Ένα βιβλίο τα κάνει όλα λίγο πιο εύκολα

Ένα βιβλίο τα κάνει όλα λίγο πιο εύκολα

Όπου κι αν ταξιδέψει κανείς στην Iνδία, πέρα από τα εντυπωσιακά της αξιοθέατα και τις μεγάλες ξενοδοχειακές της μονάδες, θα διαπιστώσει εύκολα ότι η φτώχεια και οι φυλετικές διακρίσεις είναι παντού.

Οι μεγάλες ανισότητες στην ινδική κοινωνία ξεκινούν από το σχολείο, καθώς οι κατώτατες κάστες, όπως είναι οι παραδοσιακές φυλές και οι Νταλίτ, υφίστανται διακρίσεις εξαιτίας της καταγωγής τους ακόμα και από το κράτος. Εκατομμύρια κάτοικοι ζουν περιθωριοποιημένοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι. Στην περιοχή Σμαστιπούρ, όπου ζουν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι τα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης είναι τεράστια. Οι εκπαιδευτικοί είναι λίγοι για τον αριθμό των παιδιών και οι τοπικές αρχές δεν φροντίζουν ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος για την ισότητα στην εκπαίδευση. Το 52% των παιδιών δεν έχει πρόσβαση σε σχολικά βιβλία.

Η 13χρονη Priyanshu, είναι μαθήτρια στο γυμνάσιο και έχει ήδη πετύχει πολλά στη ζωή της. Έχει φτάσει στην 8 τάξη παρά την καταγωγή της, κάτι που αποτελεί κατόρθωμα καθώς το 75% των παιδιών εκτός σχολείων ανήκουν σε μειονότητες και κατώτερες φυλετικές κάστες. «Πηγαίνω στην 8 τάξη. Στο σχολείο πήρα μέρος σε ένα πρόγραμμα της ActionAid, στο οποίο μάθαμε όσα λέει ο νόμος σχετικά με την εκπαίδευση. Εκεί μάθαμε ότι είναι ευθύνη του κράτους να μας μοιράζει βιβλία στην ώρα τους».

 

H Priyanshu (δεξιά) με μία συμμαθήτριά της και τον καθηγητή τους

Το πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται η Priyanshu μαθαίνει στα παιδιά του σχολείου τα δικαιώματά τους αλλά και ότι σχετίζεται με την εφαρμογή του νόμου για το δικαίωμα στην πληροφορία. Ο συγκεκριμένος νόμος της Ινδίας, προβλέπει ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να απαντήσει γραπτά μέσα σε 30 μέρες σε αιτήματα πολιτών που ακολουθούν αυτήν τη διαδικασία.

Κάτι αντίστοιχο έκανε και η τάξη της Priyanshu. Απαίτησε να μάθει και γραπτώς γιατί οι υπεύθυνοι της περιοχής τους δεν τους έστελναν βιβλία στο σχολείο τους. «Αποφασίσαμε όλοι να κάνουμε αίτηση για να μάθουμε γιατί δεν μας στέλνουν βιβλία. Επίσης, αποφασίσαμε να μιλήσουμε και σε δημοσιογράφους! Το αποτέλεσμα ήταν 25 μέρες μετά την αίτηση, το σχολείο μας να διαθέτει βιβλία μαθηματικών, γλώσσας (χίντι) και κοινωνικών επιστημών. Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε βιβλία πριν από τις εξετάσεις».

Οι μικροί μαθητές δεν κατάφεραν μόνο αυτό. Οι τοπικές αρχές τους υποσχέθηκαν ότι θα τους δώσουν τα βιβλία για όλες τις τάξεις μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και έτσι 255 μαθητές στο γυμνάσιο Kalyanpur απόλαυσαν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid στην Ινδία εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα