Έρχονται κοινή ακτοφυλακή, συνοριοφυλακή και δακτυλικά αποτυπώματα

default image

Έως τον Ιούνιο η νέα υπηρεσία που θα αντικαταστήσει την Frontex. Αναλυτικά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Τι δήλωσαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Η αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό αποτυπώθηκε στο ίδιο της κείμενο και πλέον από αύριο όσα ξέραμε δεν θα είναι τα ίδια. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, θα υπάρξει πρώτον ταχύτατη απόφαση για το ποιες χώρες προέλευσης θα είναι  ασφαλείας, ενώ έως τους επόμενους έξι μήνες οι ηγέτες της Ε.Ε. δημιουργούν μια νέα υπηρεσία η οποία θα αντικαταστήσει την Frontex.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το κείμενο “οι ελλείψεις, κυρίως όσον αφορά hotspots, μετεγκατάσταση και επιστροφές, πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα”, ενώ θα “διασφαλίζεται η συστηματική και πλήρη αναγνώριση, καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων”.  

Την ίδια ώρα, το κείμενο τονίζει ότι το Συμβούλιο καλείται να εξετάσει ταχύτατα την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ακολουθούν τα συμπεράσματα της Συνόδου:

Με βάση τα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν η Σύνοδος Κορυφής διαπιστώνει τα εξής.

Μετανάστευση

1. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αναπτύξει μια στρατηγική με στόχο την αναχαίτιση της πρωτοφανούς μεταναστευτικής ροής που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ωστόσο, η εφαρμογή είναι ανεπαρκής και πρέπει να επιταχυνθεί.

Για την ακεραιότητα της συνθήκες Σένγκεν που πρέπει να διαφυλαχθεί είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων. Ελλείψεις, κυρίως όσον αφορά hotspots, μετεγκατάσταση και επιστροφές, πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει επειγόντως:

α) να εστιαστούν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, ιδίως με την εξασφάλιση συστηματικών ελέγχων  με σχετικές βάσεις δεδομένων, καθώς και με μηχανισμούς πρόληψης πλαστών εγγράφων.

β) οι ελλείψεις στη λειτουργία των hotspots, πρέπει να αντιμετωπιστούν μεταξύ άλλων με  ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενώ πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο Frontex θα διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία και εξοπλισμό.

γ) διασφαλίζει τη συστηματική και πλήρη αναγνώριση, καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Επίσης πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της άρνησης καταχώρισης.

δ) να εφαρμόζει τις αποφάσεις μετεγκατάστασης.

ε) να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσει την πραγματική επιστροφή και την επανεισδοχή των ανθρώπων που δεν επιτρέπεται να μείνουν και να παρέχουν στήριξη στα κράτη μέλη όσον αφορά τα σχέδια επαναπατρισμού.

στ) να ενισχύσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

ζ) Να διασφαλιστεί η εφαρμογή και η επιχειρησιακή συνέχεια:

• η Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Ανατολική Μεσόγειο – διαδρομή Δυτικών Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να βοηθήσει τα κράτη μη μέλη της ΕΕ κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων για να ολοκληρώσουν τις καταχωρίσεις σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ

• η Σύνοδος Κορυφής της Βαλέτα, ιδίως όσον αφορά την επιστροφή και την επαναπατρισμό και

• η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, της 29ης Νοεμβρίου 2015 και το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να καταβληθούν 3 δισεκ. στην Τουρκία.

η) θα συνεχιστεί η εφαρμογή του εγκεκριμένου προγράμματος επανεγκατάστασης

i) θα συνεχίσει η Σύνοδος Κορυφής να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις μεταναστευτικές ροές ώστε να δρά άμεσα.

2. Το Συμβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει τις εργασίες σχετικά με το μηχανισμό μετεγκατάστασης.

Το Συμβούλιο καλείται να εξετάσει σύντομα την κατάσταση όσον αφορά το Αφγανιστάν.

Το Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου σχετικά με μια «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και του Λιμενικού Σώματος».

Θα δημιουργηθεί ένα εθελοντικό σύστημα υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους και για τα ταξιδιωτικά έγγραφα για την επιστροφή των ανθρώπων στις πατρίδες τους.

Το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη θέση του σχετικά με την «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και του Λιμενικού Σώματος» υπό την Προεδρία της Ολλανδίας.

Η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Εν τω μεταξύ, πρέπει να εφαρμοστούν οι υπάρχοντες κανόνες.

Επίσης θα παρουσιάσει σύντομα μια αναθεωρημένη πρόταση σχετικά με τα σύνορα.

3. Η Προεδρία, η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει υπάρξει πριν από τη συνάντηση του Φεβρουαρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι δηλώσεις Τουσκ – Γιούνκερ για προσφυγικό και Τουρκία

Την ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων της ζώνης Σένγκεν υπογράμμισαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος Τουσκ δήλωσε σχετικά αισιόδοξος μετά την σημερινή συνεδρίαση και τόνισε ότι οι πάντες συμφωνούν πως τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν πρέπει να μένουν απροστάτευτα. Χαρακτήρισε επίσης θετική τη συμφωνία της Frontex με την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Τουσκ ανέφερε ότι είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει υποσχεθεί ότι θα λάβει.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ικανοποιημένος από την θετική υποδοχή των προτάσεων που πρόσφατα υπέβαλε η Ευρωπαΐκή Επιτροπή για τη δημιουργία μίας νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων η οποία θα αντικαταστήσει την Frontex. Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να συμφωνήσουμε επί της προτάσεως της Επιτροπής έως τον Ιούλιο του 2016.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ανέφερε ότι χωρίς αμφιβολία υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν υιοθετηθεί ενώ ανέφερε ότι η Ευρωπαΐκή Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την αναθεώρηση του λεγόμενου Δουβλίνου 2.

Προηγήθηκε “μίνι-σύνοδος” και συνάντηση με Νταβούτογλου

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τόσο με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και στη “μίνι – σύνοδο” των 10+1 χωρών, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα και Τουρκία.

Όσον αφορά στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε και στις δύο συναντήσεις ότι οι ροές δεν έχουν μειωθεί πέραν μιας περιορισμένης μείωσης λόγω καιρού.

“Έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην ΕΕ. Καλωσόρισε την προώθηση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα αυτό επί τη βάσει συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, ότι πρόβλημα δημιουργεί και το καθεστώτος θεωρήσεων [visa] της Τουρκίας με κάποιες χώρες, αναδεικνύοντας ειδικά:

– Την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων (πχ από Πακιστάν, Ιράν, Μαρόκο) στην Τουρκία.

– Την σημασία καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην ΕΕ κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τα ανωτέρω ζητήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά προσθέτοντας ότι πρέπει να εξεταστούν άμεσα στο πλαίσιο Ομάδας Εργασίας που θα συσταθεί. Παράλληλα απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για το προσφυγικό στο πλαίσιο και της σχετικής διϋπουργικής ομάδας εργασίας. 

Στο πλαίσιο της διμερούς με τον Αχμέτ Νταβούτογλου συζητήθηκε πρόγραμμα διμερών συναντήσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε υπουργικό και υπηρεσιακό επίπεδο, στο προσεχές μέλλον.

Ακόμη, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση Συνόδου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, εντός του Φεβρουαρίου, ενώ συμφωνήθηκε η ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας με Βουλγαρία στους τομείς της ενέργειας, διαχείριση υδάτων και μεταφορών / συγκοινωνιών, με το ενδεχόμενο για Σύνοδο το Μάρτιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα