Ερντογάν για Κύπρο: Να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα με μια λύση δύο κρατών
Διαβάζεται σε 5'
Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους, μιλώντας για την επικείμενη επίσκεψη στα κατεχόμενα, τις σχέσεις με την Ελλάδα και τον Τραμπ.
- 30 Απριλίου 2025 21:13
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από τη Ρώμη, αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του αυτό το Σάββατο στα κατεχόμενα της Κύπρου για το TEKNOFEST.
Όπως είπε, «αν θέλει ο Θεός, το Σάββατο θα είμαστε στη Βόρεια Κύπρο. Όπως γνωρίζετε, χτίσαμε ένα υπέροχο κτίριο του Κοινοβουλίου και ένα προεδρικό μέγαρο στη Βόρεια Κύπρο. Και τα δύο είναι αξιοζήλευτα έργα. Από την άλλη, κάνουμε βήματα για να ξεκινήσει η ανέγερση δικαστικών κτιρίων. Έχουμε δημιουργήσει ένα πραγματικά υπέροχο έργο εκεί, με τους δημόσιους κήπους και τον εξοπλισμό του, και θα είμαστε εκεί το Σάββατο».
Συνέχισε τονίζοντας πως «πιστεύουμε ότι μπορούμε να αφήσουμε πίσω τα ιστορικά προβλήματα με μια λύση δύο κρατών στο νησί της Κύπρου και προχωράμε το έργο μας προς αυτή την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Ως Τουρκία δεν θα αφήσουμε ποτέ την ΤΔΒΚ μόνη και έρημη. Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, είναι ιστορική και ανθρωπιστική μας ευθύνη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων σε κάθε πλατφόρμα. Είμαστε εξαιρετικά αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε αυτή την ευθύνη. Πιστεύουμε ότι ο Τουρκικός Κόσμος θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους αδελφούς του».
Αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία με την Ιταλία, σχολίασε πως «υπάρχει ισχυρό δυναμικό για συνεργασία και κοινά έργα μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Ένας από τους τομείς συνεργασίας μας με την Ιταλία είναι η αμυντική βιομηχανία. Από αυτή την άποψη, τόσο οι επενδύσεις των εταιρειών μας εκεί όσο και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ιταλικών εταιρειών για την Τουρκία, επηρεασμένο από τη γεωγραφική και πολιτιστική εγγύτητα, είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Αξιολογούμε τις ευκαιρίες συνεργασίας όχι μόνο στην αμυντική βιομηχανία αλλά και σε τομείς προσανατολισμένους στην υψηλή τεχνολογία, όπως η αεροπορία και το διάστημα».
Πρόσθεσε επίσης ότι «η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας στον οποίο εστιάζουν οι ευρωπαϊκές χώρες τον τελευταίο καιρό. Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα από αυτή την άποψη όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε φτάσει σε κάποια απόσταση. Συνεχίζουμε την πρόοδό μας. Τα οπλικά συστήματα, αεροπορικά, χερσαία και θαλάσσια πυρομαχικά και εξοπλισμός που αναπτύσσουμε παρακολουθούνται με μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο. Η Ιταλία είναι μια χώρα με εμπειρία στην αμυντική βιομηχανία. Η αμοιβαία μεταφορά τεχνολογίας θα ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και θα προσφέρει στην Ιταλία μια νέα προοπτική και ενέργεια. Η αλληλεγγύη που θα δημιουργήσουμε με μια σημαντική χώρα όπως η Ιταλία σε αυτόν τον τομέα θα αυξήσει την απόσταση που θα διανύσουν οι χώρες μας. Η άποψή μας για αυτό το θέμα είναι να πετύχουμε τον στόχο μας για 100% εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία».
Μιλώντας για την Ελλάδα, σημείωσε ότι «προσπαθούμε επίσης να αναπτύξουμε σχέσεις με την Ελλάδα βασισμένες στη συνεργασία, την καλή γειτονία, τη φιλία και τη συμμαχία».
Όσον αφορά μια πιθανή συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, είπε: «Θα συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Τραμπ με την πρώτη ευκαιρία. Η τηλεφωνική μας συνομιλία ήταν εγκάρδια, παραγωγική και φιλική. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βάθος. Έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε και πολλά βήματα να κάνουμε. Για το λόγο αυτό, τα υπουργεία μας συνεχίζουν το έργο τους για τη συνάντηση που θα διαμορφώσει την πορεία των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ. Το χρονοδιάγραμμα αυτού εξετάζεται επίσης στο πλαίσιο αυτών των μελετών. Έχουμε κατά καιρούς επαφές με τον κ. Τραμπ μέσω τηλεφωνικής διπλωματίας. Πιστεύω ότι ο φίλος μου Τραμπ και εγώ θα προσθέσουμε μια πολύ διαφορετική δυναμική στις διμερείς μας σχέσεις στη νέα εποχή.
Υποστηρίζουμε επίσης το όραμά του για ειρήνη, ειδικά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Χαιρετίζουμε που λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι εμείς, ως δύο ηγέτες, καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον για το θέμα της Συρίας. Φυσικά, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε συμβιβασμούς για εύλογους λόγους σε τομείς όπου έχουμε διαφορετικές απόψεις. Είμαστε δύο ηγέτες που πιστεύουμε ότι μπορούμε μέσω διαλόγου και διπλωματίας να ξεπεράσουμε ζητήματα που θεωρούνται κίνδυνοι από διαφορετικούς κύκλους μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λέγοντας: «Το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες να σκορπίσει σύγκρουση, αίμα και δάκρυα στην περιοχή μας. Σταδιακά διευρύνει το κύμα βίας και επιθετικότητας που ξεκίνησε στις παλαιστινιακές πόλεις, ιδιαίτερα στη Γάζα. Το αίμα που χύσαν στον Λίβανο και τα δεινά που προκάλεσαν στον λιβανικό λαό είναι προφανή. Τώρα άρχισαν να απλώνουν τη φωτιά στη Συρία και να χύνουν αίμα και εκεί. Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο συριακό έδαφος είναι μια προσπάθεια υπονόμευσης του θετικού κλίματος που ξεκίνησε με τη νέα διοίκηση στη Συρία. Αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι πρόκληση και είναι απαράδεκτο. Θα δείξουμε την αντίδρασή μας ποικιλοτρόπως σε κάθε προσπάθεια να σύρουμε τη γειτονική μας Συρία σε ένα νέο βάλτο αστάθειας. Το μέλημά μας δεν είναι περισσότερες συγκρούσεις στην περιοχή μας, αλλά περισσότερη ειρήνη και ηρεμία».