας πάντα τη σημασία της εκπαίδευσης, σε όλα τα σημεία του χάρτη.

Από το 2004 γυρνά τον κόσμο και φωτογραφίζει μαθητές εν ”ώρα εργασίας” στις σχολικές αίθουσες, αποκαλύπτοντας πως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας εισέρχονται και επηρεάζουν το εκπαιδευτικό σύστημα.

Σαφείς φωτογραφικές οδηγίες δεν υπήρξαν, καθώς ο φωτογράφος ήθελε οι μαθητές να αισθάνονται ελεύθεροι στο φυσικό τους περιβάλλον για να απαθανατίσει με ακρίβεια εκείνο το εσωτερικό μήνυμα που δεν επιδέχεται παρεμβάσεις τρίτων.

Τμήματα μεικτά και τάξεις μόνο με αγόρια ή κορίτσια, τάξεις με μαθητικές στολές και πειθαρχία. Στον αντίποδα αίθουσες γεμάτες χαμόγελα και χρώματα, είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η κουλτούρα του κάθε λαού παίζει καθοριστικό ρόλο και ενυπάρχει σε όλο το φάσμα της ζωής μικρών και μεγάλων.

Ο τρόπος που υπάρχουν μέσα στη σχολική αίθουσα καταδεικνύει τον τρόπο που θα υπάρχουν μέσα στην κοινωνία που θα τους υποδεχθεί ως ενήλικα όντα, πάντα στα αυστηρά πλαίσια που ορίζει ο τρόπος ζωής τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα