Εκρήξεις στη Βηρυτό: “Ένα κομμάτι κάθε Λιβανέζου πέθανε”

Εκρήξεις στη Βηρυτό: “Ένα κομμάτι κάθε Λιβανέζου πέθανε”
Εκρήξεις στη Βηρυτό AP

Η Nour Al Halabi, κάτοικος της Βηρυτού περιγράφει τις στιγμές αγωνίας μετά τη φονική έκρηξη. "Εκείνη την ημέρα ένα κομμάτι κάθε Λιβανέζου πέθανε". Οι σκέψεις για την επόμενη μέρα.

“Ακόμα προσπαθώ να κατανοήσω τι συνέβη. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω. Είναι σαν εφιάλτης, δεν ξέρω πως να το περιγράψω. Είναι καταστροφικό”.

Η φονική έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 17.00 τοπική ώρα σε λιμενική περιοχή της Βηρυτού όπου αποθηκεύονται εξαιρετικά εκρηκτικά υλικά. Οι πιο πρόσφατοι απολογισμοί καταγράφουν πάνω από 100 νεκρούς, σχεδόν 4.000 τραυματίες ενώ πολλοί είναι αυτοί που αγνοούνται.

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη. Οι εικόνες της καταστροφής συγκλονίζουν.

Το News 24/7 ήρθε σε επικοινωνία με μια κάτοικο της Βηρυτού, την 22χρονη Nour Al Halabi. Η ίδια περιγράφει το μέγεθος της καταστροφής, την αντίδραση των πολιτών αλλά και του κράτους.

“Όταν συνέβη η έκρηξη ήμουν στο δωμάτιό μου και ντυνόμουν. Βρισκόμουν κοντά στη ντουλάπα όταν ένας διαπεραστικός ήχος “τρύπησε” τα αυτιά μου. Μπορώ ακόμα να τον επαναφέρω στη μνήμη μου. Παρά το γεγονός πως το σπίτι μου απέχει περίπου μιάμιση ώρα από το σημείο ο ήχος της έκρηξης ήταν εκκωφαντικός”.

Αρχικά πιστέψαμε πως επρόκειτο για κάποια φυσική καταστροφή. Το μόνο που θυμάμαι είναι την μητέρα μου να τρέχει πανικόβλητη. Όταν ανοίξαμε την τηλεόραση και συνειδητοποιήσαμε τι είχε συμβεί τα “χάσαμε”.

Ένας άνδρας κουβαλά μια γυναίκα ανάμεσα στα συντρίμια των καταστροφικών εκρήξεων που σημειώθηκαν στη Βηρυτό AP

Προσπαθούσα να σκεφτώ αν έμεναν άνθρωποι που ξέρω κοντά στο σημείο της έκρηξης και δεν μπορούσα. Είναι αυτές οι στιγμές που το μυαλό σου παγώνει. Όλα σταματάνε. Δεν μπορούσα να θυμηθώ ούτε τα ονόματά τους.

Γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που το σπίτι τους καταστράφηκε εξαιτίας των εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού, κι’ αυτό ραγίζει την καρδιά μου. Πολλοί φίλοι μου εκείνη την ώρα έφευγαν από τη δουλειά τους. Ευτυχώς κανείς από αυτούς που ξέρω δεν τραυματίστηκε θανατηφόρα”.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία της πόλης είναι γεμάτα τραυματίες. Είναι άγνωστο ακόμη πόσοι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

Ένα σοκ για ολόκληρη την ανθρωπότητα

Η Nour μιλώντας για το τραγικό συμβάν κάνει συχνά παύσεις στο λόγο της και προσπαθεί να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψει τα όσα συνέβησαν. Όπως εξηγεί, τα όσα διαδραματίστηκαν αποτελούν ένα “σοκ” για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

“Αυτό που πραγματικά με συγκινεί είναι το πόσοι άνθρωποι άνοιξαν τα σπίτια τους για τους πληγέντες της καταστροφής. Πόσοι έδωσαν αίμα, πόσα τηλεφωνήματα δέχτηκα αλλά και πήρα. Μέσα από όλη αυτή την καταστροφή αναδύονται αισθήματα ανθρωπιάς. Με κάποιο τρόπο όλα αυτά αποκαθιστούν την πίστη μου στον άνθρωπο”.

Βηρυτός. AP

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ντιάμπ, σχολίασε ενώπιων του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας πως είναι “απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης”.

Παράλληλα δεσμεύτηκε πως “Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει” για την πολύνεκρη καταστροφή.

Οι αρχές είναι απούσες

“Όσον αφορά τις αρχές, απλά δεν είναι παρούσες”, εκφράζει η Nour με αγανάκτηση. “Ήμασταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση ήδη πριν τις εκρήξεις. Υπάρχει διαφθορά και αυτό που συνέβη είναι το “κερασάκι στην τούρτα”. Είμαι πολύ θυμωμένη γιατί εξαιτίας τους φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση.

Μόλις θάψουμε τους ανθρώπους μας και αντιληφθούμε τα όσα συνέβησαν, ο κόσμος θα εξεγερθεί. Η επανάσταση στο Λίβανο είχε ήδη ξεκινήσει από τις 17 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι να ρίξουμε την κυβέρνηση. Δεν αρμόζει σε κανέναν άνθρωπο με αξιοπρέπεια να ζει υπό τις συνθήκες που ζούμε εμείς τώρα.”

“Δεν ξέρω πως να περιγράψω την κατάσταση. Εκείνη τη μέρα ένα κομμάτι κάθε Λιβανέζου πέθανε. Ελπίζω από τα βάθη της καρδιάς μου η Βηρυτός να αναγεννηθεί μέσα από τα συντρίμμια. Είναι η “καρδιά” της χώρας μας. Μια πόλη που καθένας μπορεί να εκφραστεί με ελευθερία και να ονειρευτεί”, περιγράφει η Nour.

Βηρυτός. AP

Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει

Και ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν ασφυκτικά με ολοένα και περισσότερα θύματα που καταφθάνουν, οργανισμοί του Λιβάνου κάνουν προσπάθειες συγκέντρωσης πόρων. Παρακάτω καταγράφονται ορισμένοι τρόποι μέσω των οποίων μπορεί κανείς να συνεισφέρει:

The Lebanese Red Cross: Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου, μεταξύ άλλων, παρέχει ασθενοφόρα και πρώτες βοήθειες, όπου υπάρχει ανάγκη. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter, έχουν ήδη στηθεί “σταθμοί” στη Βηρυτό για παροχή άμεσης βοήθειας. Μπορείτε να συνεισφέρετε εδώ.

Impact Lebanon: Μέσω αυτής της ιστοσελίδας μπορεί κανείς να δωρίσει χρήματα με σκοπό τη στήριξη ανθρώπων που έχουν πληγεί από τη φονική έκρηξη. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 2 εκατ. λίρες Λιβάνου. Μπορείτε να συνεισφέρετε εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα