Επαναλειτουργία των βάσεων της σε Κούβα και Βιετνάμ, σκέφτεται η Ρωσία

default image

Οι συγκεκριμένες βάσεις είχαν κλείσει στις αρχές της νέας χιλιετίας, στο πλαίσιο του σχεδίου για μείωση της ρωσικής παρουσίας σε όλο τον κόσμο

Την επαναλειτουργία στρατιωτικών βάσεων στο Βιετνάμ και την Κούβα, σκέφτεται η Ρωσία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της χώρας Νικολάι Πανκόφ, όπως αναφέρουν την Παρασκευή ρωσικά ΜΜΕ.

“Εξετάζουμε το θέμα”, δήλωσε ο Πανκόφ στο ρωσικό κοινοβούλιο. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία διέθετε στρατιωτικές βάσεις στις συγκεκριμένες χώρες κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Η βάση των υπηρεσιών πληροφοριών Λούρδες στην Κούβα και η ναυτική βάση Καμ Ραν στο Βιετνάμ έκλεισαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στο πλαίσιο του σχεδίου για περιορισμό της στρατιωτικής παρουσίας σε όλο τον κόσμο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Από τότε, ωστόσο, η εξωτερική πολιτική της Μόσχας έγινε πιο επιθετική, οδηγώντας σε εντάσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, σε συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Συρία και στην παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Πανκόφ δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας “επανεξετάζει” την απόφαση για το κλείσιμο των βάσεων, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όλα αυτά την ώρα που οι ΗΠΑ είναι στη διαδικασία να “ζεστάνουν” τις σχέσεις τους με την Κούβα, η οποία κατά την εποχή της ΕΣΣΔ, είχε προσφέρει στην Μόσχα την πλησιέστερη στρατιωτική βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις 97 χιλιόμετρα από τα νησιά Κις της Φλόριντα.

“Η παγκόσμια κατάσταση δεν είναι στατική, είναι ρευστή και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στις διεθνείς καταστάσεις και την ασφάλεια. Ως εκ τούτου, είναι πολύ φυσικό όλες οι χώρες να αξιολογούν αυτές τις αλλαγές σύμφωνα με τα εθνικά τους συμφέροντα και να λαμβάνουν μέτρα που κρίνουν κατάλληλα”, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα