Επεισόδια στην Τυνησία μετά την αυτοπυρπόληση φωτορεπόρτερ

Επεισόδια στην Τυνησία μετά την αυτοπυρπόληση φωτορεπόρτερ

Ο Αμπντεραζάκ Ζεργκί, κατέληξε μετά την αυτοπυρπόλησή του, στην οποία φέρεται να προχώρησε διαμαρτυρόμενος για τα άλυτα κοινωνικά προβλήματα στην πόλη Κασερίν.

Επεισόδια ξέσπασαν τη Δευτέρα ανάμεσα σε διαδηλωτές και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας της Τυνησίας στην πόλη Κασερίν (δυτικά) μετά την αυτοπυρπόληση τυνήσιου φωτοειδησεογράφου, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο φωτοειδησεογράφος, ο Αμπντεραζάκ Ζεργκί, κατέληξε μετά την αυτοπυρπόλησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα άλυτα κοινωνικά προβλήματα στην πόλη, κατά τις ίδιες πηγές.

Πριν από οκτώ χρόνια, η αυτοπυρπόληση του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ενός πλανόδιου μικροπωλητή, έγινε η σπίθα που πυροδότησε μια σειρά εξεγέρσεων που ανέτρεψαν αυταρχικούς ηγέτες στον αραβικό κόσμο και αποκλήθηκε «Αραβική Άνοιξη».

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διασκορπίσουν εξοργισμένους διαδηλωτές που ύψωσαν οδοφράγματα κι έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων στο κέντρο της Κασερίν, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Σε βίντεο που μοιράστηκε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook πριν από τον θάνατό του, ο Ζεργκί κατήγγειλε πως κάθε φορά που οι άνεργοι στην πόλη του ετοιμάζονται να διαδηλώσουν, διαπράττονται επιθέσεις εξτρεμιστών για να φιμωθεί κάθε φωνή διαμαρτυρίας.

«Αυτή είναι μια έκκληση προς τον λαό της Κασερίν, θα κάνω μια επανάσταση μόνος μου», πρόσθεσε.

Η ένωση των τυνήσιων δημοσιογράφων εξάλλου έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στο κράτος για τη διαφθορά που λέει πως μαστίζει τον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Η Τυνησία έχει επαινεθεί από διάφορες πλευρές για την πρόοδό της ως προς την εμπέδωση της δημοκρατίας μετά το 2011, αλλά οι κυβερνήσεις που άσκησαν έκτοτε την εξουσία δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ή να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα