Φιλιππίνες: Η σύνδεση με την επίθεση στο Σίδνεϊ και οι υποψίες για εκπαίδευση εξτρεμιστών
Διαβάζεται σε 3'
Η έρευνα για την επίθεση στο Bondi Beach, που στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, επικεντρώνεται στις πρόσφατες επισκέψεις του δράστη και του γιου του στις Φιλιππίνες, περιοχή με ιστορία ισλαμικού εξτρεμισμού και έχει χαρακτηριστεί ως θερμοκοιτίδα εκπαίδευσης του ISIS.
- 17 Δεκεμβρίου 2025 22:09
Καθώς οι αυστραλιανές αρχές προσπαθούν να ανασυνθέσουν τα βήματα και να κατανοήσουν τα κίνητρα των δραστών της επίθεσης στην παραλία Bondi, όπου σκότωσαν 15 άτομα την Κυριακή (14/12), έχει προκύψει ένα σημαντικό στοιχείο: το ταξίδι τους στις Φιλιππίνες τον περασμένο μήνα, λίγο πριν από την επίθεση.
Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι πατέρας και γιος, Σατζίτ και Ναβίντ Άκραμ, ταξίδεψαν σε νότιο μέρος του αρχιπελάγους, μια περιοχή που έχει υποστεί ιστορικά πόνο από τον ισλαμικό εξτρεμισμό.
Έμειναν στη χώρα για σχεδόν ένα μήνα και, δύο εβδομάδες μετά την αποχώρησή τους, πραγματοποίησαν το μακελειό στην διάσημη παραλία του Σίδνεϊ, στοχεύοντας σε μια εβραϊκή γιορτή. Αργότερα, βρέθηκαν αυτοσχέδιες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους στο αυτοκίνητό τους.
Υπάρχουν πολλά που παραμένουν ασαφή. Οι αρχές δεν έχουν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πού ταξίδεψαν εντός των Φιλιππίνων, τι έκαναν και αν το ταξίδι σχετίζεται άμεσα με την επίθεση.
«Οι λόγοι για τους οποίους πήγαν στις Φιλιππίνες, ο σκοπός αυτής της επίσκεψης και το πού βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους είναι υπό διερεύνηση αυτή τη στιγμή», ανέφεραν οι Αστυνομικές Αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας την Τρίτη, προσθέτοντας ότι το ζευγάρι δεν είχε προκαλέσει καμία προειδοποίηση ασφαλείας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
Ο γιος είχε εξεταστεί από την αυστραλιανή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας πριν από έξι χρόνια λόγω των στενών σχέσεών του με κύκλους τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Σίδνεϊ, αλλά δεν είχε θεωρηθεί απειλή.
Ωστόσο, οι αυστραλιανοί αξιωματούχοι αντιτρομοκρατίας πιστεύουν ότι οι δύο άνδρες έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Φιλιππίνες, όπως ανέφερε την Τρίτη ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ABC.
Οι ειδικοί αναφέρουν στο CNN ότι, αν και η τρομοκρατία στις Φιλιππίνες έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, πολλές ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες παραμένουν ενεργές και ένοπλες σε απομακρυσμένες περιοχές – και είναι πρόθυμες να εκπαιδεύσουν ξένους μαχητές που συρρέουν στη Νοτιοανατολική Ασία.
«Από την εποχή της Αλ Κάιντα, οι Φιλιππίνες θεωρούνται ακαδημία τρομοκρατίας στην Ασία, καθώς η τοποθεσία και οι υπάρχουσες εξτρεμιστικές ομάδες παρέχουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για εκπαιδευτικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Ρόμελ Μπάνλαοϊ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Φιλιππινέζικης Ειρήνης, Βίας και Έρευνας για την Τρομοκρατία.
Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι είναι σε επαφή με τις αυστραλιανές αρχές επιβολής του νόμου.
«Επαναβεβαιώνουμε τη στήριξή μας σε προσπάθειες που προστατεύουν τις κοινότητες από τη μισαλλοδοξία, το μίσος και τη βία», έγραψε η Υπουργός Εξωτερικών, στο X, μετά τη συζήτησή της με τον αυστραλιανό ομόλογό της.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Φιλιππίνων, Εδουάρδο Άνο, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχουν ανακύψει στοιχεία στην έρευνα για το αν οι ύποπτοι δράστες εκπαιδεύτηκαν με φιλιππινέζους τρομοκράτες. «Δεν υπάρχει ένδειξη ή καμία πληροφορία ότι υπήρξε εκπαίδευση» στο Μιντανάο, είπε ο Άνο.
Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του προέδρου των Φιλιππίνων, Φερντινάνδο Μάρκος Τζούνιορ, Κλαίρ Κάστρο, δήλωσε ότι ο ηγέτης απέρριψε «την παραπλανητική χαρακτήριση των Φιλιππίνων ως θερμοκοιτίδας εκπαίδευσης του ISIS».