Ενταφιάστηκε εκ νέου το λείψανο του Γιάσερ Αραφάτ

default image

Το λείψανο του Γιάσερ Αραφάτ επανατοποθετήθηκε στον τάφο του. Αν αποδειχθεί ότι δηλητηριάστηκε, οι Παλαιστίνιοι θα προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Έπειτα από 3 μήνες τα αποτελέσματα      

Επανατοποθετήθηκε στον τάφο του η σορός του Γιάσερ Αραφάτ ύστερα από τη σημερινή εκταφή του, οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του, στο πλαίσιο της έρευνας για τις κατηγορίες ότι δηλητηριάστηκε, ανακοίνωσαν επίσημες παλαιστινιακές πηγές.

“Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε, ο τάφος σφραγίστηκε εκ νέου και τα δείγματα παραδόθηκαν στους γάλλους, ελβετούς και ρώσους εμπειρογνώμονες” είπαν αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην παλαιστινιακή επιτροπή που ερευνά τα αίτια θανάτου του Αραφάτ.

Αν τα δείγματα που ελήφθησαν από το λείψανο του Γιάσερ Αραφάτ επιβεβαιώσουν την υπόθεση ότι ο εκλιπών Παλαιστίνιος ηγέτης δηλητηριάστηκε, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες θα προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

“Αν έχουμε την απόδειξη ότι ο Γιάσερ Αραφάτ δηλητηριάστηκε, θα προσφύγουμε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο”, δήλωσε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής επιτροπής έρευνας Ταουφίκ Τιράουϊ σε συνέντευξη Τύπου.

“Θα είναι η πρώτη περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι θα προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αφού θα έχουν εξασφαλίσει το καθεστώς κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ”, πρόσθεσε.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται την Πέμπτη να αποφασίσει όσον αφορά το παλαιστινιακό αίτημα για τη χορήγηση του καθεστώτος κράτους μη μέλους στον ΟΗΕ, το οποίο θα του ανοίξει το δρόμο για την προσχώρησή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Το δικαστήριο αυτό μπορεί να ασκήσει δίωξη μόνον για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί σε ένα συμβαλλόμενο κράτος ή από έναν πολίτη ενός συμβαλλόμενου κράτους.

“Τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά έπειτα από τρεις μήνες”, δήλωσε παράλληλα ο Αμπντάλα Μπασίρ, πρόεδρος της ιατρικής ομάδας της παλαιστινιακής επιτροπής που διερευνά τα αίτια θανάτου του Αραφάτ. “Τα δείγματα ήταν μικρά, μόνον λίγα χιλιοστά του γραμμαρίου, και 20 δείγματα δόθηκαν στην κάθε πλευρά, οι οποίες πήραν όλες τα ίδια δείγματα ώστε να μπορούμε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα”, σημείωσε.

Τα δείγματα δόθηκαν σε Γάλλους, Ελβετούς και Ρώσους ειδικούς, οι οποίοι μετέβησαν στην Ραμάλα για να εξετάσουν αν ο Αραφάτ δηλητηριάστηκε από πολώνιο 210, όπως υποστήριζε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα τον Ιούλιο.

“Αν τα αποτελέσματα αποδείξουν την παρουσία πολωνίου, θα έχουμε μια απάντηση. Αν οι ειδικοί δεν βρουν πολώνιο, θα τους ζητήσουμε να ερευνήσουν για άλλα ίχνη δηλητηρίου”, πρόσθεσε ο Μπασίρ.

Παράλληλα η χήρα του Αραφάτ, Σούχα, δήλωσε σήμερα ότι έδωσε την έγκρισή της για την εκταφή του λειψάνου του Παλαιστίνιου ηγέτη επειδή όλοι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να πάρουν μια απάντηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα