Έρευνα: Αντιμέτωποι με σοβαρές διακρίσεις οι μουσουλμάνοι στην ΕΕ

Έρευνα: Αντιμέτωποι με σοβαρές διακρίσεις οι μουσουλμάνοι στην ΕΕ
** TO GO WITH STORY BY KIRSTEN GRIESHABER ** In this picture taken March 8 2010 'Islam Style' fashion is shown by two models at the brand's headquarters in Witten western Germany. Islam Style is a brand that creates mostly fashion with printed Islamic motives on it. Hijab is the cover of head, face and body. (AP Photo/Frank Augstein) ASSOCIATED PRESS

Φως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Ευρώπη επιχειρεί να ρίξει η δεύτερη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις μειονότητες και τις διακρίσεις

Αντιμέτωποι με διακρίσεις εις βάρος τους βρίσκονται οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα αναφορικά με την αναζήτηση εργασίας και την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA).

Η αναζήτηση εργασίας και η πρόσβαση σε δημόσιες, αλλά και ιδιωτικές υπηρεσίες, είναι μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι που ζουν στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της δεύτερης έρευνας της ΕΕ για τις μειονότητες και τις διακρίσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 10.500 μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών ή απογόνων τους που ζουν σε 15 χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως το μικρό όνομα και το επίθετο ενός ανθρώπου, το χρώμα του δέρματος, ή η χρήση θρησκευτικών συμβόλων στην ενδυμασία – όπως η μαντίλα – μπορούν να πυροδοτήσουν αρνητικές συμπεριφορές που συχνά φτάνουν μέχρι την παρενόχληση.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μουσουλμάνοι αποτελούν σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στην Ευρώπη,  που υπολογίζεται στο 4% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού. Υπγραμίζεται ωστόσο ότι το ποσοστό αυτό ποικίλει από χώρα σε χώρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 46% των μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη ζουν στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός της κάθε χώρας υπολογίζεται σε 4,7 εκατ. ανθρώπους.

A visitor walks past Turkish artist Burak Delier's work "Untitled" which shows a woman covered by a EU flag in the Istanbul Bienal in Istanbul, Turkey, Tuesday, Oct. 4, 2005. Muslim but secular Turkey began talks for eventual membership in the predominantly Christian European Union, a step that Prime Minister Recep Tayyip Erdogan described as an alliance of civilizations. Originally scheduled to begin on Oct. 3, talks formally began after a brief ceremony in the early hours Tuesday after days of intense negotiations nearly caused a Turkish walkout. (AP Photo/Murad Sezer) AP

 

Ειδικότερα, τέσσερις στους δέκα μουσουλμάνους (39%) που μετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν ότι νιώθουν ότι υφίστανται διακρίσεις σε βάρος τους λόγω της καταγωγής και των θρησκευτικών “πιστεύω” τους, ενώ το 25% απάντησε ότι βίωσε τέτοιου είδους διακρίσεις στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της έρευνας:

– Το 76% των μουσουλμάνων αισθάνονται στενά συνδεδεμένοι με τη χώρα στην οποία ζουν.

– Το 31% όσων αναζητούν εργασία έχουν υποστεί διακρίσεις εις βάρος τους την τελευταία πενταετία.

– Το 42% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι τους έχει σταματήσει η αστυνομία για έλεγχο το τελευταίο έτος είπαν ότι αυτό συνέβη επειδή ήταν μετανάστες ή ανήκαν σε εθνοτική μειονότητα.

Μεγαλύτερη ανασφάλεια αισθάνονται οι γυναίκες και ειδικά αυτές που φορούν μαντίλα ή νιχάμπ, οι οποίες σε ποσοστό 35% απαντούν ότι η ενδυμασία τους προκαλει πρόβλημα στην αναζήτηση εργασίας, ενώ ένα 22% παραδέχεται ότι λόγω της ενδυμασίας τους αντιμετωπίζουν διακρίσες και προβλήματα στο χώρο εργασίας τους. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνονται υβριστικά σχόλια, ενώ ένα ποσοστό 2% παραδέχεται ότι έχει υποστεί και σωματική βία για το λόγο αυτό.

Σημειώνεται ότι εννέα στους δέκα που έχουν υποστεί διακρίσεις, λεκτική ή σωματική βία, δεν προχώρησαν σε καταγγελία προς την αστυνομία, καθώς σχεδόν οι μισοί (43%) εκτιμούν ότι αυτό δεν θα τους τους εξασφαλίσει προστασία ούτε θα αλλάξει κάτι.

Στην έκθεση υποδεικνύονται ορισμένες λύσεις, όπως μεταξύ άλλων:

– Επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων για παραβάσεις της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων·

– Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αστυνομία μέσω στοχοθετημένων δραστηριοτήτων προσέγγισης·

– Μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση της συμμετοχής των μουσουλμάνων σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

«Θεωρώ ενθαρρυντική την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές μουσουλμανικές κοινότητες στους δημόσιους θεσμούς μας και στο κράτος δικαίου, παρά τα μεμονωμένα προβλήματα διακρίσεων που αντιμετωπίζουν», δηλώνει ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Frans Timmermans. «Είμαι, όμως, αποκαρδιωμένος από την έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η οποία αναφέρει ότι, κατά την τελευταία πενταετία, σχεδόν ένας στους τρεις μουσουλμάνους θεωρεί ότι έχει υποστεί διακρίσεις κατά την αναζήτηση εργασίας, αλλά μόνο το 12% των μουσουλμάνων έχει καταγγείλει τα πιο πρόσφατα περιστατικά διακρίσεων. Θέλω να διαβεβαιώσω τους μουσουλμάνους πολίτες της ΕΕ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να ανεχτεί τη μισαλλοδοξία, η οποία αντιτίθεται στις αξίες και τους νόμους μας.»

Η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων κα Věra Jourová δηλώνει: «Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, οι μουσουλμάνοι υφίστανται ευρείες διακρίσεις. Με απασχολούν ιδιαιτέρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στην Ευρώπη. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα κατά των διακρίσεων τηρούνται σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο και ότι η μουσουλμανική κοινότητα μπορεί να εμπιστεύεται την αστυνομία».

Φωτό: AP Photo/Frank Augstein, AP Photo/Murad Sezer

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα