Φουντώνει η αντιπαράθεση για την Υγεία

default image

Αντισυνταγματικό έκρινε εφετείο των ΗΠΑ αμφιλεγόμενο άρθρο του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας

Εφετείο των ΗΠΑ έκρινε σήμερα αντισυνταγματικό ένα αμφιλεγόμενο άρθρο του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που είχε προωθήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το οποίο απαιτούσε από τους Αμερικανούς πολίτες να αγοράζουν υποχρεωτικά ασφάλιση υγείας.

Το Ομοσπονδιακό Εφετείο της 11ης Περιφέρειας, που έχει την έδρα του στην Ατλάντα, έκρινε ότι “το Κογκρέσο υπερέβη των εξουσιών του” όταν ενέκρινε το νομοσχέδιο που υποχρεώνει τους Αμερικανούς να αγοράζουν ασφάλιση υγείας, επί ποινή προστίμου.

Παράλληλα όμως, οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αφαιρουμένης της συγκεκριμένης διάταξης, το υπόλοιπο νομοσχέδιο μπορεί να ισχύσει ως έχει.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό στο σύνολό του, κάτι που αναμένεται πλέον να κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Εναντίον του νομοσχεδίου είχαν προσφύγει 26 από τις Πολιτείες των ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι το Κογκρέσο δεν μπορεί να υποχρεώσει τους Αμερικανούς να αγοράζουν ασφάλιση υγείας.

Οι Πολιτείες υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2014, είναι αντισυνταγματική.

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά επιμένει ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα μπει φρένο στις υπέρογκες δαπάνες για την υγεία και θα αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί, οι οποίοι σήμερα είναι ανασφάλιστοι.

  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα