Έντιθ Κάβελ: Η ηρωίδα νοσοκόμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου – Συνελήφθη και εκτελέστηκε

Έντιθ Κάβελ: Η ηρωίδα νοσοκόμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου – Συνελήφθη και εκτελέστηκε
Η Έντιθ Κάβελ, έσωσε στρατιώτες χωρίς διακρίσεις κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, συνελήφθη και εκτελέστηκε ASSOCIATED PRESS

"Δεν μπορώ να σταματήσω, όσο υπάρχουν ζωές που μπορούν να σωθούν", είναι μία από τις φράσεις που αποδίδονται στην Βρετανή νοσοκόμα, που έμεινε στην ιστορία, για τη διάσωση στρατιωτών, χωρίς διακρίσεις. Στα 49 της, όταν εκτελέστηκε, ήταν ήδη πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής στο Βέλγιο.

Την ηρωίδα Βρετανή Έντιθ Κάβελ τιμά η Google με το σημερινό Doodle.

Η Έντιθ Λουίζα Κάβελ (Edith Louisa Cavell, 4 Δεκεμβρίου 1865 – 12 Οκτωβρίου 1915) ήταν Βρετανή νοσοκόμα. Τιμάται για τη διάσωση ζωών στρατιωτών από όλες τις πλευρές χωρίς διακρίσεις και για τη συμβολή της στην απελευθέρωση περίπου 200 συμμάχων στρατιωτών από το γερμανοκρατούμενο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενέργεια για την οποία συνελήφθη.

Παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο, όπου βρέθηκε ένοχη εσχάτης προδοσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο. Παρά τη διεθνή πίεση που ασκήθηκε προκειμένου να της δοθεί χάρη, δολοφονήθηκε από ένα γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα. Η εκτέλεσή της προκάλεσε διεθνή καταδίκη και έλαβε εκτεταμένη κάλυψη από τον τύπο.

Είναι κυρίως γνωστή για τη ρήση της «ο πατριωτισμός δεν είναι αρκετός». Οι ισχυρές αγγλικανικές πεποιθήσεις της, την ώθησαν να προσφέρει βοήθεια σε οποιονδήποτε τη χρειαζόταν, είτε επρόκειτο για αντιπάλους είτε για συμμάχους. Της αποδίδεται επίσης η φράση, «Δε μπορώ να σταματήσω όσο υπάρχουν ζωές που μπορούν αν σωθούν».

Η μνήμη της τιμάται από την Αγγλικανική Εκκλησία στις 12 Οκτωβρίου, αν και δεν πρόκειται για εορτασμό της ως αγίας, με την παραδοσιακή έννοια του όρου.

Η Κάβελ, όντας 49 ετών κατά την εκτέλεσή της, ήταν ήδη πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής στο Βέλγιο.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα