Ελισάβετ: Η Βασίλισσα πέθανε, οι Ιρλανδοί κάνουν πάρτι στο Twitter

Ελισάβετ: Η Βασίλισσα πέθανε, οι Ιρλανδοί κάνουν πάρτι στο Twitter
Διαμαρτυρία κατά της Βασίλισσας το 2011 AP

Ο θάνατος της Ελισάβετ προκαλεί αγωνία στους Ενωτικούς της Βορείου Ιρλανδίας, και υπάρχει λόγος σοβαρός. Η σημασία των κινήσεων του Κάρολου.

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, η Βασίλισσα Ελισάβετ ακύρωνε προγραμματισμένο ταξίδι της στη Βόρεια Ιρλανδία, μετά από συμβουλές των γιατρών της. Ήταν το πρώτο “καμπανάκι” πως η υγεία της δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

Ο θάνατός της ένα χρόνο μετά, συνοδεύτηκε από συλλυπητήριά της στη βρετανική βασιλική οικογένεια, από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Επισήμως, ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο της Ελισάβετ Β΄, χαρακτηρίζοντάς την “μια αξιοσημείωτη φίλη της χώρας” που “διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για τη μακροχρόνια φιλία” των δύο κρατών.

Με την ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ στα 96 της χρόνια, το θέμα έγινε όπως ήταν αναμενόμενο πρώτο παγκόσμιο trend στο Twitter. Και μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών να έσπευσε να αποτίσει φόρο τιμής στην εκλιπούσα, ωστόσο η εικόνα ήταν διαφορετική για τους Ιρλανδούς χρήστες.

Βασίλισσα Ελισάβετ (1926-2022): Η ζωή της

Η αλήθεια είναι πως η Βασίλισσα ήταν ιδιαιτέρως αγαπητή για τους Ενωτικούς της Βορείου Ιρλανδίας, καθώς έβλεπαν τη μοναρχία ως μια “κόλλα” που διατηρεί την ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ζωή της Ελισάβετ κράτησε περίπου όσα τα χρόνια κατά τα οποία το βόρειο τμήμα της Ιρλανδίας έχει περάσει σε βρετανική κυριαρχία, ενώ η επίσκεψή της στη Βόρεια Ιρλανδία το 2011, είχε ιδιαιτέρως συμβολική αξία. Ο τελευταίος βρετανός μονάρχης που την επισκέφθηκε ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος ο Ε’ το 1911, όταν αποτελούσε ακόμα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το τότε τετραήμερο ταξίδι της είχε ως στόχο να ενθαρρύνει “την σύσφιξη των σχέσων των δύο πλευρών”, που έχουν περάσει από χίλια κύματα.

Για τους Ενωτικούς, η Βασίλισσα ήταν το σύμβολο της κυριαρχίας της Μεγάλης Βρετανίας στα εδάφη αυτά. Για πολλούς, ο θάνατός της θα προκαλέσει άγχος και φόβο για το συνταγματικό μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και μια βαθιά αίσθηση απώλειας. Ο θάνατός της έρχεται μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία, που έχουν ανοίξει πάλι οι συζητήσεις για δημοψήφισμα για το μέλλον της περιοχής.

Παράλληλα, βάσει απογραφής φαίνεται πως οι Καθολικοί στη Βόρεια Ιρλανδία, έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε δημογραφικό επίπεδο. Μάλιστα, για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια, αναμένεται η πλειοψηφία των κατοίκων να μην είναι Προτεστάντες, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες. Πλέον, το σύμβολο σταθερότητας μετά τις μακροχρόνιες αναταραχές “έφυγε”, και μένει να δούμε αν ο Κάρολος θα μπορούσε να παίξει αυτό τον ρόλο.

Είναι χαρακτηριστικό, πως το 2011 η Βασίλισσα είχε υποκλιθεί στα μνημεία των πεσόντων της Εξέγερσης του 1916, κάτι που είχε εκπλήξει πολλούς. Συγκεκριμένα, είχε καταθέσει στεφάνι υπέρ των ιρλανδών πατριωτών που έπεσαν στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Βρετανών, κάτι που θεωρήθηκε ως μια κίνηση ιστορικής και πολιτικής βαρύτητας.

Παράλληλα, μαζί με τον Φίλιππο είχαν επισκεφθεί το αρχηγείο της GAA, όπου 14 πολίτες πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις του Στέμματος το 1920 κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας. Η Βασίλισσα είχε επιλέξει μάλιστα να μιλήσει στη τοπική διάλεκτο, δίνοντας “σήμα” για εκτόνωση της όποιας έντασης αλλά κυρίως, προσπαθώντας να κατευνάσει τη κοινή γνώμη της πλευράς των Καθολικών για τις περασμένες δεκαετίες.

Η Ελισάβετ στο Irish War Memorial Gardens για τους νεκρούς Ιρλανδούς του πρώτου παγκοσμίου πολέμου AP

Τόνιζε τότε πως “θα θέλαμε τα πράγματα να είναι διαφορετικά”, και μίλησε για τη “θεραπεία του ρήγματος”. Το 2012 είχε συναντήσει άλλωστε στο Μπέλφαστ τον Martin McGuinness, πρώην ανώτερο διοικητή στον IRA. Αυτή η προσέγγιση μεταξύ των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και της ιρλανδικής πλευράς, συνεχίστηκε και το 2014 όταν η Βασίλισσα διοργάνωσε ένα κρατικό συμπόσιο στο Windsor, με επίτιμο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο Michael D Higgins. Στο συμπόσιο ήταν και ο Mr McGuinness.

Οι παραπάνω κινήσεις εξόργισαν ωστόσο αρκετούς Ενωτικούς που θεώρησαν πως το Στέμμα έχει “μαλακώσει” πολύ τη προσέγγισή του, αλλά και πολλούς Καθολικούς που έκαναν λόγο για υποκρισία. Όπως καταλαβαίνετε, μετά τον θάνατό της, ουκ ολίγοι Ιρλανδοί θυμήθηκαν τη σκοτεινή προιστορία, και ξέσπασαν κατά της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού όπως εκφράστηκε από τη βρετανική πλευρά στο πρόσφατο παρελθόν, και παρά τις παραπάνω προσπάθειες εκτόνωσης από πλευράς Μπάκιγχαμ.

Διαμαρτυρία κατά της Βασίλισσας το 2011 AP

Η εικόνα ήταν η εξής: Κόρνες και γιορτή στο Derry.

Ανάλογο το κλίμα και στο Δουβλίνο.

Άλλοι υπενθύμισαν κάποιες θολές πτυχές.

Και γενικότερα οι περισσότεροι κατέκριναν σε κάθε τόνο την επεκτατική πολιτική της “Αυτοκρατορίας”. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση χρήστη που έγραψε:

“Τρέφω βαθιά εκτίμηση για τη Βασίλισσα Ελισάβετ ως άνθρωπο, μητέρα και γιαγιά. Ωστόσο ήταν επικεφαλής μιας μοναρχίας που επωφελήθηκε από τη συστηματική εκμετάλλευση της Ιρλανδίας και της Ινδίας για αιώνες. Επομένως, τη περιφρονώ ως μονάρχη!”.

ΥΓ. Με αφορμή τα παραπάνω

Δείτε: Τα Κορίτσια του Ντέρι (Derry Girls) στο Netflix.

Διαβάστε: Τα βιβλία του Adrian McKinty με πρωταγωνιστή τον Σον Ντάφι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα